Devoțional

Mana de luni: Acțiuni, consecințe și iertare

todayApril 12, 2021 5

Background
share close

12 aprilie 2021
CBMC International

În calitate de oameni de afaceri și profesioniști, directori și antreprenori, în fiecare zi avem de-a face cu angajații. Îi angajăm, le oferim fișa postului și responsabilități, îi recompensăm pentru timpul și talentele lor. Dar oare pe câți dintre ei îi cunoaștem cu adevărat?

Avem CV-urile angajaților, care ne spun despre educația lor și despre locurile lor de muncă. Putem consulta referințele lor personale. Și, odată ce i-am angajat, le putem observa comportamentul – modul în care gestionează sarcinile, modul în care interacționează cu colegii și clienții și cât de sârguincios își desfășoară activitatea.

Dar, chiar cu toate acestea, nu putem fi siguri că îi cunoaștem cu adevărat. Ei pot părea oameni loiali, dar numai într-un moment de criză, sub stres, sau puși în fața unor tentații puternice, adevăratul lor caracter iese la iveală. Ce facem atunci când angajatul, care părea de încredere, ne trădează încrederea mințind, răspândind zvonuri false, profitând de alții, furând sau chiar săvârșind fraude? Din nefericire, aceste lucruri rele apar.

Este adevărat că într-o companie sau corporație există reguli pe care toată lumea trebuie să le respecte. Iar în cazul unei activități ilegale, neetice sau imorale, trebuie aplicate legi relevante. Dar există o întrebare și mai mare cu privire la modul în care ar trebui să răspundem din punct de vedere emoțional, dar  și relațional în ceea ce privește persoana suspectată de săvârșirea unei ofense.

Poate că reacția noastră inițială este șocul, dezamăgirea – și  mai apoi furia. Ne simțim trădați, victimizați de trădările acelei persoane. Dacă suntem ucenici ai lui Isus Hristos, ar trebui să ne punem întrebarea proverbială: „Ce ar face Isus?” Deoarece, după ce citim povestea slujirii Sale pământești în Evanghelii, știm că Isus a răspuns deseori situațiilor în moduri contrare așteptărilor standard.  Atunci când ne simțim plini de mânie, trebuie să luăm în considerare  următorul îndemn biblic:

Mâniați-vă și nu păcătuiți. Să nu apună soarele peste mânia voastră” (Efeseni 4:26). Sau după cum afirmă o altă traducere: „În mânia ta nu păcătuiești”.

Atunci când cineva încalcă în mod clar regulile sau legile, sunt necesari pași pentru disciplină sau pedeapsă. Dar este, de asemenea, important să ne întrebăm dacă reabilitarea este posibilă – dacă ar trebui să luăm inițiativa de a prelungi iertarea. Îl vedem pe Isus învățând despre acest lucru în Matei 18: 21-22, când urmașul Său, Petru, a întrebat:

Doamne, de câte ori să iert pe fratele meu când va păcătui împotriva mea? Până la șapte ori?” Isus i-a zis: „Eu nu-ți zic până la șapte ori, ci până la șaptezeci de ori câte șapte”.

Am putea răspunde: „Ei bine, acest lucru se aplică relațiilor personale. Dar noi vorbim despre afaceri. Aici există reguli, standarde și legi care trebuie respectate și aplicate. Dacă iert persoana care mi-a greșit, ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic, acea persoană poate continua să facă rău oamenilor sau afacerilor! ”

Acest lucru este adevarat. Acțiunile greșite au consecințe, fie că ele sunt profesionale, sociale, fizice sau spirituale. În majoritatea cazurilor, pedeapsa trebuie să se potrivească infracțiunii. Nu putem și nu trebuie să îi protejăm pe cei răi de consecințele acțiunilor lor. Cu toate acestea, în calitate de creștini care au primit iertare de la alții și, cel mai important, de la Tatăl nostru din ceruri, suntem chemați să îi iertăm pe alții. Mai devreme, în pasajul citat mai sus, Isus a spus:

Dacă fratele tău a păcătuit împotriva ta, du-te și mustră-l, între tine și el singur. Dacă te ascultă, ți-ai câștigat pe fratele tău ”(Matei 18:15).

Cel care a furat sau a distrus trebuie să restituie ceea ce a furat sau a stricat și să se confrunte cu pedeapsa corespunzătoare, dar din perspectivă spirituală, greșelile lui pot fi încă iertate. Putem să îi purtăm ranchiună, sau putem ierta. Eu aleg să iert; este mai sănătos. Acest lucru ne eliberează de stres și de amărăciune, și ar putea ajuta să-l câștigăm pe fratele nostru.

Autor: Luis Cervino

Sursa
ȘtiriCreștine.ro

Written by: Gabriela Augustinov

Rate it

Previous post

Externe

Două asistente medicale creștine din Pakistan se confruntă cu închisoarea pe viață

Poliția din provincia Punjab din Pakistan a arestat două infirmiere creștine acuzate de blasfemie după ce personalul spitalului le-a acuzat că ar fi rupt un autocolant cu un verset din Coran. Una dintre asistente ar fi fost atacată cu un cuțit de un coleg. Cele două asistente identificate ca fiind Maryam Lal și studenta din anul III, Navish Arooj, angajate la spitalul civil din orașul Faisalabad din Punjab, au fost arestate vineri, potrivit Centrului pentru Asistență Juridică și Soluționare din […]

todayApril 12, 2021 5


Similar posts

Devoțional

Timotei Stoica: Ce lege stăpânește în viața ta?

„Căci binele pe care vreau să-l fac, nu-l fac, ci răul pe care nu vreau să-l fac, iată ce fac!” (Romani 7:19). Cu ceva vreme în urmă m-am trezit întrebând: „Te-ai simțit vreodată străin în propria-ți minte?” Acea întrebare m-a urmărit ceva vreme, iar recent mi-a venit în minte o […]

todayJanuary 25, 2022

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0%