capacitatea de a planifica

Cât este de important să fii o persoană de încredere

todayApril 14, 2021

Background
share close

Când aţi spus ultima dată că veţi face ceva, că veţi fi o persoană de încredere dar nu a fost așa? Sau aţi făcut-o atât de prost, încât toată lumea ar fi fost mai fericită dacă aţi fi spus „Nu” de la bun început?

Dacă v-aţi făcut un obicei din a vă încălca promisiunile, veţi dobândi în curând reputaţia unei persoane care nu inspiră încredere… [Dar]… dacă sunteţi creștini, aveţi o altă problemă. Iisus ne spune: „Felul vostru de vorbire să fie: «Da, da; nu, nu»; ce trece peste aceste cuvinte vine de la cel rău.” (Matei 5:37). Când spunem „Da”, dar suntem în mod constant inconsecvenţi, facem mai mult decât să ne periclităm propria reputaţie – periclităm reputaţia lui Dumnezeu în ochii celor care se uită la El prin noi.

Nu numai că îi descurajăm pe alţi creștini, dar îi descurajăm și pe cei necredincioși să ia, măcar, în considerare învăţătura lui Hristos.

Nu am întâlnit niciodată pe cineva care să dorească cu adevărat să aibă reputaţia unei persoane care nu prezintă încredere. Dar am cunoscut mulţi oameni care au spus prea des „Da” atunci când ar fi trebuit să spună „Nu”. Sau au spus „Da”, dar apoi nu au făcut așa cum au promis, din cauza incapacităţii proprii de a se organiza… Nu vorbesc despre persoana care ocazional nu își respectă angajamentele. Cu toţii am trecut prin asta din când în când. Vorbesc despre o persoană care capătă reputaţia de a nu fi de încredere.

Cum ne dezvoltăm motivaţia

Există mai multe motive pentru care oamenii ajung să fie cunoscuţi ca nefiind de încredere. Uneori, doar recunoașterea problemei și depunerea unui efort conștient pentru a face ceea ce spuneţi că veţi face vă va schimba reputaţia. Sau poate că trebuie să vă îmbunătăţiţi capacitatea, acum deficitară, de organizare personală sau să vă dezvoltaţi capacitatea de a spune „Nu” când este cazul, ca să fiţi siguri că vă puteţi respecta angajamentele.

Rugaţi-L pe Dumnezeu să vă facă cunoscută voia Sa.

Dacă nu sunteţi persoane bine organizate, s-ar putea să doriţi să vă organizaţi mai bine, dacă puneţi problema în termenii a ceea ce Dumnezeu dorește să faceţi, sau să fiţi, sau să deveniţi. Rugaţi-L pe Dumnezeu să vă facă cunoscută voia Sa în ceea ce privește capacitatea de organizare personală. Dacă provocarea dumneavoastră personală nu are atât de mult de-a face cu faptul că Dumnezeu vrea să fiţi mai bine organizaţi, ci mai degrabă cu felul în care puteţi să ajungeţi acolo, atunci asiguraţi-vă că aveţi suficient timp de meditaţie zilnică regulată, prin care să Îi daţi voie să vă spună ce trebuie să faceţi.

Și dacă lupta personală implică faptul de a ști când sau cum să spuneţi „Nu”, de acest aspect trebuie să vă ocupaţi în timpul pe care îl petreceţi cu Dumnezeu. Concluzia este că, dacă nu aţi fost sau nu sunteţi încă dispuși să petreceţi suficient timp cu Dumnezeu în mod regulat, probabil că nu veţi face progrese semnificative în a deveni persoane mai de încredere. Și reversul este valabil, dacă vă veţi propune asta, cu siguranţă că veţi reuși.

Capacitatea de a asculta și de a planifica

Pentru a începe să căutaţi îndrumarea lui Dumnezeu, dacă nu aveţi prea mult timp pe care să îl dedicaţi în mod regulat meditaţiei, începeţi cu cincisprezece minute pe zi. Dacă deja v-aţi făcut un obicei din asta, atunci stabiliţi-vă obiectivul de a petrece o oră cu Domnul, dar lucraţi la asta treptat. Și dacă sunteţi deja obișnuiţi să staţi o oră în meditaţie, concentraţi-vă pe îmbunătăţirea calităţii timpului pe care îl petreceţi cu El.

