Educatie

Cum rezolvăm puzzle-ul Cupei Mondiale de Fotbal

todayDecember 5, 2022 7

Background
share close

Ediţia din 2022 a Cupei Mondiale de Fotbal este una dintre cele mai controversate din istoria de 92 de ani a prestigiosului turneu. Dacă notorietatea acestui mega-eveniment sportiv v-a trezit sentimente contradictorii, trebuie să știţi că nu sunteţi singurul preocupat de etica tulbure din culisele evenimentului.

Campania de calificare a naţionalei de fotbal a Australiei s-a dovedit destul de dificilă; echipa a început bine preliminariile, stabilind un record de 11 victorii consecutive, dar rezultatele ulterioare au fost slabe. Australienii știau că, după înfrângerea suferită în faţa japonezilor, pe 24 martie, existau șanse mici de a câștiga meciul cu Emiratele Arabe Unite și aproape nicio speranţă de a învinge reprezentativa statului Peru.

Și totuși, au reușit să o facă, în mare parte graţie portarului de rezervă Andrew Redmayne, supranumit „portarul dansator”, din cauza mișcărilor făcute pe linia porţii, cu care a apărat în timpul loviturilor de departajare din meciul cu Peru, calificând astfel echipa pentru Campionatul Mondial din Quatar.

Pe de altă parte, Noua Zeelandă a ratat calificarea la Campionatul Mondial de Fotbal, după ce a pierdut barajul contra echipei din Costa Rica. Doar că, după cum vor spune fanii ambelor ţări, durerea pierderii este temporară și există mereu o dată viitoare.

Aproximativ 6.500 de muncitori din Bangladesh, India, Nepal, Pakistan (și nu numai) și-au pierdut viaţa pe șantierele de construcţii din Quatar.

Cea de-a 22-a ediţie a Cupei Mondiale de Fotbal a atins o coardă sensibilă, după ce FIFA a acordat Quatarului dreptul de a găzdui turneul, pe fondul acuzaţiilor de corupţie. Potrivit Daily Mail, 16 dintre cei 22 de oficiali care au votat în favoarea Quatarului au fost fie acuzaţi, fie inculpaţi în dosare de corupţie. Alegerea a lăsat un gust amar australienilor, după ce guvernul australian a licitat pentru privilegiul de a găzdui turneul – se pare că suma de 45,6 milioane de dolari din banii contribuabilor n-a reușit să acopere decât votul un singur oficial FIFA.

Găzduirea unui turneu mondial necesită investiţii masive în stadioane, iar Quatarul s-a confruntat cu critici din cauza exploatării muncitorilor străini care au lucrat la infrastructură. Aproximativ 6.500 de muncitori din Bangladesh, India, Nepal, Pakistan (și nu numai) și-au pierdut viaţa pe șantierele de construcţii, potrivit unui raport publicat de The Guardian. Există însă opinia larg acceptată că aceste cifre sunt subraportate.

Un studiu al organizaţiei Amnesty International, efectuat pe un lot de 105 lucrători a constatat că aproape toţi lucrau mai mult de 14 ore pe zi, 7 zile pe săptămână, în timp ce jumătate dintre femeile intervievate au declarat că lucrează peste 18 ore pe zi, toată această muncă sisifică având loc în căldura extremă a deșertului. Au existat, de asemenea, acuzaţii de extorcare, rapoarte despre decese înregistrate în spaţiile de locuit înghesuite ale muncitorilor și despre angajaţi subplătiţi. În mai 2020, FIFA a raportat că nu are cunoștinţă despre aceste acuzaţii.

Dacă nu ai fost conștient de toate aceste schelete din dulapul turneului, poate că te-ai confruntat cu sentimentele amestecate pe care le-am menţionat mai devreme. Eu însumi am trăit aceeași stare de ambivalenţă în urmă cu câteva luni.

Probleme care pun surdină pasiunii pentru fotbal

Sunt pasionat de fotbal. Am pe biroul meu o versiune în miniatură a balonului oficial al Cupei Mondiale de fotbal din 2022, Al Rihla. Cu siguranţă, se creează o atmosferă specială atunci când 32 dintre cele mai bune echipe de fotbal ale lumii se întâlnesc pentru a decide cine merită trofeul de aur al turneului. Atmosfera este electrizantă, iar meciurile din campionat devin subiect de conversaţie zilnică. Unele dintre cele mai bune amintiri ale mele despre programele de televiziune include vizionarea finalei controversate a Cupei Mondiale din 2006, dintre Franţa și Italia, sau vizionarea partidelor dintre Germania și Brazilia, cu scorul de 7 la 1 în favoarea germanilor și cea a meciurilor echipei Australiei cu greii fotbalului mondial.

