Adventiști

Limite | Când să spui da și cum să spui nu, pentru a prelua controlul asupra vieţii tale

todayMay 10, 2022

Background
share close

Cartea „Limiteprezintă, dintr-o perspectivă biblică, impunerea unor limite sănătoase între tine și ceea ce se află în exteriorul tău.

Ceea ce Dumnezeu dorește pentru tine nu e o viaţă întreagă sacrificată în folosul altora, ci una în care știi când să spui „da“ și cum să spui „nu“ acelor oameni, sau situaţii, care te destabilizează fizic, emoţional, psihic sau spiritual.

Creștini fiind, învăţăm că trebuie să oferim iubire și să ne dedicăm nevoilor celor din jurul nostru. Totuși, în viaţă, intervin momente în care ne simţim copleșiţi de ceea ce alţii cer de la noi. Simţim că unele persoane profită prea mult de noi – de bunătatea, de timpul sau de disponibilitatea noastră. Ne-am dori să refuzăm anumiţi oameni sau unele sarcini ce ne sunt atribuite, dar ne e foarte greu să spunem „nu”.

În astfel de momente ne învăluie vinovăţia, condamnându-ne că am îndrăznit, chiar și pentru o clipă, să ne gândim la posibilitatea de a refuza. Simţim că, dacă am spune „nu”, am fi egoiști, răzvrătiţi, am fi răniţi de cei din jur sau că îi vom răni noi pe ei. Prea adesea, această disponibilitate, pozitivă de altfel, are un impact negativ asupra noastră și simţim că am pierdut controlul asupra propriei vieţi.

Cartea Limite prezintă, dintr-o perspectivă biblică, impunerea unor limite sănătoase între tine și ceea ce se află în exteriorul tău. Între ceea ce te definește pe tine și ceea ce nu te definește. Această expunere biblică a limitelor te ajută să înţelegi că ceea ce Dumnezeu dorește pentru tine nu e o viaţă întreagă sacrificată în folosul altora, ci una în care știi când să spui „da” și cum să spui „nu” acelor oameni, sau situaţii, care te destabilizează fizic, emoţional, psihic sau spiritual.

Prima parte a cărţii se concentrează pe o prezentare amplă a limitelor, a problemelor referitoare la limite și a mistificărilor populare ale acestora. Cea de-a doua parte analizează conflictele care apar atunci când o persoană decide să stabilească niște limite faţă de familie, prieteni, copii sau sine, în căsnicie, la locul de muncă și chiar în relaţia cu Dumnezeu. Ultima parte urmărește dezvoltarea unor limite sănătoase și maniera în care să îţi măsori succesul în privinţa lor.

Lectura poate fi ușor greoaie pe alocuri și, dintr-o perspectivă subiectivă, unele exemple prezentate în carte, aplicate la propria realitate sau experienţă, pot părea irelevante pentru unii cititori, însă pentru alţii ar putea fi situaţii în care se regăsesc. Un mare avantaj îl constituie complexitatea și profunzimea lucrării, acoperind numeroase cazuri particulare în ceea ce privește problema limitelor dintr-o varietate de perspective.

De aceea, cartea poate fi recomandată cu încredere diferitelor tipare de oameni care se confruntă cu probleme în stabilirea limitelor în diferite aspecte ale vieţii.

The post Limite | Când să spui da și cum să spui nu, pentru a prelua controlul asupra vieţii tale first appeared on Semnele timpului.

Sursa
semneletimpului.ro

Written by: Abigaela Bîlbîie

Rate it

Previous post

Social

Rușinea care (nu) ne schimbă

Dacă rușinea ar fi un personaj, principala lui caracteristică ar fi abilitatea de a se strecura în cele mai întunecoase cotloane, evitând orice dâră de lumină și orice discuţie despre el. O tehnică foarte bună de supravieţuire, de altfel, pentru că exact de aici își trage toată forţa rușinea, din teama noastră de a o exprima și de a-i neutraliza astfel efectele, explică cercetătoarea Brené Brown. Radiografiind rușinea care ne […]

todayMay 9, 2022

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0%