Important

Maia Sandu – prima femeie președinte în istoria Republicii Moldova – ȘtiriCreștine.ro

todayNovember 17, 2020 7

Background
share close

În premieră, fotoliul de președinte al Republicii Moldova va fi ocupat de o femeie. Maia Sandu a câștigat scrutinul prezidențial din 15 noiembrie 2020, cu o diferență de 15%, în fața oponentului său în cursa pentru fotoliu de șef al statului, Igor Dodon.

Prin urmare, rezultatele preliminare anunțate de Comisia Electorală Centrală (CEC), arată că voturile alegătorilor au fost repartizate în felul următor: pentru Maia Sandu, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) au votat 941.574 de cetățeni sau 57,71% din numărul total de alegători, iar pentru candidatul independent, președintele în exercițiu, Igor Dodon a acumulat 690.027 de voturi, ceea ce reprezintă 42,29%.

După nota preliminară CEC, noul președinte ales, Maia Sandu s-a adresat către cetățenii Republicii Moldova cu mesajul:

„Dragi prieteni, oameni din satele și orașele Moldovei, oameni din diasporă, voi ați învins! Victoria este a dumneavoastră. Vă mulțumesc pentru mobilizarea uimitoare! Vă mulțumesc pentru încrederea enormă. Vă mulțumesc pentru unitatea pe care am reușit să o creăm împreună în această campanie. Vă promit să prețuiesc și să consolidez această unitate. Am spus de fiecare dată: Oamenii Moldovei sunt buni și corecți. Răbdarea lor a fost pusă la încercare de prea multe ori. Sunt mândră de moldoveni – când se unesc, ei pot face orice. Solidaritatea și unitatea moldovenilor au uimit ieri o lume întreagă. Vă mulțumesc pentru bucuria și mândria de a face parte din acest popor”.

La bucuria moldovenilor de pretutindeni s-au alăturat cu mesaje de felicitare lideri de stat și europeni printre care președintele României, președintele Rusiei și președintele Comisiei Europene.

Liderul de la Cotroceni, Klaus Iohannis a fost primul șef de stat care a felicitat-o pe Maia Sandu pentru victoria obținută. Într-o scurtă discuție la telefon, Iohannis a transmis felicitări din partea României și au convenit de comun acord, că președintele român va efectua o vizită oficială la Chișinău, imediat ce Maia Sandu își va prelua mandatul prezidențial.

„Îmi exprim încrederea că Republica Moldova va găsi calea pentru generarea unei formule politice de guvernare care să susțină clar și ferm programul reformator al Președintelui ales și abordarea sa pro-europeană. Drumul spre Europa este unul al progresului, cu reforme curajoase, în special în domeniul justiției și în privința consolidării democrației. România va continua să sprijine Republica Moldova în aceste eforturi”, a declarat Klaus Iohannis în mesajul său către noul președinte ales.

Ursula von der Leyen, președinte Comisiei Europene i-a transmis Maiei Sandu: „Uniunea Europeană este pregătită să susțină Moldova”.

„Felicitări Maia Sandu! Victoria dumneavoastră reprezintă un apel clar pentru lupta împotriva corupției și revenirea la respectul pentru statul de drept – calea spre un viitor prosper. Uniunea Europeană este pregătită să sprijine Moldova”, a transmis Ursula von der Leyen, într-un mesaj pe Twitter.

Vladimir Putin a transmis Maiei Sandu că mizează pe relații constructive între Moldova și Rusia:

„Mizez că activitatea dvs. în fruntea statului va contribui la dezvoltarea constructivă a relațiilor dintre statele noastre. Aceasta, fără îndoială, va răspunde intereselor națiunilor noastre, Rusia și Moldova”, a transmis liderul de la Kremlin într-o telegramă către Maia Sandu, urându-i multă sănătate și prosperitate.

