Meditaţii

Ce este adevărul? Chiar este el un subiect de dezbatere?

todayMay 16, 2022

Background
share close

„Ce este adevărul?” Aceasta este o întrebare pe care nenumărați oameni și-au pus-o de-a lungul veacurilor. A fost un subiect recurent pentru filozofi, sociologi, consilieri, scriitori, chiar și pentru oamenii de afaceri și cei profesioniști; ca și cum „adevărul” ar fi o marfă în continuă schimbare aflată într-un fel de bufet filozofic.

Căutarea adevărului este importantă, indiferent dacă are loc în timpul unei anchete penale, a unui proces în sala de judecată sau în procesul de cercetare științifică. Într-un mod curios, auzim oameni vorbind despre „adevărul meu”, de parcă ceea ce este valabil pentru o anumită persoană poate fi total diferit pentru altcineva. Cu siguranță avem dreptul la propriile noastre opinii cu privire la diverse chestiuni, dar în multe cazuri, adevărul nu este supus mai multor alegeri.

Tim Kight, consultantul de leadership, a scris: „Adevărul există  și este independent de ceea ce „crede” cineva. Dacă eu cred că gheața de pe lac este groasă, atunci când de fapt ea este subțire, credința mea nu schimbă grosimea gheții. Dacă acționez după credința mea (falsă) și merg la patinaj pe lac, mă expun unui pericol. Dacă îi invit pe alții să mi se alăture, și ei sunt în pericol.”

În comparație cu prețurile pentru bunuri sau servicii, adevărul nu este ceva negociabil. S-ar putea să avem puncte de vedere diferite asupra multor lucruri, dar adevărul absolut există, spre deosebire de ceea ce unele grupari din societate ne-ar face să credem.

O discuție notabilă despre adevăr a avut loc în timp ce guvernatorul roman Ponțiu Pilat l-a interogat pe Isus Hristos după ce liderii evrei l-au arestat. El l-a întrebat pe Isus: „Ești Tu împăratul iudeilor?… Ce ai făcut?”…Isus a răspuns: „Da…Eu sunt Împărat. Eu pentru aceasta M-am născut şi am venit în lume, ca să mărturisesc despre adevăr. Oricine este din adevăr ascultă glasul Meu.” Apoi Pilat a pus celebra și aparent discutabila întrebare: „Ce este adevărul?” (Ioan 18:33-38).

De ce ar trebui să ne preocupăm de adevăr pe piața muncii? Nu este provocarea noastră zilnică aceea de a  ne promova brandul, de a finaliza vânzările pentru a obține profit și pentru a putea rămâne în afaceri? Da, acest lucru este corect – dar nu ar trebui să sacrificăm adevărul în timp ce urmărim aceste obiective. Ne-ar putea fi util să luăm în considerare câteva dintre lucrurile pe care Biblia le spune despre adevăr:

Adevărul demonstrează că noi suntem de încredere. Pentru unii oameni adevărul este folosit doar atunci când este oportun. Pentru ei onestitatea este importantă doar dacă nu interferează cu „încheierea unei afaceri”. Cu toate acestea, beneficiile pe termen scurt ale distorsionării adevărului poartă adesea cu ele consecințe pe termen lung. „Buza care spune adevărul este întărită pe vecie, dar limba mincinoasă nu stă decât o clipă.” (Proverbe 12:19).

Adevărul oferă securitate și încredere. Atunci când oamenii demonstrează că prețuiesc adevărul, onestitatea și integritatea, acest lucru le permite clienților lor, inclusiv angajaților, părților interesate și furnizorilor, să lucreze cu ei cu încredere. „Comorile câştigate cu o limbă mincinoasă sunt o deşertăciune care fuge, şi ele duc la moarte.” (Proverbe 21:6).

Adevărul aduce libertate. Una dintre realitățile dure ale lipsei de onestitate este dificultatea de a ne aminti ceea ce am spus dacă am fost falși. Pe de altă parte, afirmațiile adevărate sunt relativ ușor de reținut. Onestitatea ne eliberează de teama de a fi prinși într-o minciună. După cum Isus le-a spus ucenicilor Săi: „veţi cunoaşte adevărul, şi adevărul vă va face slobozi.” (Ioan 8:32).

Întrebări pentru Discuții

  1. Dacă cineva v-ar întreba: „Ce este adevărul?”, cum ați răspunde? Care este definiția dumneavoastră pentru adevăr?
  2. Ați întâlnit vreodată pe cineva care a spus: „ Acest lucru poate fi adevărat pentru tine, dar nu este adevărat pentru mine”? La ce s-a referit atunci când a spus aceasta? Este o astfel de afirmație  valabilă? De ce da? De ce nu?
  3. În opinia dumneavoastră, care este cel mai mare beneficiu al sincerității, al faptului că sunteți mereu dispus să adoptați o poziție puternică în apărarea adevărului?
  4. Sunteți de acord cu afirmația lui Isus, „adevărul vă va face slobozi”? Dacă da, în ce fel ați descoperit că afirmația este… adevărată?

NOTĂ: Pentru o aprofundare a subiectului puteți lua în considerare următoarele pasaje biblice:

Psalmul 85:10-12; Proverbe 10:9, 11:3, 12:22, 14:5, 20:14, 29:4; Ioan 4:23-24

Autor: Robert J. Tamasy

Sursa
ȘtiriCreștine.ro

Written by: Poteraș Ionuț

Rate it

Previous post

Libertate religioasă

Schimbarea socială și puterea timpului prezent

Principiul fundamental al politicii este victoria. Partidele și politicienii caută să atragă de partea lor pe oricine îi poate ajuta să o obţină și se grăbesc să înlăture pe oricine devine o vulnerabilitate. Această tensiune permanentă invită compromisul și atât tensiunea, cât și compromisul se transferă asupra oricărei biserici prinse temporar în siajul politicului. În ciuda acestor riscuri, destui creștini cred că, dacă dorește să apere dreptatea socială, biserica trebuie […]

todayMay 16, 2022 2


Similar posts

Important

Mana de luni: Stabilirea unor granițe sănătoase la locul de muncă

Câmpul muncii poate fi plin de stres – termene de îndeplinit, cote de realizat, obiective de atins, marje de profit care trebuie menținute. Din cauza acestor cerințe, multe locuri de muncă devin medii nesănătoase, potențial dăunătoare bunăstării fizice, mentale și emoționale a membrilor personalului. Harvard Business Review, o publicație de […]

todayOctober 2, 2023

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0%
https://upm.fatek.unkhair.ac.id/include/slotgacorhariini/ https://baa.akfarsurabaya.ac.id/inc/-/slotgacorhariini/ https://marumanfiore.xsrv.jp/