Anunțuri

Biserica Luterană din Suedia afirmă ideologia de gen și atacă creştinii conservatori – ȘtiriCreștine.ro

todayJune 1, 2021

Background
share close

Lutheran, Sweden, Church

Într-o scrisoare deschisă recentă, preoţi şi laici din Biserica Luterană din Suedia au declarat că ei cred într-o „umanitate ce îmbracă toate culorile curcubeului, uimitoare şi infinită în diversitatea ei.”

Biserica Luterană din Suedia (BLS) înregistrează 5,8 milioane de membri (2019), fapt care o situează ca fiind cea mai mare instituţie luterană din Europa. BLS binecuvântează căsătoriile homosexuale încă din 2009 şi cea mai mare parte din corpul clerical are o orientare teologică liberală în ceea ce priveşte Biblia.

„Avem angajaţi, ierarhi şi reprezentanţi aleşi care se definesc ca fiind transgenderi. Biserica este formată din membri transgender, prin urmare biserica poate fi descrisă ca trans,” se mai spune în scrisoarea semnată de peste 1.000 de persoane, inclusiv preoţi, personal administrativ şi membri laici.

Semnatarii scrisorii fac o comparaţie între povestea biblică a lui Hagar şi suferinţele persoanelor transgender. „Ca şi Hagar, noi toţi, creştini sau nu, transgender sau cisgender, avem propria noastră relaţie cu Dumnezeu. Avem propria noastră poveste, care există şi este adevărată, indiferent dacă cineva vrea ca aceasta să existe sau nu.”

Opoziţia creştinilor radicali şi a feministelor

Scrisoarea acuză „grupările creştine radicale de dreapta” şi canalele media pentru atitudinea de „ură” împotriva persoanelor transgender. „Feministele care exclud persoanele transgender” sunt de asemenea un obstacol, în contrast cu „feministele care s-au solidarizat pentru a lupta cu normele înguste de gen.”

Scrisoare afirma apăsat o teologie pro-LGBT, care a fost adoptată şi de celelalte biserici protestante tradiţionale din Europa de Nord şi S.U.A. „Indiferent de ce întâlneşti pe calea ta şi de orice ar spune alţii, nimeni nu-ţi poate lua identitatea ta de gen şi demnitatea umană. Dumnezeu te iubeşte aşa cum eşti,” se spune în scrisoare.

O biserică în declin

Încă din 2017, BLS a încurajat preoţii să folosească un limbaj de gen neutru atunci când se referă la Dumnezeu, să evite folosire pronumelor „El”, sau conceptul de „Tată”.

BLS înregistrează o scădere de 1,5% a numărului de membri în fiecare an. Deşi peste jumate din populaţie sunt încă membri în BLS, cifrele oficiale din 2017 indică faptul că doar 5% din suedezi particiă la slujbele bisericii şi 8 din 10 suedezi se consideră „nereligioşi”.

Bisericile evanghelice libere, care aderă la învăţătura tradiţională a Bibliei despre sexualitate şi căsătorie sunt o minoritate în Suedia. Alianţa Evanghelică din Suedia şi-a afirmat sprijinul pentru căsătoria heterosexuală şi respectul pentru autoritatea Bibliei în chestiuni de sexualitate şi a făcut un apel la o atitudine de compasiune pentru persoanele cu orientare LGBT.

Sursa: Evangelical Focus

Sursa
ȘtiriCreștine.ro

Written by: Poteraș Ionuț

Rate it

Previous post

Africa

Mirajul înșelăciunii

Mirajul înșelăciunii din perspectiva beneficiilor pe termen scurt este îmbătător. Și totuși, chiar dacă rezultatele se obţin facil și aduc beneficii imediate (reputaţie, bani etc.), efectele generate de astfel de comportamente pe termen lung, din perspectivă individuală și socială, ar trebui să fie convingătoare în sensul evitării punerii lor în practică. În decursul anilor, în România, au fost înregistrate numeroase plângeri la Inspectoratul de Poliţie din partea unor persoane înșelate […]

todayJune 1, 2021 6


Similar posts

Anunțuri

Conferința de Tineret: „Unbound” la Sibiu

Conferința „Unbound” revine cu cea de-a II-a ediție la Sibiu. Evenimentul organizat de mișcarea de tineret Vox Dei, vă invită în perioada, 13-14 octombrie la Biserica „Betania” din Sibiu.  „Unbound Empowered by Scripture” dezlegați și împuterniciți de Scriptură putem fi biruitori asupra circumstanțelor. Discutăm în detalii despre importanța Bibliei pentru generația noastră. […]

todayOctober 3, 2023 6

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0%
https://upm.fatek.unkhair.ac.id/include/slotgacorhariini/ https://baa.akfarsurabaya.ac.id/inc/-/slotgacorhariini/ https://marumanfiore.xsrv.jp/