Anunțuri

Creștinii din statul Kaduna Nigeria se află sub asediu

todayOctober 1, 2021

Background
share close

Uciderea pe parcursul ultimele două luni a Rev. Silas Yakubu Ali și a mai mult de 50 de creștini într-o zonă a statului Kaduna, Nigeria, arată că mulţi din credincioşii creștini sunt asediați de păstorii extremişti musulmani fulani, au spus liderii comunității.

Dominic Gambo Yahaya, liderul grupului etnic predominant creștin Atyap din regiunea Zango-Kataf, a declarat că păstorii fulani și colaboratorii lor musulmani din zonă au fost responsabili pentru uciderea pastorului Ali în data de 11 septembrie. Yahaya a spus că uciderea pastorului Bisericii Evanghelice Winning All (ECWA) din satul Kibori, regiunea Zango-Kataf, a avut loc în vecinătatea așezării urbane Zango din Atyap Chiefdom.

„În afară de uciderea acestui pastor, alți peste 50 de creștini au fost uciși, șapte biserici distruse și 254 de case arse de păstori musulmani fulani înarmați în zona guvernului local Zangon-Kataf numai în ultimele două luni”, a spus Yahaya. „Violența neîngrădită declanșată asupra fermierilor creștini săraci, lipsiți de orice apărare și nevinovați a ajuns într-o stare regretabilă până la punctul în care niciun fermier nu se mai poate aventura pe terenurile agricole, deoarece șansele de a se întoarce acasă în viață sunt foarte mici”.

Teritoriile poporului Atyap au fost transformate într-un adevărat teatru de război, pe măsură ce păstorii fulani omoară creștinii și le distrug proprietățile fără să poată fi opriți, a spus el.

„Suntem sub asediul atacurilor teroriste din partea păstorilor fulani, întru-cât comunitatea musulmană care trăiește lângă creștinii Atyap atacă pe creștini la fermele lor pentru a-i ucide”, a declarat Yahaya pentru Morning Star News printr-un mesaj text. „Le-am permis musulmanilor fulani migranți să se stabilească gratuit între noi pe pământurile noastre. Acum, creștinii care i-au primit și i-au lăsat să se stabilească în zonă au devenit ținte ale atacurilor lor ”.

Pe 12 septembrie, păstorii au atacat comunitatea Ahpiagyim, la câteva sute de metri de locul unde păstorul Ali a fost împușcat și tăiat cu mașete și au ucis 12 creștini, a spus el. Șase femei și trei copii au fost printre cei 12 creștini uciși, a adăugat el.

„Și există nu mai puțin de 15.000 de creștini care se află acum în tabere interne de refugiați”, a adăugat el.

Luka Binniyat, purtătorul de cuvânt al Uniunii Poporului din Kaduna de Sud (SOKAPU), a întărit cele spuse de Yahaya.

„Crimă împotriva pastorului Ali a oferit încă o ocazie pentru autoritățile guvernamentale și, într-adevăr, pentru întreaga lume să examineze în mod serios acuzațiile făcute de creștinii Atyap de-a lungul anilor conform cărora coloniștii musulmani din comunitatea Zangon Kataf ar putea adăposti o grupare teroristă ucigașă împotriva lor ”, a spus Binniyat.

‘O CAPCANĂ MORTALĂ’

Pastorul Ali, în vârstă de 55 de ani, a fost pândit în jurul orei 17:00. în timp ce se îndrepta de la Kafanchan spre satul Kibori.

Soția sa, Sarah Ali, a spus că acesta a călătorit la Kafanchan pentru a-și vizita copiii, studenți la Universitatea de Stat Kaduna.

„I-am spus să se asigure că se întoarce repede în satul Kibori, deoarece zona din jurul Zangon Urban, care se află între orașul Kafanchan și Kibori, a devenit o capcană a morții pentru creștinii care călătoresc pe acel traseu. M-a asigurat că va fi atent în această călătorie înapoi la Kibori. Dar spre seară am primit un apel telefonic urgent de la socrii mei că soțul meu nu a mai ajuns la Kibori în ciuda faptului că a părăsit orașul Kafanchan în după-amiaza aceleiași zile.”

Lideri creștini și membrii bisericii au format o echipă de căutare și i-au găsit trupul mort plin de răni în Zangon Urban, a spus ea.

„A fost ucis brutal de păstori musulmani fulani înarmați și de colaboratorii lor musulmani locali la Zangon Urban.”

Reverendul Yunusa Sabo Nmadu, secretar general al ECWA, a declarat la înmormântarea sa din 15 septembrie:

„Este o urgență ca creștinii din nordul Nigeriei să fie protejați de cei care și-au făcut o preocupare din a face rău în numele Islamului”, a spus pastorul Nmadu. „Creștinii din partea de sud a statului Kaduna au fost supuși în mod constant atacurilor necontenite ale păstorilor înarmați și nu au fost luate măsuri de către guvernul nigerian pentru a stopa această situație disperată”.

De asemenea, pastorul Jonathan Nkom a vorbit la înmormântare, îndemnând guvernul să fie proactiv în protejarea vieții creștinilor și a proprietăților lor, așa cum a făcut pentru musulmani.

„Starea de nesiguranță din țara noastră a luat o dimensiune diferită, astfel încât cei cu autoritate trebuie să se trezească la provocarea de a proteja viețile tuturor nigerienilor, indiferent de convingerile lor religioase”, a spus Nkom.

Samuel Aruwan, comisarul de stat Kaduna pentru securitate internă și afaceri interne,a declarat că guvernatorul Nasir el-Rufai transmite condoleanțe familiei pastorului Ali și bisericii sale.

„Guvernatorul a îndemnat agențiile de securitate să intensifice eforturile în vederea reținerii autorilor crimelor atroce, în timp ce a făcut apel la membrii comunității pentru a menține calmul”, a spus Aruwan. „Agențiile de securitate efectuează investigații în zonă”.

Nigeria a fost țara cu cei mai mulți creștini uciși pentru credința lor anul trecut (noiembrie 2019-octombrie 2020), cu 3.530, în creștere față de 1.350 în anul anterior, conform Topului Mondial al Persecuției Open Doors din 2021. În ceea ce privește violența generală, Nigeria a fost a doua țară, după Pakistan, și urmat îndeaproape Chinei la numărul de biserici atacate sau închise, 270, conform Open Doors.

Sursa: Christian Headlines

Sursa
ȘtiriCreștine.ro

Written by: Poteraș Ionuț

Rate it

Previous post

Iisus

De ce vorbea Iisus „în cripte“?

Limbajul trebuie să fie clar și univoc, dacă vrea să comunice, să fie eficient. De aceea, credincioșii au tendinţa să creadă că limbajul Bibliei este ca un proces verbal: alb-negru, exact, fără podoabe, o înșiruire seacă a faptelor. Acesta ar fi, după unii, limbajul adevărului: o pledoarie pentru simplismul naiv sau pentru exprimarea știinţifică, în opoziţie cu expresia artistică. Citind Biblia însă, observăm că până și proza ei ne surprinde […]

todayOctober 1, 2021


Similar posts

Educatie

Cel mai de preț dar pe care îl poate da o mamă fiicei ei

Importanța relației mamă-fiică Am 20 de ani și mama este una din prietenele mele cele mai bune. Cu ea mă simt în siguranță, ea mi-este cel mai intim sfătuitor și cel mai mare susținător. A fost așa dintotdeauna. Cumva, relația mea cu mama nu doar că a supraviețuit în anii […]

todayJanuary 16, 2022

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0%