Maia Sandu a fost ministru al Educației în perioada 2012-2015, funcție în care a fost promovată de Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM). În iulie 2015, după demisia Guvernului Gaburici, PLDM a propus candidatura Maiei Sandu la funcţia de prim-ministru. Aceasta nu a mai ajuns să formeze cabinetul de miniștri, pentru că liderii Partidului Democrat și Partidului Liberal, formațiuni membre ale Alianței pentru Integrare Europeană 3, „au refuzat să discute” cu ea.

După acest episod, Maia Sandu a pus bazele unei noi formațiuni – Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS). În 2016, a candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova, pierzând în turul doi de scrutin cu 47,89% din voturi, în fața socialistului Igor Dodon. La parlamentarele din februarie 2019 câștigă detașat pe circumscripția uninominală nr. 50 – la Vest de Moldova. În Legislativ se reține doar câteva luni, după care renunță la mandatul de deputat pentru fotoliul de premier al Republicii Moldova, funcție în care a fost învestită după ce Blocul Electoral ACUM, format din PAS și Platforma Demnitate și Adevăr, a făcut alianță cu socialiștii. Însă la 12 noiembrie 2019, pe fundalul unor disensiuni create de un proiect de lege privind modificarea legii procuraturii, deputații socialiști și democrați au acordat vot de neîncredere Guvernului condus de Maia Sandu.

Și-a făcut studiile de master în administrație publică la Harvard Kennedy School of Government din SUA (2009-2010). Ulterior, a fost consiliera directorului executiv al Băncii Mondiale, cu sediul la Washington DC, SUA (2010-2012). Acestea sunt promisiunile făcute de Maia Sandu în această campanie.

Este cel de-al doilea duel în cursa pentru fotoliul prezidențial între cei doi candidați: Maia Sandu și Igor Dodon. Primul a fost înregistrat în 2016, când Maia Sandu a pierdut cu o diferență de aproximativ 100 de mii de voturi.

Potrivit Codului Electoral al Republicii Moldova, în cadrul celui de-al doilea tur de scrutin prezidențial este declarat ales candidatul, care a obținut cel mai mare număr de voturi. Tot în condițiile prevederilor legale, Comisia Electorală Centrală are la dispoziție 5 zile pentru a întocmi un proces-verbal de totalizare a alegerilor, ulterior, în termen de 3 zile de la data semnării acestuia, va prezenta Curții Constituționale un raport privind rezultatele scrutinului prezidențial. Odată confirmate rezultate preliminare, noul președinte ales urmează să depună jurământul în luna decembrie.

Echipa ȘtiriCreștine.ro vă cheamă să vă rugați pentru noul președinte al Republicii Moldova și pentru misiunea care îi stă în față. Rugați-vă pentru protecția noului președinte și protecția țării. Rugați-vă pentru ca noul președinte ales să își onoreze promisiunile, să facă față împotrivirilor și să se înconjoare de oameni înțelepți care să o susțină în inițiativele bune pentru țară.

Nu pierdeți din vedere și campania de „ȘAPTE săptămâni de Post și rugăciune pentru România”, pentru Parlamentarele din 6 decembrie 2020. Rugați-vă pentru un nou legislativ care să facă legi bune pentru România.

 

 


Sursa
ȘtiriCreștine.ro

Written by: Doina Bejenaru

Rate it

Previous post

Important

După 21 de zile de la infectare și 8 zile de spitalizare – ȘtiriCreștine.ro

Dragi prieteni, aduc mulțumire lui Dumnezeu, familiei mele care mi-a fost alături în aceste clipe grele și vouă, tuturor celor care v-ați rugat pentru mine să trec cu bine de această încercare. Am primit confirmarea externării astăzi și, pe scurt, doresc să vă informez cu câteva detalii: 1. BOALA A DEBUTAT NESPECTACULOS – cu o stare generală de rău, de răceală, dar care s-a comportat diferit. Când zici că ai […]

todayNovember 17, 2020 3

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0%
https://upm.fatek.unkhair.ac.id/include/slotgacorhariini/ https://baa.akfarsurabaya.ac.id/inc/-/slotgacorhariini/ https://marumanfiore.xsrv.jp/