Persecuții

După eliberarea din închisoare, un algerian suferă persecuţie în ţara vecină Tunisia

todayApril 6, 2021 1

Background
share close

După ce a fost eliberat din închisoare în 2018, unde a executat doi ani de închisoare pentru încălcarea legilor blasfemiei din Algeria, Slimane Bouhafs, a plecat în Tunisia vecină pentru a scăpa de persecuţie.

Ameninţările asupra vieţii lui au continuat însă şi acolo, fiind acum blocat din punctul de vedere al statutului său juridic – fapt care l-a împiedicat să participe la nunta fiicei lui, ce a avut loc pe 2 aprilie.

„Fiica mea s-a dăruit atât de mult, m-a sprijinit întotdeauna, iar acum se căsătoreşte și eu nu pot să-i fiu alături,” a spus Bouhafs cu lacrimi pe obraz, cu o zi înaintea evenimentului. „Este o mare durere în trecerea prin această suferinţă.”

Pedepsit iniţial cu o sentinţă de 5 ani de închisoare în 2016, pentru o postare pe Facebook prin care creştinismul era pus într-o lumină mai favorabilă decât islamul, Bouhafs a beneficiat de susţinerea unor organizaţii pentru drepturile persoanelor persecutate, fapt care a dus la primirea unei graţieri din partea preşedintelui şi eliberarea din închisoare înainte de termen, în aprilie 2018. Însă, la fel ca şi alţi creştini acuzaţi de blasfemie, necazurile lui nu s-au terminat după eliberare.

„Oamenii care mă urau au căutat în continuare să mă ameninţe,” a declarat Bouhafs pentru Morning Star News. „Într-o zi mi-am găsit două cauciucuri de la maşină tăiate. Primeam telefoane de ameninţare. Am făcut plângeri la poliţie, însă nu am fost băgat în seamă.”

După eliberarea sa, autorităţile i-au întrerupt ajutorul de handicap pe care îl primea, în urma unei afecţiuni care l-a împiedicat să mai lucreze din 1999.

Din teamă pentru siguranţa sa şi a familiei sale, el a decis să ceară azil în Tunisia, pentru că o viză pentru Europa sau America de Nord era imposibil de obţinut. Ajuns în Tunisia, Bohaufs nu a putut însă scăpa de ameninţări.

Odată, pe când mergea pe stradă, el a fost acostat de trei persoane care circulau pe o motocicletă. Aceştia l-au insultat şi l-au ameninţat, fără ca cineva să intervină.

„M-am dus direct la secţia de poliţie pentru a depune plângere. Din păcate, în secţia de poliţie am fost tratat rău. După ce m-au căutat pe Google, unde au văzut că făcusem închisoare, pentru că aş fi subminat islamul, agenţii de poliţie m-au luat la rost şi m-au insultat. Am plecat de acolo fără să mai depun plângere.”

El a început să ceară azil la Comisariatul pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite, în noiembrie 2018, însă cazul lui a trenat datorită unor proceduri administrative.

„În acea perioadă am fost foarte bolnav, am stat 11 zile la rând internat în spital. Treceam printr-o suferinţă ce nu poate fi descrisă şi mult stres. Mă gândeam că nu mai am decât o singură soluţie: să-mi iau zilele. Am primit însă tratatment şi am putut continua.”

Ocazional Bouhafs mai primea vizite de la familia lui, însă pandemia de Covid a închis graniţele, iar acum el este izolat.

După ce cazul lui a fost publicat într-un ziar din Algeria, în iunie 2020, procedurile administrative în cazul său s-au îmbunătăţit şi a reuşit să obţină un card de refugiat în luna octombrie a anului trecut. Bouhafs nu înţelege însă de ce reprezentanţii ONU nu i-au găsit însă nici până acum o ţară gazdă unde să poată pleca.

Călătoria lui Bouhafs la credinţa în Hristos a inceput atunci când el a avut în grijă un terorist. Bohaufs a lucrat în poliţie în perioada războiului civil din Algeria între anii 1991-2002, atunci când forţele guvernamentale s-au confruntat cu rebelii islamişti, perioadă în care au fost ucise 260.000 de persoane.

