Cărți

Interpretarea Scripturii | Recenzie de carte

todaySeptember 22, 2021 4

Background
share close

Volumul Interpretarea Scripturii, publicat de Institutul de Cercetări Biblice din SUA și lansat de Editura Viaţă şi Sănătate are un public-ţintă format din cei ce doresc să cunoască mai bine Biblia.

În cele peste 500 de pagini se regăsesc răspunsurile a nu mai puţin de 107 întrebări dificile despre şi din Biblie. Un număr de 49 de autori au fost solicitaţi să contribuie, sub
coordonarea dr. Gerhard Pfandl. Teologi cu înaltă calificare, autorii au primit provocarea de a produce materiale uşor asimilabile de publicul larg. Ca atare, capitolele au în general doar
câteva pagini, interpretările oferite curgând de la sine, cu logică, bun-simţ şi o profundă ancorare în Scriptură.

Cartea este structurată pe 3 secţiuni majore: întrebări legate de Biblie în general, întrebări din Vechiul respectiv din Noul Testament.

În prima secţiune cititorul va afl a: cine este autorul Bibliei, de ce unii creştini au o Biblie mai mare sau cine a decis structura canonului biblic. Tot aici se regăsesc şi întrebări pe care unii creştini se feresc să le abordeze, de exemplu: Există greşeli în Biblie? De ce nu s-au împlinit unele profeţii? Este Biblia demnă de încredere din punct de vedere istoric? Ultima întrebare a secţiunii pune punctul pe i: De ce este Scriptura interpretată atât de diferit de cercetătorii creştini?

În următoarele două secţiuni se merge pe firul cronologic al Bibliei. La început, întrebările au de-a face cu Creaţia şi Potopul: Vorbim de zile ale Creaţiei de 24 de ore sau de perioade nedefinite? Ce a fost lumina din primele zile (înainte de menţionarea Soarelui)? A fost Potopul un eveniment global sau o inundaţie locală? Cum au încăput în arcă toate animalele? Partea cea mai consistentă a secţiunii abordează probleme ce vizează majoritatea evenimentelor sau personajelor principale ale VT: Împietreşte Dumnezeu inima omului? Se răzgândeşte Dumnezeu? De ce a poruncit nimicirea unor popoare întregi? etc.

Secţiunea NT porneşte de la evanghelii, trecând prin epistole şi ajungând la Apocalipsa. Autorii preiau teme dificile de mare interes pentru creştini: ce înseamnă a fi „desăvârşit“, ce este păcatul de neiertat, care este relaţia dintre lege şi har, oare vor fi mântuiţi toţi evreii, cine sunt cei 144 000 din Apocalipsa.

Întrucât titlul cărţii ar putea da impresia de exhaustivitate, de perspectivă unilaterală şi
exclusivistă („aşa se interpretează Scriptura, şi nu altfel!“), merită notat un punct subliniat chiar în prefaţa volumului. „Deşi autorii […] au lucrat din greu pentru explicarea textelor biblice dificile strânse între coperţile acestei cărţi, ei nu consideră că au spus ultimul cuvânt cu privire la subiectele în cauză.“

Citind această carte, am trăit senzaţia de împrospătare a cunoştinţelor, de clarificare a unor dileme personale, dar, mai mult decât orice, am căpătat o reconfi rmare a faptului că Scriptura este complexă şi coerentă, o carte vie şi mereu revelatoare.

Sursa
semneletimpului.ro

Written by: Christian Sălcianu

Rate it

Previous post

Cărți

Întrebări la care mă întorc mereu și mereu în călatoria vieții… – ȘtiriCreștine.ro

Acum câțiva ani, citind o carte bună, am dat peste câteva întrebări care m-au pus serios pe gânduri. Am încercat să reformulez o parte dintre ele și să le așez într-o oarecare ordine, cu specificația că la nici una dintre ele nu am toate răspunsurile. 1. De ce așa de mulți oameni care vor să-i placă lui Cristos sunt așa de rar cu un gând în Cristos? 2. De ce vestim o Evanghelie care eliberează și-i chemăm pe oameni la […]

todaySeptember 22, 2021

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0%