Cartea săptămânii

Gânditul emoțional și gânditul rațional – ȘtiriCreștine.ro

todayDecember 15, 2020 2

Background
share close

„De-a lungul anilor în modelul consilierii creștine multidisciplinară (CCM) pe care l-am dezvoltat cu ajutorul Domnului am spus multor oameni, și mie în primul rând, următorul lucru: Nu fi robul gândurilor și robul emoțiilor. Dumnezeu ți-a dat posibilitatea să raționezi, să gândești și să simți. Folosește gândurile și emoțiile ca slujitori ai tăi, nu tu să le slujești lor! Dacă ești robul gândurilor și robul emoțiilor atunci asta e idolatrie și apoi boală.

Emoțiile/sentimentele pot să înșele! La fel și gândurile! Gândirea emoțională este rezultatul acestui fapt, al înșelării sentimentale. Sentimentele de dezamăgire, de nefericire, de neliniște nu arată absolut deloc faptul că situația în care te afli este lipsită de speranță. Gândirea emoțională este o eroare de gândire. Oamenii cu o gândire emoțională consideră emoțiile drept dovada că ceea ce simt ele este realitatea. Gândirea emoțională joacă un rol în majoritatea cazurilor de depresie.

Omul care gândește emoțional, va crede ceva anume pentru că simte ceva anume. De exemplu:

-Crede că este un ratat pentru că se simte ca un ratat
-Crede că sigur a făcut ceva rău pentru că se simte vinovat

Orice om poate avea gândire emoțională. O cheie este să ne întrebăm – „Aș gândi la fel dacă nu m-aș simți așa? Este biblic ceea ce simt și gândesc? ”

Dacă răspundem cu un NU sincer, atunci vedem gândul greșit ca un gând emoțional.

Moise cred că a avut o gândire emoțională când a fost copleșit de mânia ce o simțea când un sclav evreu a fost lovit de un egiptean. Moise era educat de egipteni, ba chiar era o persoană importantă la palat, dar el era evreu. Emoția ce a simțit-o a depășit rezultatul acțiunii ce intenționa să o facă, așadar l-a ucis pe egiptean și l-a ascuns în nisip. S-a pocăit și 40 de ani a fost pastor de oi, ani în care a crescut pe toate planurile. Din gânditorul emoțional înrobit de mânie a ajuns cel mai umil și blând om, conform Numeri 12:36 „Moise însă era un om foarte blând, mai blând decât orice om de pe fața pământului”.

O frântură din noul titlul de carte „Cum să avem o inimă fericită” lansat de Vlad Schlezak. Puteți achiziționa cartea ONLINE pe site-ul Cărți Creștine.co.uk la standul Bisericii „Sfânta Treime” Londra si Biserica Râul Sfânt. Și în România – disponibilă de săptămâna viitoare la standul librăriei Cireșarii, iar în următoarele săptămâni și în cele mai mari librării creștine din țară.

Dr. Vlad Schlezak este medic psihiatru creștin, fondator al Consilierii Creștine Multidisciplinare, pictor și autor crestin. Mai multe articole și cărți semnate de la Vlad Schlezak vedeți AICI!

 

Sursa
ȘtiriCreștine.ro

Written by: Doina Bejenaru

Rate it

Previous post

Top

Viaţa ca un fluviu (interviu posibil)

Acest interviu imaginar vrea să transmită că viaţa și sensurile ei sunt supuse unui demers permanent în schimbare și că noi, oamenii, avem o datorie sfântă să descifrăm acest puzzle dinamic și să ne jucăm rolurile cu toată bucuria și seriozitatea. Reporter: Ion Buciuman, aţi trecut de câtva timp în rezervă. Cum este viaţa când o priviţi din acest moment al existenţei personale? Ion Buciuman: La senectute, viaţa este la […]

todayDecember 15, 2020 1


Similar posts

Devoțional

Timotei Stoica: Ce lege stăpânește în viața ta?

„Căci binele pe care vreau să-l fac, nu-l fac, ci răul pe care nu vreau să-l fac, iată ce fac!” (Romani 7:19). Cu ceva vreme în urmă m-am trezit întrebând: „Te-ai simțit vreodată străin în propria-ți minte?” Acea întrebare m-a urmărit ceva vreme, iar recent mi-a venit în minte o […]

todayJanuary 25, 2022

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0%