casatoria este o ilustrare a mantuirii

Antonimele nu vor exista pentru totdeauna

todayJanuary 3, 2021 3

Background
share close

Dumnezeu nu părăsește. El este părăsit. Chiar și atunci când Scriptura Îl descrie ca întorcându-Și faţa, înţelegem că de fapt aceasta este recunoașterea reticentă și dureroasă a deciziei omului de a trece dincolo de punctul fără întoarcere în relaţia lui cu Dumnezeu.

Dumnezeu nu obosește iubind. Dragostea Sa nu poate fi deturnată, dezamăgită cât să se stingă, rănită cât să se transforme în indiferenţă sau, și mai rău, în ură și dispreţ. Dimpotrivă, dragostea Sa se regăsește dincolo de graniţele reciprocităţii, în domeniul harului. Se manifestă în surplus, se oferă pe sine iar și iar, motivată de însăși natura ei.

Unicitatea Dumnezeului creștin stă în distanţarea de imaginea tipică a zeului antic: capricios, inflexibil, despotic, greu de mulţumit, dezinteresat în mod real de soarta muritorilor. Într-un contrast reconfortant pentru suflet, Dumnezeul Bibliei este frământat mai presus de orice altceva de soarta fiinţelor create. Dragostea Sa perseverentă și inspiratoare este firul roșu al Bibliei și cheia interpretării pasajelor biblice legate de căsătorie și divorţ.

Departe de a ne plasa în sfera intransigenţei unui Dumnezeu îmbătrânit de zile, planul divin pentru căsătorie nu include divorţul din simplul motiv că acesta ţine de sfera păcatului, a virusului care a întinat desăvârșirea creată de Dumnezeu. Chiar dacă, în înţelepciunea providenţei, Dumnezeu îl tolerează în timp ce harul Său urmărește refacerea noastră, nimic din ceea ce este divorţul nu poate fi asociat cu Dumnezeu. Dumnezeu are o repulsie naturală faţă de divorţ, cum are faţă de păcat. Niciodată, în nicio circumstanţă, nu le va putea integra în planul Său, indiferent de forme și motive, pentru că sunt străine de natura Sa și nocive prin însăși natura lor. Ţinta lui Dumnezeu este să elimine din univers orice corp străin de natura dragostei Sale.

Oamenii fac adesea alegeri sub imperiul fricii, sub influenţa convingerii că ceea ce se vede este întreaga realitate sau încredinţaţi că au înţeles situaţia și nu există altă variantă. Biblia este un apel constant al lui Dumnezeu să acceptăm că nu e nevoie să ne temem dacă ne-am așezat în mâna Lui, că merită și e de fapt necesar să căutăm mereu să vedem realitatea prin ochii Lui, să mergem prin credinţă și în acord cu voia Lui.

Experienţa căsătoriei este poate cea mai intimă ilustrare a experienţei mântuirii. Nimeni nu poate fi mântuit fără credinţă. În egală măsură, nicio căsnicie nu poate fi salvată fără credinţă. Harul care ne scapă de moartea spirituală și fizică are puterea să împiedice moartea iubirii sau să o readucă la viaţă.

Norel Iacob este redactor-șef Semnele timpului.

Sursa
semneletimpului.ro

Written by: Norel Iacob

Rate it

Previous post

Devoțional

Ioan Ciobota: Biruitorii – vei fi și tu acolo?

2 ianuarie 2021 „Dar din pomul cunoştinţei binelui şi răului să nu mănânci, căci în ziua în care vei mânca din el, vei muri negreşit.” – Geneza 2:17 . Ai la dispoziție cunoașterea binelui și a răului. Spunea cineva: „Când te uiți în adânc, și adâncul se uită în tine.” În grădina Eden erau Adam și Eva, era pomul cunoașterii binelui și răului, care le putea aduce moartea, era șarpele […]

todayJanuary 2, 2021 1

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0%