Credință

De ce să (nu) Îi cerem semne lui Dumnezeu

todayJanuary 9, 2024

Background
share close

În Israelul antic, Marele preot avea încrustate pe efod două pietre, numite Urim și Tumim. Ori de câte ori preotul era întrebat care este voia lui Dumnezeu cu privire la o anumită problemă, el căuta răspuns la Dumnezeu. Iar răspunsul venea prin piatra care începea să strălucească – cea din stânga indica permisiunea divină, iar cea din dreapta era un indiciu al dezaprobării lui Dumnezeu.

Ţi-ai dorit vreodată să fii un israelit care primește răspunsuri clare, de tipul „da” sau „nu”, de la Dumnezeu? Luarea deciziilor ar deveni brusc un proces mai puţin derutant, pentru că nu ar trebui să te temi că ai făcut o alegere greșită. Îndoindu-se de faptul că ar avea vreo competenţă pentru a juca rolul care i se desemnase, Ghedeon îi cere lui Dumnezeu un semn clar: „Dacă într-adevăr vrei să-l eliberezi pe Israel, folosindu-te de mine precum ai spus, iată, voi pune o învelitoare de lână în ogor. Dacă roua va apărea doar pe lână şi tot pământul va rămâne uscat, atunci voi înţelege că vrei să eliberezi Israelul prin mine, precum ai spus” (Judecători 6:36-37).

Așa că, în acea noapte, Ghedeon a așezat afară învelitoarea de lână, iar în dimineaţa următoare, a găsit-o plină de apă, în timp ce pământul pe care era așezată era uscat. Ghedeon a stors lâna și a umplut un vas cu apa din ea. Și totuși, încă mai ezita, așa că i-a cerut lui Dumnezeu să inverseze semnul. „Să nu te aprinzi de mânie împotriva mea, dar voi mai vorbi încă o dată! Te rog, îngăduie-mi să mai încerc o dată semnul cu învelitoarea! Fă ca numai învelitoarea să rămână uscată şi tot pământul să se acopere cu rouă!” (Judecători 6:39). Din nou, Ghedeon a așezat lâna afară și a găsit-o a doua zi uscată, în timp ce pământul era plin de rouă.

Nu ar fi frumos dacă am putea primi un răspuns atât de limpede la toate problemele care ne preocupă?

Citește și: Cum aflu care este voia lui Dumnezeu în viaţa mea?

Cunosc câţiva creștini care au fost călăuziţi de Dumnezeu prin semne cu adevărat speciale. Cu toate acestea, cunosc, de asemenea, mulţi creștini sinceri care au fost dezamăgiţi după ce au urmat ceea ce credeau că este un semn clar de la Dumnezeu. Așadar, ce face ca semnele să funcţioneze uneori, cel puţin în aparenţă, și să eșueze lamentabil în alte situaţii?

Este Dumnezeu un GPS cosmic?

O întrebare foarte simplă se leagă de motivul pentru care cerem un semn. Încercăm să-L folosim pe Dumnezeu ca și cum ar fi un GPS cosmic care să ne spună care este cea mai scurtă cale de a ajunge din punctul A în punctul B? Deși este de înţeles că ne dorim acest lucru, Dumnezeu este mai interesat să construiască o relaţie de iubire cu noi.

Descoperirea planurilor concrete pe care le are Dumnezeu pentru viaţa noastră este un rezultat natural al unei relaţii vii cu El, și nu un substitut al acesteia (caz în care creștinismul s-ar reduce la o practică superstiţioasă, superficială). În primul rând, noi avem nevoie de o relaţie apropiată cu Dumnezeu. Și apoi, este alegerea Lui să ne vorbească prin Biblie, printr-un prieten, folosindu-se de circumstanţe sau poate chiar printr-un semn. Iar noi vom reuși să-I recunoaștem vocea de fiecare dată, pentru că ne-am obișnuit să Îl auzim vorbindu-ne.

Cred că sunt cel puţin cinci motive pentru care nu ar trebui să-I cerem semne lui Dumnezeu.

