
„Afacerea aceea nu are niciun mijlocitor!” Ați auzit vreodată pe cineva spunând acest lucru? Ați spus sau ați crezut asta? De obicei, o astfel de afirmație prezice că succesul – și chiar supraviețuirea – unei întreprinderi comerciale sunt puțin probabile chiar dacă este în cel mai bun punct al ei acuma. Ne este sugerat că nici măcar rugăciunile nu ar ajuta.
Cu toate acestea, aș dori să propun să analizăm întrebarea dintr-o perspectivă foarte diferită. Din experiența mea, multe companii mari și mici eșuează tocmai pentru că nu reușesc să implice rugăciunea. În loc să caute înțelepciunea lui Dumnezeu și să apeleze la El pentru îndrumare, proprietarii și administratorii se hotărăsc să își stabilească propriul curs. Nu există loc pentru a lua în considerare ceea ce ar putea gândi Dumnezeu în legătură cu intențiile lor.
Am cunoscut o serie de oameni care au venit cu ceea ce ei considerau a fi idei anti-eșec. Ei au dezvoltat planuri de afaceri, au reușit să adune finanțare pentru start-up, au recrutat parteneri și au pus la punct strategii de marketing impresionante. Dar un singur lucru le lipsea: nu s-au rugat pentru ceea ce urmau să facă, presupunând binecuvântarea lui Dumnezeu.
De exemplu, un prieten din dezvoltarea imobiliară industrială a prezentat ceea ce părea a fi o oportunitate de neratat. A obținut finanțarea necesară, a adus parteneri entuziasmați și a făcut tot ce ar trebui să facă un om de afaceri obișnuit. Totul, în afară de rugăciune. Ani mai târziu, proiectul său „de neratat” se apropia de faliment, lăsându-l pe prietenul meu să se zbată să se descâlcească din dilema lui.
Cu toate acestea, ideea de a așeza rugăciunea în procesul de planificare a afacerii cuiva este adesea întâmpinată cu o ridicare din umeri și chiar cu scepticism. De ce să ne obosim rugându-ne pentru ceea ce ne propunem să facem pe piața muncii? Oricum, ce legătură are Dumnezeu cu o afacere? În realitate, dacă credem în Scripturi, El are foarte mult de-a face cu supraviețuirea, înflorirea sau eșecul unei afaceri. Luați în considerare doar câteva principii importante:
Îndrumarea lui Dumnezeu este cu mult superioară nouă
De unde am obținut intelectul, experiența, pasiunea și talentele înnăscute pentru a întreprinde un efort de afaceri major? Poate că am muncit din greu pentru a ne dezvolta și perfecționa abilitățile, dar „materia primă” cu care am început a venit de la Dumnezeu. Când Îl implicăm în planificarea noastră, recunoaștem tot ceea ce El a făcut deja și ceea ce El poate face.
„Inima omului se gândeşte pe ce cale să meargă, dar Domnul îi îndreaptă paşii. (Proverbe 16:9).
„Domnul îndreaptă paşii omului, dar ce înţelege omul din calea sa?” (Proverbe 20:24).
Gândirea lui Dumnezeu o depășește cu mult pe a noastră
Două atitudini față de Dumnezeu sunt periculoase pentru planificarea afacerilor: să-L ignorăm cu totul sau să presupunem că orice facem este acceptabil pentru El atâta timp cât este legal. În graba noastră de a acționa, decidem să nu ne sfătuim înainte cu Domnul. Acest lucru este regretabil, deoarece factorii pe care nu i-am luat în considerare ar putea fi dezvăluiți prin rugăciune, sau El ne-ar putea îndruma către un plan mai bun.
„Încredinţează-ţi lucrările în mâna Domnului, şi îţi vor izbuti planurile.” (Proverbe 16:3)
„Omul face multe planuri în inima lui, dar hotărârea Domnului, aceea se împlineşte.” (Proverbe 19:21)
Timpul lui Dumnezeu este mult mai bun decât al nostru
În propriile noastre minți, simțim adesea nevoia să acționăm imediat, temându-ne că am putea pierde o oportunitate perfectă. Scripturile ne învață că ar fi înțelept să procedăm cu prudență și să așteptăm în rugăciune.
„Taci înaintea Domnului şi nădăjduieşte în El… Nădăjduieşte în Domnul, păzeşte calea Lui, şi El te va înălţa ca să stăpâneşti ţara…” (Psalmul 37:7,34).
Autor: Robert J. Tamasy
Post comments (0)