Pentru a deveni de încredere, aveţi nevoie și de un timp regulat pentru planificarea personală și organizarea zilnică.

Din nou, dacă nu aveţi timp rezervat pentru planificare, aţi putea începe prin a aloca zece sau cincisprezece minute zilnic. Chiar și acest interval va părea solicitant până când veţi învăţa să-l umpleţi acţionând cu înţelepciune…

Încercaţi să vă programaţi acest interval de timp dimineaţa devreme, înainte de a vă pierde printre activităţile zilnice sau la sfârșitul zilei. După ce v-aţi stabilit o rutină în acest sens, puteţi descoperi care este cel mai prielnic moment pe care să îl alocaţi planificării.

În intervalul de timp consacrat planificării, trebuie să faceţi mai multe lucruri pentru a vă îmbunătăţi capacitatea de a deveni o persoană de încredere. Mai întâi, faceţi o listă cu toate angajamentele pe care vi le-aţi asumat faţă de alţii, inclusiv faţă de Dumnezeu. Aduceţi-vă aminte de soţ sau de soţie, de copii, de șef, de colegi și de toată lumea cu care aţi vorbit cu o zi înainte. Poate că ar fi bine să puneţi pe hârtie toate angajamentele pe care vi le-aţi asumat.

Apoi, stabiliţi o dată de îndeplinire a fiecărui angajament pe care vi l-aţi luat. Unele angajamente pe termen scurt le puteţi îndeplini imediat. Pentru proiectele pe termen lung ar putea fi necesar să le împărţiţi în etape, stabilind propriul termen pentru fiecare etapă în parte. În cele din urmă, trebuie să vă gândiţi la fiecare persoană faţă de care v-aţi asumat un angajament. Chiar dacă nu aţi făcut ceea ce aţi promis, consemnaţi cel puţin progresul sau lipsa acestuia.

Stabilirea unor rutine pentru a deveni o persoană de încredere

Când vă faceţi zilnic timp să planificaţi, vă puteţi revizui angajamentele în curs și puteţi adăuga altele noi, pe care urmează să vi le asumaţi. Puteţi începe să vă măsuraţi progresul și să vedeţi unde întâmpinaţi dificultăţi. Vă puteţi acorda timp pentru a recupera eventualele eșecuri înainte de a fi prea târziu. Și, dacă nimic altceva nu funcţionează, îi puteţi cel puţin spune persoanei faţă de care v-aţi luat un angajament că nu aţi fost la înălţimea promisiunii asumate.

Prea adesea, când ne vedem luând-o la vale, ne resemnăm în starea aceea și ajungem să ne simţim vinovaţi. Timpul trece, la fel și durerea corelată cu un angajament nerespectat – până când ne vedem sau ne amintim de cealaltă persoană care este parte a angajamentului. Astfel, vinovăţia ne încearcă iar și iar.

Dacă v-aţi obișnuit să trăiţi cu vinovăţia angajamentelor încălcate, a sosit momentul să schimbaţi ceva.

Luaţi legătura cu persoanele implicate în angajamentele nerespectate și cereţi-vă iertare. Acceptaţi apoi iertarea lor, iertaţi-vă și singuri și mergeţi mai departe. Dacă vă confruntaţi cu un angajament pe care trebuie să-l rupeţi, luaţi iniţiativa. Contactaţi persoana respectivă și rugaţi-o să vă elibereze de angajamentul luat sau faceţi o nouă promisiune, pe care știţi că o puteţi respecta.

Odată ce timpul de meditaţie și timpul de planificare au devenit părţi obișnuite ale zilei, sunteţi gata să stabiliţi alte rutine. Rutinele sunt cheia organizării personale, iar organizarea personală este cheia demersului de a deveni persoane care sunt constant de încredere. Ar trebui să aveţi o rutină de culcare și o rutină de sculare. O altă rutină se impune pentru pauza de prânz și alta, pentru a pleca de la birou. Dacă aveţi familie, ar trebui să aveţi o rutină pentru cină și un interval de timp pe care să vă obișnuiţi să-l petreceţi cu membrii familiei.