În 1994, Bouhafs a intrat în contact cu un terorist islamist ce fusese arestat. Simţind milă pentru situaţia în care se găsea acesta, a început să-l îngrijească şi să-l hrănească.

„Conversaţiile avute cu această persoană mi-au schimbat viaţa şi convingerile pe care le aveam ca musulman,” îşi aminteşte el. „Ce am văzut şi am auzit de la această persoană, la care s-au adăugat toate victimele ce au fost ucise şi arse de către terorişti, m-au împins tot mai mult să părăsesc această religie. Începând din acel an nu am dorit islamul sau mai degrabă islamismul.”

În 1998, el a însoţit un prieten acasă la un preot catolic care i-a oferit cărţi cu mărturii ale oamenilor care l-au întâlnit pe Hristos. Mai târziu, Bouhafs a primit o Biblie, pe care a studiat-o şi a ajuns să-şi pună încrederea în Hristos, în anul 1999 şi să frecventeze o adunare Protestantă.

După ce a a făcut acest pas, el a început să fie insultat şi să primească ameninţări cu moartea.

„Eram persecutat din toate părţile. Nu doar eu, ci şi familia mea a trebuit să îndure persecuţie, deşi ei nu m-au urmat în credinţa creştină.”

Pe 31 iulie 2016, pe când se afla într-o cafenea, Bouhafs a fost arestat de către poliţişti în civil. El a fost judecat şi condamnat în aceeaşi zi, în secret şi fără prezenţa unui avocat, la 5 ani de închisoare şi o amendă de 100.000 de dinari (aproximativ 750 de dolari) pentru postări pe Facebook considerate blasfemiatoare la adresa islamului şi a lui Mahomed.

După ce Liga Algeriană pentru Drepturile Omului a susţinut eliberarea sa, Bouhafs a primit o graţiere din partea preşedintelui, fiind eliberat, apoi, un an mai târziu, a plecat în Tunisia unde aşteaptă de peste doi ani ca o ţară să-l să-şi deschidă uşile pentru el şi familia lui.

Sursa: Christian Headlines

Sursa
ȘtiriCreștine.ro

Written by: Poteraș Ionuț

Rate it

Previous post

Credință

Diamantul cu 1000 de feţe. La ce nu te-ai gândit când ai citit relatarea biblică a Creaţiei

Născut în Africa, la intersecţia dintre trei culturi (arabă, franceză și evreiască), Jacques Doukhan a crescut într-o familie de evrei. La 18 ani a descoperit Evanghelia creștină și a devenit creștin adventist de ziua a șaptea, cu bucuria că în această biserică nu a fost nevoie să-și renege rădăcinile. Adventiștii, ca și evreii, respectă ziua Sabatului și „au aceleași idealuri de viaţă“, rezuma explicativ dr. Doukhan. În această biserică, prof. […]

todayApril 6, 2021


Similar posts

Devoțional

Timotei Stoica: Ce lege stăpânește în viața ta?

„Căci binele pe care vreau să-l fac, nu-l fac, ci răul pe care nu vreau să-l fac, iată ce fac!” (Romani 7:19). Cu ceva vreme în urmă m-am trezit întrebând: „Te-ai simțit vreodată străin în propria-ți minte?” Acea întrebare m-a urmărit ceva vreme, iar recent mi-a venit în minte o […]

todayJanuary 25, 2022

Externe

Apărătorii libertății religioase îi îndeamnă pe creștini să boicoteze Jocurile Olimpice de la Beijing 2022

Având în vedere că Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing din 2022 urmează să aibă loc la începutul lunii viitoare, organizațiile de susținere a libertății religioase îi îndeamnă pe creștini să boicoteze evenimentul din cauza persecuției din China a creștinilor și a altor minorități religioase. Miercuri, grupul de supraveghere […]

todayJanuary 24, 2022

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0%