Mă îndoiesc totuși că va exista aceeași atmosferă la acest campionat. Deși am presupus că rapoartele despre exploatarea migranţilor nu va reduce entuziasmul meu pentru acest turneu, m-am răzgândit după ce am urmărit pe Youtube un documentar care arăta condiţiile în care sunt nevoiţi să trăiască muncitorii.

Compromisuri morale

Cupa Mondială din 2022 ar putea fi considerată evenimentul sportiv care va testa moralitatea spectatorilor. Pe de o parte, turneul găzduit de Qatar este departe de a fi primul care a încălcat o linie roșie, acuzaţiile despre corupţia celor care stabilesc gazda campionatului putând fi urmărite de-a lungul mai multor decenii.

Campionatul Mondial de Fotbal din 2014 din Brazilia a avut și el o istorie cu suișuri și coborâșuri: au fost raportate 8 decese în accidentele mortale din construcţii, iar brazilienii s-au plâns pentru banii cheltuiţi de ţara lor cu acest turneu, în pofida sărăciei larg răspândite. Niciunul din aceste motive nu a împiedicat peste un miliard de telespectatori să urmărească finala, potrivit ESPN (una dintre cele mai populare branduri de televiziune live din America).

Turneul găzduit de Qatar este departe de a fi primul care a încălcat o linie roșie, acuzaţiile despre corupţia celor care stabilesc gazda campionatului putând fi urmărite de-a lungul mai multor decenii.

Sunt date care ridică întrebări despre cum, când și unde ar trebui să boicoteze publicul acele lucruri care contravin valorilor sale morale. Întrebări despre motivele pentru care oamenii nu reușesc să protejeze valorile pe care le susţin. Desigur, unii ar putea remarca ipocrizia din comentariul meu. Pentru că, exceptându-i pe cei care cumpără îmbrăcăminte doar de la brandurile care primesc nota A din partea Baptist World Aid’s Ethical Fashion Guide (raport care evaluează sustenabilitatea și practicile etice ale companiilor din industria fashion), pe cei care își încredinţează banii doar companiilor cu cazier curat și consumă doar alimentele obţinute fără ca în lanţul de producere să fi fost exploatat cineva, cu toţii am beneficiat, fie și accidental, de corupţia morală.

Psihologia alegerii

Fiecare dintre noi facem zilnic alegeri care se aliniază codului nostru moral. Unele alegeri sunt evidente – de exemplu, dacă trebuie să decizi între a fura și a nu o face – și altele mai puţin evidente, cum ar fi alegerea de a sprijini persoane sau instituţii care i-au rănit pe alţii de-a lungul existenţei lor. 

Primele sunt mai ușor de făcut, deoarece, foarte probabil există legi care le reglementează. Dacă ești un urmaș al lui Iisus, atunci va fi ușor să recunoști că aceste linii morale sunt inspirate din Decalogul biblic, pe care îl găsim în Exodul 20. Ultimul tip de alegeri se poate dovedi mai complicat, deoarece deși persoana sau instituţia respectivă poate fi acţionată în instanţă, e posibil să nu existe întotdeauna o lege care să reglementeze cursul pe care tu alegi să îl dai acţiunilor tale.

În fiecare zi, oamenii iau decizii de natură etică, în funcţie de lucrurile care contează pentru ei. Sunt procese pe care psihologii le studiază în profunzime. Chiar dacă oamenii au un sistem corect de valori, aceasta nu înseamnă prea mult dacă aceste valori nu sunt transpunse în practică, de aceea este nevoie de curaj moral, scrie profesorul Rushworth Kidder, care analizează criteriile de verificare a curajului de a lua decizii etice.

Alţi specialiști au defalcat modul în care luăm decizii în câteva elemente – sensibilitate morală, judecată morală, motivaţie morală și caracter moral. Atunci „când educaţia se oprește, dezvoltarea morală se oprește”, sugerează un studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Hertfordshire. La rândul meu, aș fi putut rămâne ignorant cu privire la problemele din culisele Cupei Mondiale din 2022, dar acum sunt mai informat și, de asemenea, mai precaut.

