Biserica

Crâmpeie de cer | Ziua Domnului

todayDecember 21, 2023

Background
share close

Cu câţiva ani în urmă, am avut ocazia să fac un tur al Insulei de Sud (Te Waipounamu), una dintre cele două insule care formează arhipelagul neozeelandez. Am zburat mai întâi în orașul Invercargill, apoi m-am îndreptat spre nord, așteptând cu nerăbdare să ajung în locuri turistice emblematice precum orașele Queenstown și Wanaka sau fiordul Milford Sound. Cu toate acestea, liniștitul orășel Anau m-a luat prin surprindere, fermecându-mă de-a dreptul.

Te Anau este un oraș cu mai puţin de 3.000 de locuitori, așezat la capătul sudic al traseului de drumeţie Milford Track. Orașul se laudă cu al doilea cel mai mare lac din Noua Zeelandă, Lacul Te Anau, cu o lungime de 65 de kilometri și alimentat de trei fiorduri. Frumuseţea orașului e augmentată de munţii care îl înconjoară – muntele Lyall, Munţii Murchison –, iar Kepler Track, faimoasa pistă circulară de drumeţii, lungă de 60 de kilometricâ, care străbate Insula de Sud, oferă turiștilor ocazia de a contempla peisaje unice.

Într-o seară, m-am plimbat pe malul lacului împreună cu tovarășii mei de călătorie și m-am bucurat de frumuseţea incredibilă a apusului. Soarele apunea între crestele munţilor vestici, razele lor de lumină străbătând ca niște suliţe ceaţa și norii de pe vârfuri. Am văzut un spectacol absolut fabulos, în care se întrepătrundeau nuanţe de auriu, portocaliu și violet.

Mă întrebam de ce mă captivase acest loc, când există multe altele mai frumoase în Noua Zeelandă. Cei mai mulţi turiști iau cu asalt orașul Queenstown în timpul sezonului turistic, pentru a schia pe pârtiile sale, sau merg să vadă Lacul Wanaka. Sau vizitează Biserica Bunului Păstor, de pe malul Lacului Tepako, înconjurată vara de parfumaţii (și emblematicii) lupini de culoarea purpurei. Și, chiar lângă orașul Te Anau se află fiordul Milford Sound, o adevărată bijuterie a Parcului Naţional Fiordland.

Dar, dintre toate calităţile Insulei de Sud, măreţia stoică a lui Te Anau a fost cea care mi-a cucerit inima. Neozeelandezii au o discreţie aparte. Chiar și neozeelandezii celebrii (precum motociclistul Burt Munro, jucătorul de rugby Richie McCaw sau alpinistul Edmund Hillary) sunt cunoscuţi atât pentru modestia lor, cât și pentru realizările remarcabile. Pentru mine, Te Anau întruchipează acest amalgam extraordinar. Frumuseţea simplă și uluitoare a orașului vorbește de la sine, fără a avea nevoie de marketing sau de promovare. Toată această splendoare a fost aici înainte de a mă naște și va rămâne și după ce nu voi mai fi.

Pregătiri pentru ziua judecăţii de apoi

Se spune că pe dealurile care înconjoară orașul Queenstown se lucrează de zor pentru a construi o comunitate exclusivistă.

Circulă zvonuri despre americani bogaţi, precum Peter Thiel și James Cameron, care ar cumpăra proprietăţi pe care să construiască buncăre pentru ziua judecăţii despre care vorbește Apocalipsa. Deși negate de autorităţile locale, dar și de companiile de construcţii, zvonurile persistă. După restricţiile impuse în pandemie, când mulţi americani bogaţi au căutat un adăpost în locuri prospere, îndepărtate, se pare că a crescut preocuparea celor care fac parte din elită pentru un loc sigur, în care să se adăpostească dacă lumea ar trece prin crize neobișnuite.

Iar acest lucru nu ar trebui să ne surprindă, având în vedere starea în care a ajuns planeta noastră. Ca și cum pandemia nu ar fi perturbat suficient lucrurile, am fost martori, după 2020, la ceea ce analiștii au numit „Marea Demisie” (un fenomen major de părăsire voluntară a locului de muncă), a unui război îngrozitor în Ucraina și a altuia declanșat de curând în Israel. Pe deasupra, ne confruntăm cu o creștere a costului vieţii, care ameninţă să arunce lumea în recesiune. Dacă aţi întreba oamenii de pe stradă cum cred că merg lucrurile, presupun că majoritatea nu ar avea ceva bun de spus. Recunosc că, deși sunt creștin, găsesc uneori că e dificil să-mi păstrez optimismul în mijlocul acestor crize și incertitudini. Cu toate acestea, există un element al credinţei mele care îmi oferă o nouă perspectivă, oricum s-ar derula evenimentele.

