Avort

Lunea neagră, ziua în care femeile au intrat în grevă

todayOctober 6, 2016 6

Background
share close

Mii de femei au protestat ieri în Polonia împotriva unei legi care ar urma să interzică total avortul și să crească pedepsele pentru femeile și medicii care ar recurge la el.

Într-o replică a grevei femeilor din Islanda anilor 1975, mii de femei poloneze și-au luat liber de la serviciu și au ieșit în stradă îmbrăcate în negru, din cap până în picioare, pentru a milita împotriva restricţiei totale privind avortul. Astfel de proteste au avut loc în orașe precum Gdańsk, Łódź, Wrocław și Cracovia, dar și în alte orașe europene ca Berlin, Bruxelles, Dusseldorf, Belfast, Londra și Paris.

Femeile au luat calea protestului pentru a-și demonstra opoziţia faţă de propunerea legislativă care a trecut deja de prima dintre etapele evaluative din parlament. Potrivit iniţiativei, femeile care recurg la avort sunt pasibile de pedeapsa cu 5 ani de închisoare, iar medicii care le asistă ar putea fi și ei închiși.

Doar Malta și Vaticanul au legi mai restrictive decât Polonia în privinţa avortului. În prezent, legea polonă interzice avortul cu excepţia a trei categorii de situaţii: fie sarcina pune în pericol viaţa femeii, fie fătul prezintă riscul unor malformaţii grave și ireversibile, ori sarcina este rezultatul unui viol sau al unui act incestuos. În această categorie din urmă intrând doar cazurile care beneficiază de o confirmare din partea unui procuror.

Ce spun părţile

Potrivit BBC, cei care se opun măsurii legislative spun că înăsprirea legislaţiei va duce la absurdităţi precum anchetarea femeilor care pierd natural o sarcină, pentru a lămuri dacă a fost sau nu avort.

Alţii spun că legea antiavort va fi sinonimă cu o condamnare la moarte a multor femei, fiindcă doctorii pasibili de închisoare nu vor mai fi dispuși să efectueze operaţii riscante pentru făt, pentru a salva viaţa mamelor. Un ginecolog polonez, Romuald Debski, spunea: „Dacă aș avea o pacientă cu preeclampsie, în a 32-a săptămână de sarcină, va trebui să o las și pe ea și pe copil să moară. Voi fi nevoit, fiindcă dacă efectuez o cezariană și copilul moare, sunt pasibil de închisoare trei ani doar pentru că cel mic s-a născut prematur.”

Biserica Catolică poloneză a susţinut propunerea legislativă apelând, prin intermediul unei declaraţii emise de Conferinţa episcopilor polonezi, la toţi credincioșii catolici să se roage pentru „conștientizarea și lumina Sfântului Duh în rândul tuturor polonezilor care protejează viaţa umană, de la concepţie la moartea naturală”. Însă nici Biserica Catolică și nici partidul de dreapta aflat la guvernare în Polonia (PiS) nu au iniţiat propunerea legislativă. Aceasta a aparţinut unei organizaţii ultraconservatoare de advocacy, Ordo Iuris, și a fost depusă de coaliţia „Stop Avortul” sub forma unei petiţii semnate de peste 100.000 de persoane, relata The Guardian. Cu toate acestea, atitudinea de opoziţie totală faţă de avort nu este împărtășită de majoritatea populaţiei, de altfel în mare parte catolică. Potrivit unui sondaj Ipsos, doar 11% dintre polonezi sunt de acord cu propunerea legislativă. Aproape jumătate dintre ei spun că legea ar trebui să rămână neschimbată și peste o treime consideră că accesul la avort ar trebui să fie facilitat.

Cum e în alte părţi

Din punctul de vedere al legislaţiei privind avortul, ţările din UE se împart în 3 categorii. Prima include statele în care avortul este oprit prin lege. Malta opreşte cu desăvârşire avortul, în ciuda presiunilor uriaşe din partea ONU şi UE care solicită modificarea legislaţiei. În Irlanda, avortul este oprit cu excepţia cazului în care mama este în pericolul de a se sinucide, însă guvernul şi Biserica Catolică încearcă să închidă şi această „portiţă”. În Polonia şi Irlanda de Nord, se poate apela la avort dacă sarcina a apărut în urma unui viol, incest, dacă fătul are malformaţii grave sau dacă viaţa şi sănătatea mamei sunt puse în pericol.

Grupul al doilea include statele în care se pot face avorturi în anumite condiţii, mai relaxate. Avortul motivat de situaţia socială şi materială dificilă este permis, practic, doar în Marea Britanie şi Finlanda. În Luxemburg, femeia trebuie consiliată cu privire la alternative şi trebuie să aştepte 7 zile până la avort. Tot aici, „obiecţiile de conştiinţă”, în general din motive religioase, sunt frecvente.

În a treia categorie se află restul statelor UE, în care avortul este disponibil „la cerere”. Din aceasta fac parte ţări foste comuniste, cu excepţia Poloniei (ţările baltice, Bulgaria, Cehia, Slovacia, Slovenia, Ungaria), care aveau o astfel de legislaţie încă din vremea cortinei de fier (lucru explicabil, întrucât prima ţară din lume care a legalizat avortul a fost URSS, în 1922) sau ţări cu veche tradiţie democratică şi liberală, în care „libertăţile individuale” sunt fundamentale: Belgia, Olanda, Germania, Franţa, Suedia, Danemarca. Tot aici se includ şi Italia, Grecia şi România. În ţările unde avortul este disponibil „la cerere”, limita de vârstă a sarcinii până la care se pot efectua intervenţii este, în general, săptămâna 12, cu excepţia Sloveniei (săptămâna 10), a României (săptămâna 14) şi a Suediei (săptămâna 18).

În urmă cu șase ani, statistici guvernamentale poloneze indicau că aproximativ 10-15% dintre femeile poloneze aleg să treacă graniţa spre Germania, Olanda sau Anglia pentru a face avort. Aici costurile sunt mult mai mici, chiuretajul se face fără riscuri și se evită oprobriul public. La nivelul anului 2007, statistica Federaţiei pentru Femei și Planificare Familială indica 10.000 de poloneze care au avortat numai în Berlin. Un medic din Germania a recunoscut că în clinica sa, la graniţa cu Polonia, mii de femei poloneze vin anual pentru a cere chiuretajul.

În Spania, Ziua Internaţională a Femeii s-a sărbătorit acum trei ani în stradă, prin proteste, tot ca o ripostă la intenţia autorităţilor de a modifica legea care permite avortul, cu scopul de a o face mai restrictivă. În consecinţă, femeile din Spania, în număr de aproape 10.000 în toate oraşele, au ieşit în stradă pentru a lupta pentru menţinerea legalităţii avortului.

Sursa
semneletimpului.ro

Written by: Alina Kartman

Rate it

Previous post

Eutanasie

În Belgia a avut loc prima eutanasiere legală a unui minor

Un copil de 17 ani care suferea de o boală terminală și care, potrivit comisiei federale pentru eutanasie din Belgia, „acuza dureri fizice insuportabile” este primul minor din lume eutanasiat la cerere, de medici, cu consimţământul părinţilor, a informat BBC. Wim Distelmans, șeful comisiei pentru eutanasie, a declarat că adolescentului i-a fost mai întâi indusă o comă, prin „sedare paleativă”, ceea ce face parte din procesul de eutanasiere. Distelmans a declarat pentru Reuters că un medic local a raportat eutanasia către […]

todayOctober 6, 2016 4

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0%