Analize

Gândirea critică și adevărul | Lupta morală pentru adevăr

todayNovember 24, 2021

Background
share close

E moral să folosești sofisme pentru a convinge pe cineva să accepte o idee adevărată? Când luptăm pentru un adevăr, merită să ducem o luptă morală.

Descoperă colecţia de analize ST pe tema gândirii critice.

Raţionarea corectă nu determină obligatoriu obţinerea unei concluzii adevărate. De fapt, se poate să raţionăm perfect logic și să ajungem la o concluzie neadevărată dacă premisele au fost false. De aceea, premisele trebuie mereu verificate înainte de a construi pe ele un argument. Se poate însă și să raţionăm incorect, să folosim chiar sofisme, și cu toate acestea să ajungem la o concluzie adevărată. Și atunci, care dintre cele două scenarii ar fi de preferat? Întrebarea este desigur o capcană, pentru că propune o dilemă falsă. Nu trebuie să alegem între două rele. Există o cale mai bună.

Obţinerea unei concluzii corecte printr-un raţionament greșit apare cel mai adesea involuntar. Apare însă și atunci când cineva caută să manipuleze cu intenţii bune – pentru a scurta timpul argumentării sau pentru a crește șansele ca interlocutorul să ia decizia corectă. Nu analizăm aici dilema care apare: E moral să folosești sofisme pentru a convinge pe cineva să accepte o idee adevărată?

Este suficient să atragem atenţia că o asemenea strategie de manipulare bine intenţionată poate produce complicaţii serioase – dacă, mai târziu, persoana manipulată va ajunge să distingă erorile logice folosite de cel care a manipulat-o, există un risc foarte mare ca adevărul (pe care fusese manipulată să-l accepte) să fie respins deopotrivă cu argumentele manipulatoare.

Un drum spre adevăr fără scurtături îndoielnice

Când luptăm pentru un adevăr, merită să ducem o luptă morală. Dacă există argumente valide cu care putem susţine o concluzie adevărată, merită efortul de a-i ajuta pe cei din jur să le înţeleagă și să valideze concluzia adevărată pe baza lor. Deși timpul Său era scurt și miza uriașă, Iisus Hristos nu a recurs la manipularea nepricepuţilor Săi ucenici pentru a-i face să îmbrăţișeze adevărul.

De fapt, întreaga istorie a Bibliei relevă un Dumnezeu dispus să aștepte și să investească totul pentru a-i convinge pe oameni de adevăr fără a apela la scurtături îndoielnice. Adevărul durabil se bazează pe argumente durabile. În conflictul Său deschis cu Răul, demonstraţia pe care Și-a asumat-o Dumnezeu va fi în mod necesar completă și absolută, și orice fiinţă creată Îi va recunoaște validitatea și adevărul. Numai atunci istoria păcatului se va încheia în Univers.

Sursa
semneletimpului.ro

Written by: Norel Iacob

Rate it

Previous post

Anunțuri

Nina Vlas, solista Not an Idol lansează al doilea album în Turneul de Crăciun!

„Amintirile frumoase din copilărie învăluite în atmosfera magică de Crăciun ne unesc în această perioadă într-un mod cu totul deosebit… Vină să savurăm împreună muzica live, colinde în stil jazz, clasic și modern alături de muzicieni talentați și invitați speciali. Fie ca lumina și căldura sărbătorilor de iarnă să vă umple inimile și casele cu dragoste și bucurie!” este mesajul de invitație la Turneul de Crăciun, al trupei Not an Idol! În perioada, 05-18 decembrie 2021, unica voce feminină a […]

todayNovember 23, 2021

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0%