Educatie

Andrei Mereuță: De ce citesc eu Biblia în fiecare zi?

todayFebruary 24, 2022

Background
share close

Articolul ce urmează să îl citiți a fost intenționat să răspundă întrebării: „De ce citesc eu biblia în fiecare zi?” Deși aș fi putut să scriu nenumărate motive personale despre atașamentul (zilnic) față de Scriptură, am ajuns la concluzia că beneficul mai mare ar consta în descrierea principiilor după care funcționez, ce au aplicabilitate practică pentru cititori. Dorința finală se îndreaptă către Domnul ca El să ne țină obiceiuri sănătoase și să ne ajute să motivăm pe cei din jur la „lucruri bune”.

Să mai citesc biblia?

Au trecut deja două luni de la începutul anului și, sub o formă sau alta, suntem surprinși de viteza cu care „zboară timpul”. În mijlocul activităților în care suntem angrenați, este timpul să lansăm câteva întrebări:

Cum stați cu cititul bibliei?

Mai sunteți la zi cu planul pe care vi l-ați propus la început de an?

Sunteți marcați de entuziasm în urma citirii Scripturii sau ați întâlnit frustrări, ori reacții amestecate?

Mulți se găsesc în postura să fi renunțat demult la entuziasmul specific planificărilor începutului de an. Alte persoane, poate deja își reproșează că nu sunt la zi cu cititul bibliei.

Categoria din care nădăjduim cu toții să facem parte, este caracterizată de entuziasmul citirii Bibliei, și pe lângă aceasta, dispune și metodologia de a se încuraja constant. Trebuie să recunoaștem totuși, că în retrospectivele la sfârșit de an, procentul celor care vor fi citit biblia un an întreg scade vertiginos față de luna ianuarie.

Provocări:

Aș vrea să vă las mai jos câteva principii pe care le-am auzit sau adoptat de-a lungul timpului legat de citirea Scripturii. Ce urmează nu sunt lucruri noi pentru unele persoane. Unii le cunosc de multă vreme. Amintirea lor se dorește a fi o nouă motivație față de responsabilitățile ce ne echipează pentru lucrul lui Dumnezeu.

Folosirea pronumelui la persoana a-II-a singular este intențională, pentru ca cititorul să se identifice direct cu cele ce urmează.

Ce să nu faci atunci când citești biblia?

Nu citi biblia cu scopul de a te mândri sau lăuda față de cei din jur; sau pentru a șantaja pe Dumnezeu, să-ți îndeplinească toate dorințele și poftele personale. De o mai mare importanță sunt dorințele lui Dumnezeu pentru tine.

Nu citi dintr-o perspectivă legalistă. Încearcă să vezi ce poți câștiga din punct de vedere spiritual, dar motivat/ă de dorința ca Dumnezeu să-ți schimbe inima. Cuvântul Lui are bogăție eternă.

Nu citi Biblia ca o activitate lipsită de pasiune. Tim Challies scria că există două perspective de citire a bibliei – pentru familiarizare și pentru intimitate cu Dumnezeu. Prima opțiune este reflectată în citirea cantitativă și a doua în studierea și meditarea la porțiuni mai mici de text.

Cred că de multe ori vorbim despre citirea Bibliei dintr-o perspectivă utopică – credem că dacă ne-am propus ceva și nu realizăm la standardele cele mai înalte, suntem pedepsiți de Dumnezeu. Putem de asemenea spiritualiza excesiv anumite lucruri crezând că nu vor fi piedici în calea apropierii de Dumnezeu. Realitatea este că oricare dintre noi putem fi oricând pe punctul de a renunța la citire, rugăciune, și alte discipline spirituale.

De aceea, știu că nu sunt primul și singurul care lansez provocarea aceasta, însă – „Continuă să citești!” (Biblia  – dar și articolul acesta).

