Este imposibil să nu remarci, indiferent cât de sceptic ai fi, că evoluția infecției cu Covid-19 este într-un trend alert crescător. Ca unul care lucrează în sistemul medical văd cum de la o zi la alta numărul celor infectați se înmulțește: pacienți, personal medical, prieteni, colegi, cad rând pe rând sub incidența acestei boli. Din fericire majoritatea fac forme medii, sau ușoare, însă bilanțul deceselor datorate infecției, suprapusă pe comorbiditățile preexistente, nu ne face deloc să fim optimiști. Dacă la 140 000 de mii de cazuri, cât are acum România, avem 5000 de decese, statistic vorbind, la o îmbolnăvire a jumătate din populație (cea urbană, cea mai expusă), este clar că ne așteptăm la 500 000 de decese. Este un preț usturător, dar realist, pe care sincer nu aș vrea să îl văd validat.
În fața acestei evidențe, autoritățile ezită să ia măsuri radicale și asta din mai multe motive: consecințe economice, scăderea popularității înainte de alegeri. Cel mai grav afectat de această infecție este fără îndoială domeniul educațional, învățământul on-line nedovedindu-se fiabil în multe zone din lipsa platformelor, a modalității de predare și mai ales datorită imposibilității de a transmite digital, anumite informații cu caracter practic.
Situația este gravă și se va agrava din ce în ce mai mult. Cum spunea un coleg de-al meu, problema nu este dacă ne vom infecta, ci când se va întâmpla asta. Sistemul medical este deja saturat în centrele urbane unde este concentrată cea mai mare parte a infecțiilor, iar lucrurile nu dau semne de îmbunătățire. În fața acestei evoluții net crescătoare, tot ce putem face este să ne păzim cât mai bine. Nu-i putem obliga pe alții să se comporte responsabil, însă ce putem face în dreptul nostru este să ne protejăm cât mai bine: purtatul măștii, dezinfectatul mâinilor, aerisirea camerelor, evitarea aglomerațiilor și a unor gesturi sociale cu risc, neparticiparea la anumite evenimente, dacă nu este absolut necesar, profitarea de timpul încă frumos de afară și acumularea de provizii pentru a face față unei perioade de carantină, ne sunt tuturor la îndemână.
Anul 2020 a fost un an total atipic, însă nici 2021 nu se anunță a fi mai bun. Cred și sper că vom trece cu toți cu bine prin această pandemie, depinzând însă doar de noi ca rezultatul să fie unul pozitiv.
Dr. Mihai Tudor Gavrilă
Post comments (0)