Mass media

Congresul S.U.A. îl validează pe Biden preşedinte, Trump promite o „tranziţie ordonată”

todayJanuary 9, 2021 2

Background
share close

View, from the balcony, of congressmen and congresswomen on the house floor as the 115th Congress is called into session on its opening day, Washington DC, January 3, 2017. (Photo by Mark Reinstein/Corbis via Getty Images)

La câteva ore după ce o mulţime furioasă a năvălit în clădirea Capitoliului, o sesiune comună a Congresului a respins toate obiecţiile şi l-a certificat pe Joe Biden ca şi preşedinte.

Votul s-a dat joi noaptea târziu, după ce protestatarii au spart barierele, au intrat în clădirea Capitoliului şi au pătruns în sălile de şedinţe ale Senatului şi ale Camerei Reprezentanţilor. Protestele s-au soldat cu 4 persoane care au decedat.

Vicepreşedintele Mike Pence – care are datoria constituţională de a prezida şedinţa comună unde se numără voturile electorilor – a numit-o „o zi neagră în istoria Capitoliului Statelor Unite” însă a adăugat că Congresul nu va fi intimidat.

„Pentru toţi cei care au creat dezastrul de la Capitoliu: Nu aţi câştigat. Violenţa nu câştigă niciodată. Libertatea câştigă. Şi aceasta este Casa poporului…Să trecem din nou la treabă,” a spus el în aplauzele audienţei formată din congresmeni.

Congresmenii reuniți în sesiunea comună a celor două camere l-au validat pe Biden că viitorul preşedinte cu 306 din voturile electorilor, în timp ce preşedintele Trump a câştigat 232. Într-o declaraţie transmisă în dimineaţa ziulei următoare, Trump a spus că „va fi o tranziţie ordonată în data de 20 ianuarie,” ziua inaugurării.

Reuniunea congresmenilor a început cu aşteptări că unele state vor declanşa un vot prin apel nominal, însă în cele din urmă doar două – Arizona şi Pennsylvania – reuşit să atragă semnăturile necesare de la cel puţin un senator şi un reprezentant. În ambele cazuri, cele două camere s-au retras pentru dezbatere şi apoi au votat.

Senatorii republicani Ted Cruz (Texas) şi Josh Hawley (Missouri) au îndemnat fiecare Senatul să susţină formarea unei comisii care să întreprindă un audit de urgenţă timp de 10 zile în statele în care rezultatul este disputat.

„Sondaje recente arată că 39% din americani cred că alegerile din noiembrie au fost fraudate. Poate că nu sunteţi de acord cu această afirmaţie. Totuşi aceasta este realitatea pentru aproape jumătate din ţară,” a spus Cruz.

El a completat spunând că nu „susţine o ignorare a rezultatelor votului din aceste alegeri.”

„Luaţi în considerare reclamaţiile, faptele şi mărturiile şi apoi trageţi o concluzie privind modul în care şi în ce măsură aceste alegeri s-au desfăşurat conform cu Constituţia şi legea federală.”

Senatul a respins obiecţia Arizonei cu 93-6 şi obiecţia statului Pennsylvania cu 92-7. În Camera Reprezentanţilor obiecţia a fost respinsă cu 303-121 (Arizona) şi 282-138 (Pennsylvania).

Liderul majorităţii din Senat, republicanul Mitch McConnell, a îndemnat pe colegii lui să se opună acţiunilor lui Cruz şi Hawley şi să aprobe validarea votului.

„Nu ne putem substitui alegătorilor. Votanţii, instanţele şi statele au vorbit. Dacă respingem rezultatul acestui vot acest lucrur ar putea aduce un prejudiciu ireparabil republicii noastre.”

Alţi republicani au susţinut că propunerea Cruz/Hawley ar încălca drepturilor statelor şi principiile conservatoare.

„Dacă eşti un conservator, aceasta este cel mai ofensator concept din lume – ca o singură persoană ar anula voinţă a 155 de milioane de oameni,” a spus senatorul republican Lindsey Graham.

Senatorul republican Mitt Romney, fost candidat nominalizat la alegerile prezidențiale din 2012, a spus că președintele Trump și liderii republicani nu au fost cinstiți cu susținătorii lor în legătură cu aceste alegeri.

„Nici un audit din partea Congresului nu va convinge aceşti votanţi, nu cu preşedintele care pretinde că aceste alegeri au fost fraudate. Cel mai bun mod prin care putem arăta respect alegătorilor este să le spunem adevărul…Aceasta este datoria liderilor. Şi adevărul este că Biden a câştigat aceste alegeri. Preşedintele Trump a pierdut,” a conchis Romney.

Sursa: Christian Headlines

Sursa
ȘtiriCreștine.ro

Written by: Poteraș Ionuț

Rate it

Previous post

Comunicat

„Găleata Albastră” a ajuns la 3000 de persoane vulnerabile din România

În pofida dificultăților aduse de anul pandemic 2020, faptele bune nu pot fi puse în carantină. Celebra „Găleată Albastră” a ajuns și în acest an confuz și dificil la peste 3000 de oameni. În perioada, noiembrie 2020-ianuarie 2021, Dorcas Aid România a desfășurat tradiționala campanie de strângere de alimente în cadrul căreia a distribuit peste 1500 de „Găleți Albastre” în casele celor nevoiași. Speranța nu moare niciodată, iar cifra celor […]

todayJanuary 8, 2021 2

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0%
https://upm.fatek.unkhair.ac.id/include/slotgacorhariini/ https://baa.akfarsurabaya.ac.id/inc/-/slotgacorhariini/ https://marumanfiore.xsrv.jp/