Cu toții suntem în etape diferite în viață. Avem perioade în care trebuie să învățăm pentru școală, în care alergăm pentru a ne îndeplini responsabilitățile, avem solicitări din partea angajatorilor de a depune efort considerabil pentru închiderile de an sau avem efectiv un serviciu epuizant. De asemenea, suntem la stagii diferite în maturitatea noastră spirituală. Trebuie să ne fie totuși clar că timpul nostru devoțional cu Dumnezeu trebuie să fie o prioritate. Acesta poate fi supus și ajustărilor în funcție de perioadele prin care trecem. Nu, nu mă refer la a ne schimba obiceiurile după emoțiile de moment, ci mai degrabă la a fi înțelepți în modul în care investim energia în fiecare activitate. Pe mine mă amuză când citesc statistici despre răspunsurile nefaborabile ale creștinilor, referitor la disponibilitatea de timp, și apoi citesc statistici despre timpul investit pe platformele de socializare – și aici se includ și creștinii. Media pe zi/persoană este de 52-53 de minute petrecute pe Istagram sau Tik Tok; și per total 144 de minute pe platformele de socializare How Much Time Do People Spend on Social Media in 2021? (letter.ly). Aceste statistici nu includ persoanele care dezvoltă adicții și extreme, ce pot duce statistica aceasta până la 4-8 ore/zi.

Îmi aduc aminte că la începutul vieții mele de credință – timpul de o oră investit dimineața și seara, a adus o stabilitate spirituală extraordinară, și a făcut o diferență colosală la nivel de gândire și fapte.

Deși toți știm beneficiile relației personale cu Dumnezeu, lucrul pe care eu și alte persoane l-am experimentat, a fost pierderea ritmului cu privire la programul de citire al bibliei pe care l-am adoptat. Astfel, s-au născut frustrări, reducere a interesului și chiar renunțare la anumite discipline spirituale. Nu spun lucrul acesta dintr-o notă de sinceritate inutilă, ci pentru că este o realitate pe care uneori nu o verbalizăm sau o lăsăm nediscutată.

CE poți SĂ FACI atunci când citești biblia?

Sfatul meu pentru tine, drag cititor/cititoare, este –  Păstrează dinamica relației cu Domnul și menține o pasiune pentru citire, urmărind aspecte ca cele de mai jos:

Motivația, alimentată de timpul real pe care îl poți acorda. Aceasta poate fi influențată de două perspective – cea a confortului (chiar lenea) și cea superficialității sau un simt al datoriei ce poate genera vinovăție:

Confortul te pune în postura să spui că și mâine este o zi, și că nu trebuie să înghesui totul pe astăzi, în timp ce poți alimenta „idolul distracției” și să investești în lucruri ce nu aduc beneficii pe termen lung, dar care te fac să te simți bine. Nu mă înțelege greșit, avem nevoie de forme de relaxare, de a citi o carte bună, de a vedea un film bn, însă dacă acestea cântăresc uneori mai mult decât responsabilitățile spirituale, s-ar putea să devenim falimentari înainte de a ne da seama.

Superficialitatea, poate fi ascunsă sub nota responsabilității. Poți să ai un ritm în care citești, te preocupi să nu ratezi asta nici măcar o zi. Poate să însemne să fi citit chiar și textele ce le ai programat pentru zilele următoare. Și totuși, să te găsești în postura în care nu meditezi la ele, și să nu îți iei timp să notezi gânduri care îți vin în timpul citirii. Personal m-am găsit de multe ori în postura de a citit cantitativ extrem de mult, fie Biblia, fie cărți de învățătură biblică, și totuși să fi observat că am ajuns superficial în asimilarea lucrurilor citite.

Legalismul uneori tradus în sentimente de vinovăție falsă. Legalismul este o extremă care își are rădăcina într-o formă de auto-neprihănire. Legaliști pot fi și cei conservatori, dar și cei care adoptă liberalismul extrem. Justificarea lui se poate ascunde într-un confort sub-cultural prin care ne atașăm de obicei de anumite noțiuni teologice-preferențiale. Acesta se mai manifestă atunci când trăim cu impresia că nu mai avem nimic de învățat, și să nu mai aprofundăm aspecte ce țin de cunoașterea lui Dumnezeu și sau privim transparent intențiilor inimilor noastre.