1. Pentru a o putea lua pe scurtătură

Să ne imaginăm că îmi doresc o slujbă mai bine plătită, dar nu vreau să depun efortul pentru a o obţine. Așa că mă rog: „Doamne, dacă vrei să-mi găsesc un loc de muncă mai bun, te rog, fă Tu să vină cineva la mine cu o ofertă, și voi ști că ea vine de la Tine”. Poate că exagerez cu acest exemplu, dar mi-am dat seama că, uneori, I-am cerut lui Dumnezeu un semn pentru că îmi doream să o iau pe scurtătură.

Și, după cum spune autorul creștin Daniel Schaeffer, „dacă semnul nu vine, am putea avea impresia că am primit chiar din ceruri un bilet de «scutire de muncă». De fapt, putem începe să credem că, atunci când nu avem confirmarea divină în procent de sută la sută că trebuie să o luăm într-o anumită direcţie, nu trebuie să facem absolut nimic”.

Prin urmare, ceea ce avem nevoie este să ne asigurăm că nu vom transforma descoperirea voinţei lui Dumnezeu într-o schemă prin care putem plasa toată responsabilitatea și toată munca în mâinile lui Dumnezeu.

2. Pentru a ignora voia descoperită a lui Dumnezeu

Oricât de paradoxal ar părea, uneori cerem un semn,  nu pentru că vrem să descoperim voia lui Dumnezeu, ci pentru că nu ne place ceea ce El a revelat deja. Cineva proaspăt convertit, de exemplu, ar putea face cunoștinţă cu doctrina zeciuielii, dar, pentru că nu-i place ideea, el începe să se roage : „Doamne, dacă vrei cu adevărat să plătesc zecimea, convinge-l pe șeful meu să-mi dea o mărire de salariu de 15%”.

Căi prin care putem cunoaște voia lui Dumnezeu:

Rugăciune. Indiferent dacă deciziile pe care le avem de luat sunt cardinale sau minore, trebuie să-i cerem lui Dumnezeu să ne ajute să înţelegem voia Sa. Rugăciunea pentru călăuzire este deosebit de importantă în cazul deciziilor majore ale vieţii, precum legerea partenerului de viaţă sau a profesiei.

Așteptarea cu răbdare. Nouă, oamenilor, nu ne place să așteptăm. Vrem să știm în ce direcţie să o luăm cât de repede posibil. Cu toate acestea, cu excepţia faptului că trebuie să luăm o decizie în regim de urgenţă, un mod potrivit de a cunoaște voia lui Dumnezeu este să lăsăm lucrurile să se deruleze, rugându-ne în timp ce așteptăm.

Citirea Scripturii. Ne poate oferi Biblia îndrumare? În special atunci când este vorba de luarea unor decizii morale, sfaturile Bibliei sunt de nepreţuit.

Căutarea semnelor. Dacă cerem totuși un semn, ar trebui ca el să fie parte din desfășurarea firească a evenimentelor. De exemplu, atunci când căutăm voia lui Dumnezeu cu privire la oportunitatea mutării într-o altă locaţie, Îl putem ruga pe Dumnezeu să ne conducă prin găsirea unui cumpărător pentru casa noastră, dacă mutarea este în armonie cu voia Sa.

Libertatea umană. În unele cazuri, Dumnezeu poate fi mulţumit de oricare dintre opţiunile pe care le avem. Așadar, după rugăciune și așteptare, dacă nu primim niciun răspuns clar, ar trebui să luăm o decizie în acord cu cele mai bune informaţii pe care le avem.

3. Pentru a valida o decizie deja luată

Balaam oferă un exemplu trist al adoptării acestui tip de comportament. Acest profet a fost suficient de îndrăzneţ pentru a-L întreba pe Dumnezeu dacă poate merge să îl blesteme pe Israel, poporul ales de Dumnezeu. În mod evident, Dumnezeu a răspuns cu un „nu” clar. Nevoit să se supună, Balaam s-a rugat din nou, sperând că Dumnezeu Se va răzgândi, și a plecat să-și îndeplinească misiunea stranie, chiar dacă nu a primit semnul aprobării divine, atât de mult așteptat. Realitatea este că decizia sa era luată cu mult înainte de a se ruga și, pentru a o justifica, s-a folosit de pretextul că are nevoie de o (nouă) descoperire din partea lui Dumnezeu.

