Facing Suffering | Courage and Hope in a challenging world
de Roberto Badenas; 239 pagini, editura Safeliz, 2013
Alina Kartman
Volumul excelează prin abordarea lipsită de tabuuri a contextelor de suferinţă pe care mulţi le trăim astăzi insular, fără să le discutăm în profunzime cu ceilalţi.
Roberto Badenas este adventist de ziua a șaptea, specialist în studii biblice și profesor de Noul Testament, cu o carieră de leadership în domeniul teologic, care îi reflectă preocuparea pentru oameni. Cu un doctorat în teologie obţinut din partea Universităţii Andrews (Michigan, SUA), Badenas a deţinut, timp de aproape un deceniu, funcţia de decan al Seminarului Teologic Adventist din cadrul Universităţii Collonges-sous-Saleve (Franţa) și a fost, timp de alţi 11 ani, președinte al Comitetului de Cercetări Biblice (Biblical Research Committee), precum și director al Departamentului Familie și Educaţie în cadrul Diviziunii Intereuropene a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea.
Autor a numeroase cărţi publicate și traduse în spaniolă, engleză, franceză, germană, italiană, portugheză, română și catalană, Roberto Badenas este apreciat de un public nespecialist divers, datorită scriiturii calde, care îmbracă în autenticitate și spirit practic mesajele consistente și solid documentate ale cărţii.
Prin apelul la numeroase experienţe personale și din viaţa propriei familii, a prietenilor, dar și a enoriașilor slujiţi din postura de pastor, Roberto Badenas demonstrează o înţelegere profundă și directă a complexităţii suferinţei umane, a dilemelor pe care aceasta le ridică în mod legitim în viaţa oamenilor care cred în Dumnezeu, dar și o înţelegere a modurilor deocamdată neînţelese până la capăt în care credinţa vindecă durerea, deși nu o diminuează.
Cartea are trei părţi: una de conștientizare a condiţiei umane, supuse suferinţei; o a doua, care explorează multifaţetat enigma religioasă a durerii, și o a treia (cea mai lungă), care tratează aplicat cele mai comune contexte de suferinţă, oferind îndrumări practice și sensibile în cazul fiecăreia dintre acestea.
Cititorul familiarizat cu domeniul teodiceei (studiul teologic al raportării lui Dumnezeu la suferinţă) nu va fi surprins de o abordare inovatoare a problematicii, însă cititorul preocupat mai degrabă de aspectele ce ţin de practica credinţei va fi satisfăcut de seriozitatea cu care este survolat subiectul, de sursele de înaltă calitate citate de autor și de descoperirea unor idei-reper mai puţin popularizate în literatura creștină de masă (precum conceptul prezenţei lui Dumnezeu în absenţă). Volumul excelează prin abordarea lipsită de tabuuri ale contextelor de suferinţă pe care mulţi le trăim astăzi insular, fără să le discutăm în profunzime cu ceilalţi: bătrâneţea, boala terminală, însoţirea cuiva aflat la capătul vieţii, înfruntarea perspectivei propriei morţi și doliul.
Cartea este în curs de publicare în limba română la Editura Viaţă și Sănătate.
Post comments (0)