Dumnezeu și gândirea critică

Cum poate modela un sistem de credinţe religioase înţelegerea unui „cod moral”? Într-o ocazie, profesorul meu de religie din liceu a făcut un comentariu care a schimbat modul în care L-am înţeles pe Dumnezeu: „El ne oferă libertate de conștiinţă”. Afirmaţia lui mi-a schimbat imaginea despre Dumnezeu. Nu L-am mai văzut ca pe un manager sau ca pe un gardian al regulilor; era Cineva care Își dorea ce e mai bun pentru mine și pentru cei din jurul meu.

„Purtaţi-vă ca nişte oameni slobozi, fără să faceţi din slobozenia aceasta o haină a răutăţii, ci ca nişte robi ai lui Dumnezeu” (1 Petru 2:16), ne sfătuiește Petru, apostolul lui Iisus.

Dumnezeu vrea ca noi să facem alegeri corecte și ne dă Duhul Sfânt pentru a ne conduce conștiinţa pe calea binelui.

„Spun adevărul în Hristos, nu mint; cugetul meu, luminat de Duhul Sfânt, îmi este martor” (Romani 9:1), scria apostolul Pavel.

Alegând mereu binele

După ce Australia a învins Peru, calificându-se la Cupa Mondială, expertul în fotbal și activistul pentru drepturile omului Craig Foster descria atmosfera creată în jurul turneului: „Este o Cupă Mondială foarte controversată, dar astăzi fanii Socceroos nu își vor face griji astăzi pentru acest lucru, și  nici jucătorii. Sper că vor avea ocazia în timpul campionatului să facă niște declaraţii cu un puternic impact social pozitiv.”

Într-o lume din ce în ce mai complexă și  mai coruptă, un turneu de fotbal organizat pe o perioadă de patru săptămâni poate fi unul dintre subiectele declanșatoare mai blânde. Chiar și așa, acest eveniment atrage atenţia asupra situaţiei oamenilor mai puţin norocoși care trăiesc în alte colţuri ale globului. Din nefericire, nu se mai poate face nimic pentru cei care au murit, dar informarea cu privire la factorii care au generat această tragedie ne poate determina să punem mai multă presiune asupra acelora care preţuiesc profitul mai mult decât viaţa semenilor.

Iar atunci când ne pasă, ne informăm și ne implicăm în luarea deciziilor corecte, sperând că tot ce facem va regla termostatul suferinţei de pe planeta noastră la o treaptă mai joasă.

Daniel Kuberek a fost editor asistent pentru revista Signs of the Times. În prezent lucrează în industria cinematografică australiană. O versiune a acestui articol a apărut pentru prima dată pe site-ul web Signs of the Times Australia.

Sursa
semneletimpului.ro

Written by: Daniel Kuberek

Rate it

Previous post

Editoriale

Kent Hansen | Cum vindecă Dumnezeu o căsnicie care se pierde

Kent Hansen a acceptat cu bunătate să discutăm despre cel mai dureros episod din viaţa sa, pierderea soţiei. O discuţie care, dincolo de tristeţe, e bogată în multe emoţii și lecţii pentru fiecare dintre noi.  Vă confruntaserăţi și înainte cu moartea, suferinţa, durerea. Niște persoane foarte apropiate de dvs. au murit prematur. Da, în al treilea an de facultate, m-am logodit cu o fată cu care fusesem amic din copilărie. […]

todayDecember 3, 2022 34


Similar posts

Anunțuri

Conferința de Tineret: „Unbound” la Sibiu

Conferința „Unbound” revine cu cea de-a II-a ediție la Sibiu. Evenimentul organizat de mișcarea de tineret Vox Dei, vă invită în perioada, 13-14 octombrie la Biserica „Betania” din Sibiu.  „Unbound Empowered by Scripture” dezlegați și împuterniciți de Scriptură putem fi biruitori asupra circumstanțelor. Discutăm în detalii despre importanța Bibliei pentru generația noastră. […]

todayOctober 3, 2023 6

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0%
https://upm.fatek.unkhair.ac.id/include/slotgacorhariini/ https://baa.akfarsurabaya.ac.id/inc/-/slotgacorhariini/ https://marumanfiore.xsrv.jp/