Biserica

Libertatea religioasă în Franța: răspunsul lui Gérald Darmanin dat reprezentanților bisericilor creștine

todayMarch 17, 2021 1

Background
share close

Duminică, 14 martie, ministrul francez de Interne, Gerald Darmanin, a dat un răspuns reprezentanților bisericilor protestante, catolice și ortodoxe care sunt îngrijorați din cauza proiectului de lege „de consolidare a principiilor Republicii”.

În urmă cu o săptămâna, François Clavairoly, președintele Federației Protestante din Franța, Éric de Moulins-Beaufort, președintele Conferinței Episcopilor din Franța și mitropolitul Emmanuel Adamakis, președintele Patriarhiei Ecumenice din Franța, au semnat o rubrică publicată în Le Figaro. În acest text, reprezentanții bisericilor creștine și-au exprimat încă o dată îngrijorarea cu privire la proiectul de lege „de consolidare a principiilor Republicii” și au denunțat controlul statului asupra asociațiilor religioase.

Gérald Darmanin: Proiectul de lege „nu amenință în niciun caz libertatea religioasă”

Ministrul de Interne, responsabil cu Cultele, a ales să răspundă acestor temeri printr-un articol publicat în Le Figaro, duminică 14 martie. Acesta a declarat că: „Legea care întărește principiile țării nu amenință libertatea religiilor.” Spune Gérald Darmanin. El amintește că proiectul de lege a fost „adoptat pe scară largă de Adunarea Națională” la 16 februarie a.c.

Un text, „dorit atât de președintele Republicii cât și de primul ministru”, pe care Gérald Darmanin îl descrie ca „una dintre pietrele de temelie ale luptei împotriva separatismului”, care este „în primul rând rodul de câțiva ani al unei ideologii periculoase, islamismul”, a declarat ministrul. El amintește, de asemenea, că proiectul de lege a fost „subiectul unei consultări la scară largă”, la care au participat „intelectuali, academicieni, reprezentanți ai lumii asociative, precum și responsabili din partea tuturor cultelor religioase”.

„Legea 1905”

„Legea 1905” a suferit deja „douăzeci și trei de modificări” de la crearea sa, scrie ministrul de interne, care afirmă că cea de-a 24-a modificare „este necesară”. El insistă asupra faptului că „principiile de baza” ale acestui proiect de lege, și anume „libertatea conștiinței, libertatea exercitării publice a credinței și forma asociativă a exercitării publice a credinței, vor fi neschimbate, atâta timp cât ele vor respecta ordinea publică”, a declarat Darmanin.

Gérald Darmanin explică faptul că proiectul de lege este pus în aplicare mai ales pentru a încuraja lăcășurile de cult musulmane să se înregistreze sub regimul din 1905, afirmând că în prezent „92% din moschei sunt administrate sub statutul asociativ al dreptului comun, cel din 1901.”

A fost, de asemenea, unul dintre argumentele prezentate de deputatul Florent Boudié, raportor pentru Comisia specială responsabilă cu examinarea proiectului de lege, într-un interviu acordat InfoChrétienne.

Ministrul de Interne și al Cultelor intenționează prin acest articol să-i liniștească pe reprezentanții cultelor creștine, în timp ce legea își continuă cursul legislativ în Senat, unde va fi examinată începând cu 30 martie.

SURSA | InfoChrétienne

Sursa
ȘtiriCreștine.ro

Written by: Cosmin Frișan

Rate it

Previous post

Israel

Noi suluri ce conţin texte din cărţile profeţilor biblici descoperite în peşterile de lângă Marea Moartă

Autoritatea pentru Antichităţi din Israel (IAA) a anunţat marţi că s-au descoperit mai multe fragmente din texte biblice pentru prima oară în ultimii 60 de ani, într-o operaţiune ce a fost descrisă ca fiind „provocatoare şi complexă și care s-a derulat la nivel naţional.” „Noile” manuscrise de la Marea Moartă, includ porţiuni din cărţile a 12 dintre profeţii mici, incluzând şi cărţile Zaharia şi Naum. „Iată ce trebuie să faceţi: Fiecare să spună aproapelui său adevărul; judecaţi în porţile voastre […]

todayMarch 17, 2021


Similar posts

30 zile de rugăciune

Ziua 15: Samarkand, Uzbekistan – #pray30days

Populaţie musulmană: 510.000 DESCARCA AICI Ghidul de rugăciune în format PDF. Samarkand este un oraş frumos, aproape mitic, ce şi-a câştigat faima datorită prezenţei pe traseul celebrului drum al mătăsii. Oraşul se mândreşte cu cele trei secţiuni istorice ale sale: o parte din secolul al VII-lea, ce a fost distrusă […]

todayApril 27, 2021 11

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0%