Așteptând „Ziua Domnului”

Dacă ai fi trăit în Israelul din vechime, ca evreu, ai fi așteptat cu nerăbdare „Ziua Domnului”. Așteptarea ţi-ar fi fost modelată de cărţile lui Isaia și Amos, citite în sinagogă, și de experienţele trăite zi de zi. Ţi-ai fi dorit cu ardoare ca imperiul care își pusese călcâiul pe grumazul naţiunii tale să fie învins, tiranii să își primească pedeapsa, iar victimele lor să fie răzbunate. Ai fi dorit ca sistemele corupte de guvernare să dispară și o nouă împărăţie, Împărăţia eternă a lui Dumnezeu, să fie inaugurată.

În primul secol, urmașii lui Iisus au preluat această speranţă. Ei au început să creadă că Iisus din Nazaret urma să fie personajul central al acestei zile iminente. Pacea va domni pe pământ, nelegiuiţii vor fi pedepsiţi, iar lumea, așa cum zdrobită cum era, va fi vindecată pentru totdeauna.

Apostolul Ioan descrie foarte viu această realitate viitoare: „Apoi am văzut un cer nou şi un pământ nou; pentru că cerul dintâi şi pământul dintâi pieriseră şi marea nu mai era. Şi eu am văzut coborându-se, din cer de la Dumnezeu, cetatea sfântă, Noul Ierusalim, gătită ca o mireasă împodobită pentru bărbatul ei. Şi am auzit un glas tare, care ieşea din scaunul de domnie şi zicea: „Iată cortul lui Dumnezeu cu oamenii! El va locui cu ei şi ei vor fi poporul Lui şi Dumnezeu Însuşi va fi cu ei. El va fi Dumnezeul lor. El va şterge orice lacrimă din ochii lor. Şi moartea nu va mai fi. Nu va mai fi nici tânguire, nici ţipăt, nici durere, pentru că lucrurile dintâi au trecut” (Apocalipsa 21:1-4).

Există momente în viaţă când reușesc să arunc o privire dincolo de cortină, la ziua restaurării depline. Atunci când privesc scene de o frumuseţe ireală, precum cea a apusului de pe malul Lacului Te Anau, îmi amintesc că lumea a fost creată desăvârșită și va fi din nou la fel într-o zi. Deși ne bucurăm de operele de artă, de arhitectura marilor orașe, de resurse financiare și tehnologice, tot acest progres nu a reușit să ne livreze prea multe lucruri care să ne copleșească așa cum o face frumuseţea creaţiei lui Dumnezeu.

„El va şterge orice lacrimă din ochii lor. Şi moartea nu va mai fi. Nu va mai fi nici tânguire, nici ţipăt, nici durere, pentru că lucrurile dintâi au trecut.”

Atunci când mă gândesc la cerul nopţii, la miliardele de stele, supernove și alte corpuri cerești, orice satelit și orice staţie spaţială pe care am construit-o pare doar o jucărie de copil. Prin comparaţie cu mecanismele complicate ale corpului uman, orice dispozitiv electronic pare un desen rudimentar din peșteră.

În zilele în care am fost martor la frumuseţea și grandoarea orașului Te Anau și a lacurilor, dealurilor și munţilor din jur, mi-am amintit că, într-o zi, curând, totul în lumea noastră va fi refăcut și va semăna cu scenele care m-au cucerit în insula neozeelandeză. Nu va fi o copie fidelă, cu siguranţă, dar lumea nouă își va recâștiga chipul perfect, imaculat.

Fiecare victimă a nedreptăţii, a tragediei și a dezastrului va fi reabilitată în acea zi. Fiecare inimă zdrobită, fiecare trup maltratat și fiecare minte abătută va fi vindecată. Și fiecare copac tăiat, fiecare munte distrus de mine și fiecare râu contaminat va fi refăcut în Ziua Domnului.

Aștept cu nerăbdarea acea zi. Și atunci când va veni, nu voi tânji să am un palat, un apartament la mansardă sau o insulă privată. Tot ce mi-aș dori este o cabană mică, pe marginea Lacului Te Anau, unde, pentru eternitate, să mă bucur de lumea pe care Dumnezeu a creat-o din nou, fără urmă de păcat.

Jesse Herford este pastor și editor asociat al ediţiei australiene/neozeelandeze a revistei „Semnele timpului”. Trăiește în Sydney, Australia, împreună cu soţia sa, Carina, și câinele lor, Banjo. O versiune a acestui articol a apărut iniţial pe site-ul Signs of the Times Australia.

Sursa
semneletimpului.ro

Written by: Jesse Herford

Rate it

Previous post

Copii

De ce avem nevoie de biserică?

„Mă interesează Iisus, nu o biserică” – am auzit acest lucru de multe ori și chiar m-am surprins vorbind astfel în anumite perioade din viaţa mea. Biserica este semnificativă pentru cei care au crescut odată în ea, dar pentru mulţi rămâne un concept straniu. Chiar și pentru cei care se declară creștini, biserica este ceva ce poţi alege sau la care poţi renunţa. Oamenii pun din ce în ce mai […]

todayDecember 20, 2023 2


Similar posts

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0%
https://upm.fatek.unkhair.ac.id/include/slotgacorhariini/ https://baa.akfarsurabaya.ac.id/inc/-/slotgacorhariini/ https://marumanfiore.xsrv.jp/