Pe măsură ce stabiliţi mai multe rutine în viaţa personală, veţi descoperi că deveniţi tot mai de încredere. Veţi începe să vă gândiţi la termenii în care veţi face lucrurile pentru care vă angajaţi. La fel de important, veţi începe să vă daţi seama pentru ce nu aveţi timp. Veţi începe să spuneţi „Nu” și să nu vă simţiţi vinovaţi. Vă veţi da seama, înainte de a spune „Da”, că, dacă o faceţi, riscaţi să nu mai fiţi de încredere în cazul în care nu vă respectaţi promisiunea…

Renunţarea la obiceiul de a întârzia mereu

Este ușor să treceţi cu vederea peste punctualitate ca domeniu problematic. Aţi auzit vreodată pe cineva care să se grăbească la o întâlnire sau la o ședinţă și care să spună: „Ah, mă bucur că am întârziat!”? Bineînţeles că nu. Știm instinctiv că faptul de a întârzia nu este bun… Dar v-aţi oprit vreodată să vă gândiţi de ce obișnuinţa de a întârzia este dăunătoare? Acest lucru se datorează faptului că obiceiul acesta semnalează o lipsă de respect faţă de cealaltă persoană implicată.

Dacă vă faceţi vinovaţi de obiceiul de a întârzia, încercaţi să îl priviţi ca fiind o sursă constantă de neîncredere.

Dacă oamenii care vă așteaptă știu că veţi întârzia, reputaţia vă este deja periclitată. De fapt, le transmiteţi celorlalţi că vă consideraţi mai importanţi decât ei… Dacă doriţi să eliminaţi din comportament obiceiul de a întârzia, hotărâţi-vă și planificaţi să ajungeţi mai devreme oriunde trebuie să mergeţi. Stabiliţi din timp când trebuie să plecaţi pentru a ajunge mai devreme într-un anumit loc și apoi stabiliţi-vă ca disciplină să plecaţi exact în acel moment.

De ce nu eşti punctual

Citește și: De ce nu eşti punctual

Dacă aveţi nevoie de ajutor – pentru a vă spori credibilitatea – atunci s-ar putea să funcţioneze dacă vă impuneţi o amendă pentru fiecare minut de întârziere. Sau să renunţaţi la ceva ce vă doriţi ori de câte ori întârziaţi.

Cât este de important să fii o persoană de încredere?

A fi de încredere este important pentru noi înșine și pentru Dumnezeu. Deci, faceţi din asta o prioritate. Dacă vreţi să fiţi cunoscuţi ca persoane de încredere, fidele angajamentelor pe care și le asumă, luaţi hotărârea să vă organizaţi mai bine. Acordaţi-vă timp să staţi de vorbă cu Dumnezeu, dar luaţi-vă timp și pentru planificarea personală. Stabiliţi rutine și renunţaţi la obiceiul de a întârzia. Puneţi în practică aceste recomandări simple și veţi reuși.

Ken W. Smith, președinte și fondator, Christian Stewardship Ministries.

Sursa
semneletimpului.ro

Written by: Ken Smith

Rate it

Previous post

30 zile de rugăciune

Ziua 2: Cairo, Egipt – #pray30days

Populaţie musulmană: 18.000.000 DESCARCA AICI Ghidul de rugăciune în format PDF. Cairo este unul dintre oraşele a căror număr de locuitori înregistrează printre cele mai mari rate de creştere din lume. Cu o populaţie în jur de 20 de milioane de persoane, este cel mai mare oraş din Africa şi al şaselea cel mai mare oraş din lume. 90% din populaţia oraşului este musulmană, cei mai mulţi fiind musulmani suniți, iar oraşul primeşte constant refugiaţi musulmani din zone de conflict, […]

todayApril 14, 2021

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0%