Cât de des se întîmplă să alegem un loc de muncă, să mergem la o întâlnire sau să facem o investiţie, bazându-ne doar pe ceea ce ne dorim? După ce alegerea e făcută, îngenunchem și ne rugăm ca Dumnezeu să binecuvânteze proiectul nostru. A-L cunoaște pe Dumnezeu înseamnă însă, în primul rând, a fi dispuși să renunţăm la voinţa și căile noastre.

4. Pentru a evita așteptarea

Trebuie să mărturisesc că sunt tentată să caut un răspuns rapid atunci când o situaţie de confuzie durează foarte mult, așa că pot înţelege de ce semnele ni se par atât de atrăgătoare. Așteptarea prelungită ne face să ne simţim neputincioși, dependenţi, iar anxietatea atinge cote tot mai înalte, pentru că nu putem face nimic care să schimbe lucrurile.

„Nu încerca să sari peste relaţie, din dorinţa de a ajunge la partea de acţiune.”

Dar atunci când cerem semne de la Dumnezeu, fixând chiar și un termen limită de răspuns, simţim că lucrurile sunt din nou sub control. Dumnezeu trebuie să ne răspundă în termenii și la timpul nostru și să pună capăt așteptării. Ne simţim mai bine, pentru că am facut ceva ca să mișcăm lucrurile, și, pentru că am mimat supunerea faţă de Dumnezeu până la capăt, nici nu ne mai simţim vinovaţi.

Dacă nu ai instrucţiuni clare de la Dumnezeu într-o chestiune, roagă-te și așteaptă. Învaţă să ai răbdare. Încrede-te în calendarul lui Dumnezeu. Sincronizarea Lui este întotdeauna perfectă. Nu te grăbi. Poate că El nu îţi oferă încă nicio instrucţiune pentru că vrea să Îl cauţi mai cu ardoare. Nu încerca să sari peste relaţie, din dorinţa de a ajunge la partea de acţiune”, notează autorii creștini Harry Blackaby și Richard King

5. Pentru a folosi voinţa lui Dumnezeu ca pe un talisman

Există o concepţie generală, deși greșită, potrivit căreia a face voia lui Dumnezeu presupune a trăi „fericiţi până la adânci bătrâneţi”, evitând eșecurile și durerile. Dacă lăsăm această eroare să ni se strecoare în minte, ne putem trezi încercând să folosim semnele ca pe un talisman norocos, care ne protejează de probleme.

Biblia ne prezintă, de altfel, suficiente exemple ale celor care au ascultat cu credincioșie de Dumnezeu și au trecut totuși prin vremuri de restriște, au suferit persecuţii și chiar și-au pierdut viaţa pentru El. Atunci când Iisus Și-a întins mâinile pe cruce, a îndeplinit planul perfect al lui Dumnezeu pentru El. Ideile lui Dumnezeu despre succes pot fi radical diferite de ceea ce avem noi în minte. Planul Său poate include perioade de suferinţă și anotimpuri secetoase. Dacă vrem cu adevărat să facem voia lui Dumnezeu, trebuie să fim dispuși să ne supunem planurilor Lui, chiar și atunci când ne poartă prin deșertul suferinţei.

Vanessa Pizzuto este jurnalist și broadcaster și locuiește în Londra. O versiune a acestui articol a apărut iniţial pe site-ul Signs of the Times Australia.

Sursa
semneletimpului.ro

Written by: Vanesa Pizzuto

Rate it

Previous post

Sport

Pași prin întuneric. O mărturie despre credinţa care salvează

Să te scufunzi în întuneric, după ce 14 ani te-ai bucurat de tot spectacolul de har și de frumuseţe în care e scăldată lumea noastră, poate fi debutul unei tragedii. Sau poate fi momentul în care începi să deslușești, nuanţă cu nuanţă, splendoarea unei realităţi pe care ochii sănătoși o ratează atât de frecvent. Uneori viaţa ne ia prin surprindere. Fie apasă acceleraţia și ne poartă într-un decor absolut nou, […]

todayJanuary 6, 2024

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0%
https://upm.fatek.unkhair.ac.id/include/slotgacorhariini/ https://baa.akfarsurabaya.ac.id/inc/-/slotgacorhariini/ https://marumanfiore.xsrv.jp/