Informația a fost confirmată de ministrul elvețian al afacerilor externe, Ignazio Cassis, într-o vizită oficială la Bamako, marți, 9 februarie. Elveția știa din noiembrie 2020 de existența unui videoclip al jihadiștilor care revendică moartea misionarului Béatrice Stockly, dezvăluie un articol publicat de site-ul Le Point pe 10 februarie.
Circumstanțele morții misionarei, membră a unei societăți evanghelice protestante din Basel, răpită la Timbuktu în ianuarie 2016, erau necunoscute până la finele anului trecut. Potrivit declarațiilor făcute în urmă cu câteva luni de Sophie Pétronin, unul dintre ostaticii eliberați, Béatrice Stockly fusese dusă în spatele unei dune de nisip și împușcată.
Circumstanțele încă sunt neclare
Potrivit informațiilor adunate de jurnaliștii Le Point, „videoclipul evocă o încercare eșuată a negocierilor, lucru care a dus la moartea ostaticului elvețian” acuzând Franța, care luptă cu jihadiștii din Sahel, de moartea misionarei elvețiene.
Ministrul elvețian de externe, Ignazio Cassis, aflat în vizită la Bamako, a condamnat pe contul sau Twitter acest act crud. „Gândurile mele se îndreaptă acum înspre părinții lui Béatrice”. El a adus un omagiu femeii, „plantând un copac în grădina biroului de cooperare elvețian, după care a păstrat un moment de reculegere”, se arată în articolul Le Point. Omologul său malian, cu care a avut o discuție pe această temă, a reacționat la rândul lui, susținând contrariul, declarând că „nu se află în posesia vreunei dovezi a morții lui Béatrice Stockly”, și că guvernul de tranziție depune toate eforturile pentru a încerca să o elibereze”.
Cu toate acestea, „un apropiat” al serviciilor de informații elvețiene a prezentat, în octombrie anul trecut, o ipoteză conform căreia, misionară Béatrice Stockly s-a opus „fără încetare” răpitorilor ei și că ar fi fost executată de unul dintre ei fiindcă nu a respectat ordinele, iar un alt element vine și adeverește această versiune, care apare pe site-ului Point: „confirmarea, primită în urmă cu câteva zile, de la fostul ministru Moritz Leuenberger în NZZ am Sonntag, a plății răscumpărărilor de către Elveția, și a celorlalte țări, pentru a-și recupera ostaticii.”
Reamintim faptul ca Béatrice Stockli, Misionară la Timbuktu de la sfârșitul anilor ’90, a fost reținută din 2016 de Al Qaeda în Maghreb. A fost răpita de două ori, prima dată în anul 2012, dar datorită Burkina Faso, care au negociat eliberarea acesteia, ea a fost eliberată, însă aceasta a ales să se întoarcă pentru a-și continua misiunea cu oamenii din Timbuktu.
SURSA | Evanghéliques.info
Post comments (0)