Un simț al realității. Trebuie să fii atent să nu devii un super-idealist în ceea ce privește timpul pe care îl acorzi citirii și disponibilitatea ta. Așa cum menționam mai sus, trebuie să identifici bine perioada prin care treci și să nu fii extremist în ceea ce privește cerințele față de tine și față de cei din jur, dar nici leneș.
Nu te sinchisi să vorbești cu Dumnezeu despre lucrurile prin care treci și nu lăsa locul vinovățiilor false să-ți cuprindă inima, sau sentimentul eșecului dacă crezi că trebuie să revizuiești ceva. Urmărește însă acest lucru din perspectiva notelor anterioare.

Scopul. Urmărește un scop precis atunci când citești. Propuneți să observi lucruri punctuale, precum: promisiuni, încurajări, atribute ale lui Dumnezeu, sfaturi, etc. În urmă cu mai mult timp, un prieten îmi spunea: „Andrei, mie Dumnezeu nu prea îmi vorbește atunci când privesc aievea. Dumnezeu îmi vorbește când stau cu pixul în mână!” Propuneți să te oprești să notezi lucruri de interes și aspecte care îți ating inima în timp ce citești. Scopul tău final este să îl cunoști pe Dumnezeu și să fii modelat de voia lui normativă – Cuvântul Lui (Romani 12:2).

Pe mine mă surprinde, de cât de multe ori așteptăm să ne vorbească Dumnezeu doar la evenimente speciale sau atunci când trecem prin perioade de cumpănă, totuși suntem puțin dispuși ă fim modelați zilnic de Cuvântul lui Dumnezeu care are un caracter veșnic (Marcu 13:3).

Dragilor, haideți să ne dăm toate silințele să trăim în strânsă dependență de El. Harul lui este etern și este revărsat peste noi la inițiativa Lui, însă aspectele de responsabilitate ne aparțin. Haideți să continuăm să ne facem planuri mari legat de trăirea cu Dumnezeu nu doar pe 1 ianuarie, ci să alimentăm în relația noastră cu Dumnezeu în mod constant.

Domnul să vorbească de bine gândurile, faptele și planurile ce le facem în fiecare zi!

23.02.2022
Andrei Mereuță

Sursa
ȘtiriCreștine.ro

Written by: Doina Bejenaru

Rate it

Previous post

Anunțuri

Război în Ucraina! – ȘtiriCreștine.ro

În această dimineață, 24 februarie 2022, Rusia a declarat oficial război Ucrainei. Au fost explozii în Kiev. Președintele Zelensky promite că Ucraina se va apăra. Președintele Putin a amenințat pe oricine va încerca să ajute Ucraina, declarând că vor suporta consecințe nemaivăzute. MOTIVE DE RUGĂCIUNE: Rugați-vă pentru pace și încetarea războiului. Rugați-vă pentru ca Dumnezeu să aibă milă și să lucreze la inima atacatorilor. Rugați-vă pentru cei care și-au părăsit casele și pentru cei care trec prin clipe disperate în […]

todayFebruary 24, 2022


Similar posts

Anunțuri

Conferința de Tineret: „Unbound” la Sibiu

Conferința „Unbound” revine cu cea de-a II-a ediție la Sibiu. Evenimentul organizat de mișcarea de tineret Vox Dei, vă invită în perioada, 13-14 octombrie la Biserica „Betania” din Sibiu.  „Unbound Empowered by Scripture” dezlegați și împuterniciți de Scriptură putem fi biruitori asupra circumstanțelor. Discutăm în detalii despre importanța Bibliei pentru generația noastră. […]

todayOctober 3, 2023 6

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0%