Educatie

„Carieră și bani la 30, singurătate la 60 de ani” – ȘtiriCreștine.ro

todaySeptember 9, 2021

Background
share close

Cei mai mulți oameni vor realiza acest lucru despre bani când vor avea 60 de ani și vor fi singuri.

Problema tehnică este, în mod fundamental, că pilula contraceptivă a modificat radical relația dintre bărbați și femei. A creat o criză de identitate, fapt deloc surprinzător, pentru că s-a deschis o întreagă pleiadă de noi opțiuni și a destabilizat relația dintre bărbați și femei.

Cred că am agravat această situație și prin faptul că nu am făcut aproape nimic altceva decât să le mințim pe femeile tinere, pentru că asta este tot ceea ce le facem tinerelor femei. Știți, le spunem că, în primul rând, cariera este cel mai important lucru în viață, dar nu există niciun fel de dovadă că acest lucru este adevărat. Dacă vă uitați la sondajele de opinie publică standard, veți descoperi că 75% dintre oameni consideră că familia și prietenii sunt cele mai importante părți ale vieții lor. Ei bine, cele mai multe cariere nu sunt cariere, sunt slujbe; câți oameni au o carieră și, chiar dacă ai o carieră, ce te face să crezi că merită să renunți la familie?

Când vei avea 50, 60 și 70 de ani și vei fi singur își vei da seama de asta – și crede-mă, vor fi o mulțime de oameni care se vor confrunta cu această problemă, așa că nu este o soluție să le spui tinerelor femei că orientarea lor fundamentală în viață va fi o carieră; asta este o minciună gogonată.

Nu numai că nu este adevărat din punct de vedere conceptual, pentru că nu așa sunt orientați oamenii, dar este fals din punct de vedere demografic, pentru că ceea ce se întâmplă cu marea majoritate a femeilor, chiar și cu cele care au o profesie, este că, atunci când ajung la 30 de ani, își limitează radical cariera. Ce te face să crezi că slujba ta este atât de acaparatoare și semnificativă? Există o mică parte a oamenilor care au cariere creative foarte interesante, dar ei reprezintă o proporție extrem de mică din populație și, chiar și în cazul acelor oameni, nu mi se pare evident că au vieți care sunt mai bine servite de carierele lor extraordinare decât ar fi servite de aranjamente familiale normale.

Ai nevoie de oameni, ai nevoie de un partener intim. Ai nevoie de copii și nepoți. Lucrurile astea nu sunt opționale. Să le spui tinerelor femei că asta face parte din propaganda patriarhatului opresiv – cu greu le-ai putea face un deserviciu mai mare. Vor descoperi atunci când vor avea 30 de ani de ce firmele de avocatură își pierd toate angajatele în jurul acestei vârste: toate pleacă și își iau slujbe part-time sau lucrează de la nouă la cinci. Nu sunt interesate de funcția de director. Știti cât de greu este să lucrezi pentru asta? Trebuie să muncești 80 de ore pe săptămână.

Cunosc niște bărbați nebuni care lucrează la nivel de conducere în firme. Misterul nu este de ce există doar câteva femei în această funcție, misterul este de ce există chiar și un bărbat în această funcție, pentru că tot ce fac ei este să muncească. Au o responsabilitate imensă și vă gândiți că au multe milioane de dolari și iahturi și libertate și că sunt oameni cu fonduri de economii sau oameni care beneficiază de venituri nemeritate din petrolul din Orientul Mijlociu.

Dar acești oameni de afaceri au mii de angajați de care sunt responsabili și au responsabilități incredibil de grele; plătesc un preț uriaș pentru asta, pentru că tot ce fac este să muncească. Unii bărbați în special și unele femei, dar o proporție mai mică de femei, unii bărbați sunt așa și oriunde îi pui vor munci 80 de ore pe săptămână, pentru că sunt foarte conștiincioși și asta e în natura lor. Nu aș recomanda neapărat acest lucru ca pe o rețetă pentru o viață echilibrată, chiar dacă noi ceilalți am putea fi mulțumiți că există cel puțin unii oameni care sunt dispuși să facă așa ceva – dar să ne gândim la asta ca la o țintă pentru ambiție.

Pur și simplu nu este realist pentru marea majoritate a oamenilor. Cine vrea asta? De ce ai vrea să muncești 80 de ore pe săptămână? Știu următorul lucru: am colaborat cu avocate timp de un deceniu, femei avocat foarte performante, și toate s-au trezit la 29-30 de ani, odată ce ajunseseră partener la firma unde lucrau și s-au întrebat: Ce fac eu aici?

O prelegere de Jordan B. Peterson.

Sursa
ȘtiriCreștine.ro

Written by: Doina Bejenaru

Rate it

Previous post

Externe

Ce ne învață talibanii – ȘtiriCreștine.ro

Privind către haosul și dezastrul care se desfășoară ăn Afganistan, merită să ne gândim la niște adevăruri serioase despre care revenirea talibanilor ne poate învăța. În Occidentul creștin afluent, luăm unele lucruri de-a gata. Luăm de-a gata că societatea noastră este construită pe un fundament creștin. În timp ce Statele Unite și Europa devin din ce în ce mai secularizate și ateiste în practică, idelurile, politica și așteptările noastre de zi cu zi sunt încă profund creștine. Ce vreau să […]

todaySeptember 8, 2021


Similar posts

Forum

A fost Sodoma distrusă de explozia unui meteorit? – ȘtiriCreștine.ro

Oamenii de știință au făcut recent cercetări pe teritoriul Iordaniei unde au descoperit dovezi conform cărora un meteorit gigant ar fi explodat în atmosferă în urmă cu aproape 4000 de ani, într-o zonă care ar putea fi o locaţie posibilă pentru oraşele descrise în Biblie drept Sodoma și Gomora. Oamenii […]

todaySeptember 25, 2021

Forum

A fost Sodoma distrusă de explozia unui meteorit? – ȘtiriCreștine.ro

Oamenii de știință au făcut recent cercetări pe teritoriul Iordaniei unde au descoperit dovezi conform cărora un meteorit gigant ar fi explodat în atmosferă în urmă cu aproape 4000 de ani, într-o zonă care ar putea fi o locaţie posibilă pentru oraşele descrise în Biblie drept Sodoma și Gomora. Oamenii […]

todaySeptember 25, 2021 1

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0%