Externe

Biserică din Belarus evacuată cu forța de autorităţi

todayMarch 2, 2021

Background
share close

New Life Church, una dintre cele mai mari biserici locale din Minsk, capitala Belarusului, a pierdut în data de 17 februarie accesul în clădirea unde biserica se aduna la închinare, după ce ofiţeri de poliţie au dat buzna în interior şi au început să-i evacueze pe credincioşi din clădirea aflată pe un teren ce este proprietatea bisericii.

Biserica aduna peste 1.000 de persoane în cele trei slujbe din fiecare duminică la care se adaugă și credincioșii dintr-o o reţea de 20 de biserici plantate în Belarus şi în Azerbaidjan.

Vyacheslav Goncharenko Leonidovich pastorul principal al bisericii a descris pentru Evangelical Focus situaţia actuală a bisericii şi şi-a exprimat speranţa că Belarusul va experimenta o trezire religioasă care să aducă un suflu proaspăt în viaţa duhovnicească a oamenilor.

Pastorul Vyaceslav spune că autorităţile au intrat în biserică cu forţa tăind uşa de la intrare cu un ferăstrau circular. O astfel de pătrundere în spaţiul privat de închinare al unei biserici este foarte probabil primul astfel de caz din istoria modernă a Belarusului.

La momentul când poliţia a forţat intrarea, în interiorul clădirii se aflau aproximativ 60 de credincioşi adunaţi la rugăciune. Acestora le-a fost ordonat să se oprească şi să părăsească clădirea. Mulţi dintre ei au ieşit pe uşă având lacrimi în ochi, fiind martori la pierderea locaşului în care se întâlniseră la închinare în ultimii 19 ani.

Înainte de evacuare biserica a dus o bătălie juridică ce s-a întins pe o perioadă de peste 10 ani. Problemele au început atunci când administraţia oraşului a decis să confişte pământul pe care se afla biserica, motivul invocat fiind o „folosire fără scop” a clădirii deoarece aceasta fusese folosită ca şi grajd de vaci înainte ca ea să ajungă în proprietatea bisericii.

Dupe ce credincioşi au preluat clădirea, aceasta a fost renovată şi transformată  în loc de închinare și au fost întreprinse eforturi de înregistrare a clădirii în scop religios, însă fără succes. Prin refuzul de a le acorda autorizaţie, autorităţile au pedepsit credincioşii.

Înainte de a folosi locația din care au fost evacuaţi, credincioşii se aduna într-o sală folosită pentru activităţi culturale. Au fost însă alungaţi de acolo, iar o perioadă s-au întâlnit în diverse locaţii după cum permitea programul. Obosiţi de efortul de a căuta permanent un spaţiu unde să se poată întâlni, biserica a cumpărat o fostă fermă de vaci pe care au transformată în loc de adunare. Autorităţile nu le-a eliberat însă autorizaţie niciodată pentru această clădire şi i-au hărţuit pe credincioşi de-a lungul anilor să înceteze a se mai întâlni în acesl spaţiu. Acţiunile autorităţilor nu au fost încununate de succes până acum.

Biserica a fost implicată şi în evenimentele recente privind demonstraţiile pentru susținerea democraţiei din Belarus. Pastorul Vyacheslav spune că el şi-a manifestat public susţinerea pentru democraţie şi crede că biserica ar trebui să poată să-şi exprime atitudinile şi opiniile în mod liber.

Întrebat dacă poziţia sa publică de susţinere a demonstranţilor ar fi putut motiva autoritățile să evacuze clădirea bisericii el spune că autorităţile i-au tratat la fel şi în trecut, înainte ca biserica să aibă o poziţie politică. Probabil încă să acum autorităţile au găsit un moment prielnic să treacă la acţiune, pentru a pune în aplicare o decizie care fusese luată cu mult timp în urmă.

Pastorul bisericii spune că acum credincioşii se întâlnesc în afara bisericii, unde se adună pentru rugăciune. El este suprins că autorităţile nu le-au interzis şi această modalitate, având în vedere că în această perioadă întâlnirile publice fără permisiunea statului sunt considerate ilegale. De asemenea credincioşii se mai adună în case şi chiar şi în alte biserici care au arătat înțelegere la dificultăţile prin care trec cei de aceeași credință cu ei.

Întrebat despre ce speranţe are pentru viitor, pastorul Vyacheslav spune că rugăciunea bisericii este ca Dumnezeu să dea biruinţă şi să poată merge înainte. Ei se roagă să se poată întoarce în clădirea de unde au fost evacuaţi, care le aparţine, însă se roagă ca Domnul să îi călăuzească pe viitor spre o nouă locaţie care să cuprindă mai bine numărul tot mai mare de credincioși care se adună.

Pastorul Vyacheslav spune că anul 2020 a fost unul special în care sentimentul că biserica se afla chiar înaintea unei perioade de trezire a fost unul foarte puternic. Există o dorinţă nestăvilită a oamenilor de a se delimita de rău şi minciună şi de a fi curaţi. Nu este vorba doar despre o schimbare la nivel politic, ci foarte mulţi oameni, inclusiv necredincioşi, se luptă pentru a fi mai buni şi pentru un comportament corect în societate.

Credincioşii din Belarus vor să ne rugăm pentru ei. Să ne rugăm ca Dumnezeu să binecuvânteze acest nou început pentru ei. Să ne rugăm ca inimile oamenilor să se întoarcă la Dumnezeu, ca oamenii să găsească speranţa care este doar la Dumnezeu şi ca ei să experimenteze o întâlnire supranaturală cu El. Dorinţa credincioşilor din Belarus este ca ţara lor să experimenteze o mişcare divină a Duhului Sfânt care să aducă o recolda bogată pentru Împărăţia lui Dumnezeu.

Sursa
ȘtiriCreștine.ro

Written by: Poteraș Ionuț

Rate it

Previous post

Devoțional

Ioan Ciobotă: Cântă-I lui Dumnezeu cu mulțumire în inimă

28 februarie 2021 „Învăţaţi-vă şi sfătuiţi-vă unii pe alţii cu psalmi, cu cântări de laudă şi cu cântări duhovniceşti, cântând lui Dumnezeu cu mulţumire în inima voastră.”(Coloseni 3:16) Video AICI. „Cântați-I lui Dumnezeu cu mulțumire în inima voastră”, ne spune apostolul Pavel. S-ar putea ca în inima ta să fie nemulțumire, să fie o revoltă continuă, să fie o tristețe continuă, o durere continuă. Spune: „Cântați-I cu mulțumire.” Deci spune să cânți, nu să plângi. Se poate ca în inimă […]

todayMarch 2, 2021 3


Similar posts

Persecuții

Evanghelist danez deportat din S.U.A. după ce a executat 1 an de închisoare

Când Torben Søndergaard și familia sa au fugit de persecuția religioasă din Danemarca în 2019, au crezut că vor găsi refugiu în Statele Unite. Nu s-au așteptat însă niciodată la tratamentul pe care aveau să-l primească din partea guvernului american. Plecând din Danemarca doar cu lucrurile din valize, Søndergaard a […]

todaySeptember 30, 2023

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0%
https://upm.fatek.unkhair.ac.id/include/slotgacorhariini/ https://baa.akfarsurabaya.ac.id/inc/-/slotgacorhariini/ https://marumanfiore.xsrv.jp/