Editoriale

Este capitalismul în acord cu Biblia?

todayOctober 31, 2023 14

Background
share close

Mulţi vor recunoaște că nu s-au gândit niciodată la această întrebare, trăind statu-quoul fără să-l evalueze critic.

Pe ceilalţi, în general, întrebarea îi polarizează, pentru că tendinţa este ca persoanele care depind de măsurile sociale să simtă că nimic nu e mai nebiblic decât capitalismul, în timp ce aceia care s-au descurcat individual să fie iritaţi chiar și de întrebare. Există, desigur, și excepţii, poziţii nuanţate. De pildă, unii renunţă benevol la avantajele capitalismului, din pricină că îi consideră imorale unele dintre mecanisme, iar alţii cunosc și admit problemele morale ale capitalismului, însă fără niciun efect asupra modului în care își desfășoară afacerile.

Întrebarea aceasta însă aduce în discuţie doar una dintre dilemele creștinului care încearcă să se poziţioneze corect între contextul care îi determină în bună măsură viaţa și valorile sau principiile pe care le descoperă în Biblie. Iar cine lărgește cadrul istoric descoperă că, în esenţa ei, întrebarea a fost la fel de percutantă și în alte epoci. A fost comunismul în acord cu principiile Bibliei? Dar monarhia? Dar feudalismul? Dar împărţirea pe clase sociale sau rase? Dar sclavia?

Și, dacă răspunsul la întrebarea din titlu părea greu de găsit, după ce întreaga serie de întrebări este expusă situaţia pare să se simplifice. La nivelul răspunsului intuitiv rămân în mare două variante, nu foarte diferite. Prima ar fi că democraţia și capitalismul sunt, după cum spunea Churchill despre prima, cele mai bune dintre sistemele proaste pe care le cunoaștem. Iar cea de-a doua ar fi că toate sunt deopotrivă rele și că nu va exista în această lume un sistem sociopolitic și economic care să respecte întru totul principiile Bibliei. Ambele răspunsuri scot în evidenţă faptul că problema armonizării sistemelor sociopolitice și economice cu Biblia a existat practic întotdeauna în istoria pământului.

Ceea ce ne duce la o altă întrebare dificilă: Un creștin ar trebui să trăiască statu-quoul sau să încerce să-l modeleze permanent pentru a-l aduce cât mai aproape de Biblie? În ediţia de faţă a revistei Semnele Timpului intrăm pe teritoriul acestei uriașe dezbateri, aparent descurajator de complexă, dar esenţială, în cele din urmă. Vom continua să urmărim subiectul și în ediţii viitoare și, de aceea, vă invităm să ne trimiteţi opiniile și argumentele pe care le consideraţi importante.

Sursa
semneletimpului.ro

Written by: Norel Iacob

Rate it

Previous post

Oameni

Invazia gândurilor care ne amână fericirea la nesfârșit

În pelicula Ziua Cârtiţei, Phil Connors, un meteorolog plin de sine, trăiește o adevărată aventură atunci când este prins într-o buclă de timp care îl obligă să retrăiască, de zeci sau poate sute de ori, aceeași zi, oricâte tertipuri ar încerca protagonistul pentru a evada. Acea zi este 2 februarie, sărbătorită drept „Ziua Cârtiţei” în orașul Punxsutawney, unde Connors este delegat pentru a transmite buletinul meteo în direct. Fiindcă întoarcerea […]

todayOctober 30, 2023

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0%
https://upm.fatek.unkhair.ac.id/include/slotgacorhariini/ https://baa.akfarsurabaya.ac.id/inc/-/slotgacorhariini/ https://marumanfiore.xsrv.jp/