Primele scrieri creștine ne spun că Isus Hristos s-a născut la „împlinirea vremii”, pe când Octavian Augustus era împăratul Romei și Irod cel Mare rege al iudeilor. Un alt reper temporal folosit pentru încadrarea nașterii lui Isus este recensământul organizat de Quirinius, dregătorul Siriei. Așadar, sursele primare creștine conțin câteva repere istorice, dar nu sunt preocupate de datarea nașterii lui Isus. Această situație, neobișnuită în context modern, se explică prin faptul că primii creștini nu erau interesați de celebrarea zilelor de naștere, astfel că nici data nașterii lui Isus nu a făcut obiectul unei preocupări speciale.
Interesul pentru datarea nașterii lui Isus a apărut la câteva secole după eveniment. Cum se explică această preocupare tardivă? De ce a devenit datarea nașterii Lui importantă? Și, mai ales, de ce a fost aleasă data de 25 decembrie? O concepție larg răspândită, dar eronată, susține că alegerea datei s-a făcut în funcție de festivalurile păgâne ale romanilor. Această teorie nu este, însă, susținută de sursele primare din creștinismul timpuriu. Care este atunci explicația? Care sunt semnificațiile teologice ale alegerii datei de 25 decembrie?
Vineri, 11 Decembrie, ora 18:00, Forumul Dialogos revine în format online cu un nou intelectual creștin profund și foarte creativ, care ne va călăuzi gândirea prin lumea plină de farmec a „Sărbătorilor de Iarnă”. Dialogul moderat de Emil Bartoș, îl invită la discuții profunde pe Amiel Drimbe profesor de Limba greacă, Exegeza Noului Testament și Teologia biblică a Noului Testament la Institutul Teologic Baptist din București. Este specialist în Noul Testament și Creștinismul timpuriu, obținând un doctorat sub îndrumarea reputatului savant Mark Julian Edwards, profesor la Facultatea de Teologie și Religie și la Facultatea de limbi clasice, Universitatea din Oxford. Și-a publicat prima carte în colecția Wissenschaftliche Untersuchungen zum Neuen Testament 2, la editura Mohr Siebeck din Tuebingen, Germania, una dintre cele mai prestigioase colecții din lume în domeniul Noului Testament.
Descoperiți „A fost „o dată” de Crăciun: Datarea, semnificația și legendele urbane ale nașterii lui Isus” în ultima ediție a Forumului Dialogos din 2020, exclusiv online pe Facebook și Youtube!
Sursa
ȘtiriCreștine.ro
Post comments (0)