Iisus

Înzestraţi de Dumnezeu

todayDecember 11, 2023 2

Background
share close

Zărești, la o oarecare distanţă de tine, ceva ce pare să fie o fotografie uriașă. Te apropii și vezi că desenul e format din multe piese, aidoma unui puzzle. Dar modelul este unul neobișnuit, nu o imagine pe care să o poţi recunoaște ușor, cum ar fi Alpii elveţieni sau un buchet de lalele. Pe măsură ce te concentrezi asupra detaliilor, observi că imaginea se mișcă și se schimbă, într-un mod constant, deși aproape imperceptibil.

Micile piese sunt conectate între ele printr-o reţea foarte complexă, precum sistemul nervos, vasele de sânge și mușchii corpului. Chiar în centrul desenului tronează o inimă care radiază, trimiţând cu fiecare pulsaţie rezerve proaspete de iubire prin artere, vene și capilare. Mușchii se pun în mișcare, iar nervii transmit informaţii. Totul funcţionează ca un ansamblu perfect îmbinat, în care fiecare piesă este vitală.

Să ne imaginăm acum că fiecare urmaș al lui Iisus a primit cel puţin o piesă din acest puzzle! Împreună, reflectăm o imagine a caracterului lui Dumnezeu, a iubirii Sale incredibile, binevoitoare și generoase. Atunci când toate fragmentele se unesc, rezultatul este cu mult mai impresionant decât ar reuși să ofere fiecare piesă de una singură.

Dar dacă unele bucăţi din acest puzzle ar lipsi? Atunci când unii își vor ascunde fragmentul lor sau alţii îl vor pierde ori nu se vor obosi să-l despacheteze măcar sau îl vor uita prin cine știe ce buzunar, această imagine uimitoare va fi distrusă. Toate celelalte piese vor trebui reajustate, pentru ca fluxul iubirii divine să circule neîntrerupt. Bucăţile izolate vor reflecta cu mai mare greutate caracterul lui Dumnezeu.

Să-L simţim pe Dumnezeu!

Acest puzzle formidabil reprezintă o metaforă pentru unitatea urmașilor lui Iisus. Nicio persoană nu poate reflecta în mod desăvârșit caracterul lui Dumnezeu, pentru că toţi suntem dureros de imperfecţi. De asemenea, niciunul dintre noi nu Îl poate reflecta de unul singur pe Dumnezeu, deoarece dragostea Lui este cel mai bine resimţită în relaţiile pe care le avem. Caracterul lui Dumnezeu este perfect revelat în colaborarea tainică dintre Dumnezeu Tatăl, Iisus Fiul Său și Duhul Sfânt.

Și, nu în ultimul rând, dragostea poate fi simţită doar atunci când acţionează. Planul lui Dumnezeu pentru noi a fost să trăim în relaţie unii cu ceilalţi (în familie, în biserică și în  comunitate), pentru că știe că nu (ne) este bine singuri. Înţelegem dragostea Lui mai bine atunci când ni se descoperă prin intermediul braţelor, urechilor și vocilor umane. Avem nevoie unii de alţii, fiecare creștin fiind o piesă micuţă din puzzle-ul care îi ajută pe ceilalţi să perceapă și să guste mai mult din ceea ce este Dumnezeu.

Darurile spirituale, o dovadă a iubirii lui Dumnezeu

Darurile spirituale sunt cadourile speciale pe care Dumnezeu ni le înmânează atunci când alegem să aparţinem familiei Sale. Este ca și cum El ar scoate din cutie uriașul puzzle al iubirii Sale, fragmentându-l în crâmpeie pe care fiinţele umane le pot gestiona mai ușor. Apoi, El le împarte în funcţie de experienţele noastre unice de viaţă, de preferinţe, de lucrurile care ne aduc bucurie, de nevoile comunităţilor noastre, de talentele cu care ne-am născut și de abilităţile pe care le-am dezvoltat.

Nu putem înţelege modul în care Dumnezeu distribuie aceste daruri, dar El vede întotdeauna imaginea de ansamblu, chiar dacă aceasta este în continuă schimbare. El are privirea aţintită asupra fiecăruia dintre noi, asupra fiecărei biserici și fiecărei comunităţi și Își distribuie și redistribuie darurile într-un mod care creează cea mai mare reţea de binecuvântări pentru întreaga lume. Coregrafia lui Dumnezeu depășește înţelegerea mea, dar nici nu am nevoie să știu cum funcţionează totul; trebuie doar să mă asigur că frântura de puzzle pe care mi-a oferit-o crește în mod vibrant.

Bucata mea din puzzle

Aveam șase ani când am știut că vreau să fiu scriitoare și opt ani când un fragment din ce scrisesem a fost publicat de ziarul nostru local. La început, scrisul a fost o pasiune. Mai târziu, m-am gândit că ar putea fi un talent pe care mi l-a înmânat Dumnezeu. Atunci când am învăţat despre darurile spirituale, nu am văzut talentul de a scrie pe vreuna din listele Scripturii (1 Corinteni 12, Efeseni 4), dar am trăit momente cu adevărat fabuloase atunci când mi s-a cerut să scriu pe subiecte la care nici măcar nu mă gândisem până atunci.

Mă așez în faţa laptopului și rămân acolo, fără cuvinte, fără să știu de unde să încep sau ce să spun. Tot ce pot face este să mă rog, cerându-I lui Dumnezeu să-mi arate ce vrea să scriu, gata să fiu un canal prin care să se reverse iubirea Lui peste lume. Iar apoi cuvintele prind contur, ideile curg nestăvilite, iar eu știu că tot ceea ce scriu vine în întregime de la El. Este o experienţă imposibil de redat în cuvinte. În prezent, scrisul este talentul meu și responsabilitatea mea, iar momentele mele preferate sunt cele în care știu că Dumnezeu Se folosește de acest dar pe care mi l-a întins cu bunăvoinţă.

Bucata ta din puzzle

Poţi căuta pe internet diverse chestionare care să te ajute să îţi identifici darurile spirituale. Uneori, denumirile biblice ale darurilor pot fi derutante, deoarece sunt generale, reunind sub umbrela lor mai multe daruri înrudite, așa că s-ar putea să fie greu să îţi dai seama unde te încadrezi.

Dacă ești deja un urmaș al lui Iisus, identifică acele lucruri pe care le faci doar pentru că Îl iubești pe Dumnezeu și vrei să-i ajuţi pe alţii să simtă dragostea Sa. Gândește-te la momentele în care ai trăit un sentiment de pace, de bucurie că faci exact ceea ce Dumnezeu te-a creat să faci. Gândește-te la momentele în care te-ai simţit împlinit, când ai avut sentimentul că ești folosit 100% de Dumnezeu și că simţi, în fiecare cotlon al fiinţei tale, că acela este scopul Lui pentru tine.

Dacă nu ești un urmaș al lui Iisus, vestea bună este că Dumnezeu te va ajuta să-ţi descoperi darurile atunci când vei alege să I te predai. Poate că intuiești deja care sunt înzestrările tale. Este vorba de ceea ce îndrăgești să faci (și îi face pe alţii să se simtă binecuvântaţi de slujirea ta).

Poate că cel mai bun mod de a te asigura că piesele tale se potrivesc în puzzle-ul lui Dumnezeu este să permiţi caracterului Său să scânteieze prin tine.

Odată ce ai identificat modurile în care poţi împărtăși cel mai bine dragostea lui Dumnezeu cu ceilalţi, vei începe să vezi unde se încadrează acestea în lista de daruri spirituale. E posibil să apară și alte daruri, care nu se încadrează perfect în categoriile menţionate în Biblie, precum darul comunicării, al designului grafic, al muzicii, al gestionării crizelor, al rezolvării conflictelor, darul consilierii sau al scrisului.

Atunci când apostolul Pavel le-a scris creștinilor din Roma, Corint și Efes, enumerând o serie de daruri spirituale, e foarte probabil ca acestea să fi fost legate și de nevoile și particularităţile timpului său, așadar nu e vorba de o listă restrictivă, la care nu e nimic de adăugat.

Poate că cel mai bun mod de a te asigura că piesele tale se potrivesc în puzzle-ul lui Dumnezeu este să permiţi caracterului Său să scânteieze prin tine. El te poate folosi ca să creeze o imagine clară a iubirii Sale, în mijlocul unei lumi rănite și derutate.

Karen Holford este terapeut de familie cu experienţă în terapia ocupaţională și psihologia dezvoltării. O versiune a acestui articol a apărut iniţial pe site-ul Signs of the Times Australia.

Sursa
semneletimpului.ro

Written by: Karen Holford

Rate it

Previous post

Copii

Fiul lui Dumnezeu | Nebunia propovăduirii crucii

„Dumnezeu a găsit cu cale să mântuiască pe credincioși prin nebunia propovăduirii crucii.” (1 Corinteni 1:21) În liniștea macabră care se lăsase printre condamnaţii pironiţi pe Dealul Căpăţânii, poate în același timp cu întunericul sinistru care cuprinsese ora prânzului, un strigăt greu sfâșie tăcerea și inimile celor care îi aud ecourile secole mai târziu: „Dumnezeul Meu, Dumnezeul Meu! Pentru ce M-ai părăsit?”[1] Fiul lui Dumnezeu murea suspendat între Pământ și […]

todayDecember 9, 2023 4

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0%
https://upm.fatek.unkhair.ac.id/include/slotgacorhariini/ https://baa.akfarsurabaya.ac.id/inc/-/slotgacorhariini/ https://marumanfiore.xsrv.jp/