Devoțional

Mana de luni: Ceea ce „experții” nu ne spun niciodată despre mulțumire

todayJanuary 11, 2021 3

Background
share close

CBMC International
11 ianuarie 2021

Cu câteva săptămâni în urmă, pastorul bisericii noastre ne-a rugat să notăm un cuvânt care descrie cel mai bine starea noastră emoțională actuală. Eu am scris „mulțumit”, dar nu pentru că eu sunt mereu mulțumit. De câteva ori pe parcursul lunilor care au trecut m-am simțit tulburat, chiar anxios cu privire la toate lucrurile care s-au întâmplat. În multe zile, pot spune că încep să mă simt plin de speranță sau optimist – dar emoția mea principală este una de mulțumire.

Mai tărziu, am căutat cuvântul „mulțumit” în dicționarul explicativ și într-un dicționar de sinonime. Am descoperit sinonime ca „satisfăcut”, „încântat”, „calm”,  „liniștit”, „neîngrijorat” și „bucuros”. Se pare că mulțumirea servește drept poartă de acces pentru experimentarea fericirii.

În aceste zile, o mare parte dintre industrii par dedicate să semene nemulțumire. De fapt, o mare parte din cultura noastră are acest punct central. Ni se spune în mod constant că nu vom fi fericiți fără cea mai nouă jucărie sau unealtă, cea mai strălucitoare sau cea mai rapidă mașină, o casă mai mare sau mai elaborată. Mereu ni se spune că nu vom fi acceptați până nu folosim tipul corect de deodorant, până nu slăbim, sau până echipa noastră nu câștigă meciul cel mare.

Vorbitorii motivaționali și cărțile de dezvoltare personală ne spun că „dacă navigăm, pierdem”. Așa că ne-am deprins să fim ocupați, și niciodată nu ne-am simțit satisfăcuți. Întotdeauna există ceva ce se ivește și adâncește sentimentele noastre de nemulțumire în legătură cu ceea ce avem deja.

Mă gândesc acum la un magnat faimos care a fost întrebat: „Cât de mult reprezintă suficient?” Răspunsul lui a fost unul simplu: „Doar puțin mai mult”. Dacă ne dorim mereu mai mult, niciodată nu vom avea suficient. Cuvintele „mai mult” și „mulțumit” sunt  dușmani înverșunați.  Mulțumirea vine din faptul că suntem fericiți în locul unde ne aflăm și cu ceea ce avem. Mereu îmi doresc să fac o treabă mai bună, să mă simt mai sănătos, și să mă simt mai în siguranță din punct de vedere financiar. Dar de asemenea îmi doresc să fiu mai bucuros, să fiu un prieten și un soț mai bun și să petrec mai mult timp bucurându-mă de binecuvântările pe care deja le am.

Mulțumirea nu este o destinație. Ea este o decizie, urmată de pace, bucurie și recunoștință. Achiziționarea mai multor lucruri nu ne va aduce mai multă bucurie; în schimb aprecierea a ceea ce avem deja ne va aduce bucurie. Aceasta este tema centrală a „Predicii de pe Munte” a lui Isus. El a vorbit despre a fi „sărac cu duhul”, a fi „blând”  (putere sub control), a fi “flămând și însetat după neprihănire”, a fi „milostiv”, și a avea „inima curată” (Matei 5: 3 -8).

Isus ne-a învățat că aceste lucruri sunt cele ce duc la mulțumire, nu achiziționarea de lucruri materiale. Mai departe, El a spus:

Nu vă strângeţi comori pe pământ, unde le mănâncă moliile şi rugina şi unde le sapă şi le fură hoţii;ci strângeţi-vă comori în cer, unde nu le mănâncă moliile şi rugina şi unde hoţii nu le sapă, nici nu le fură. Pentru că unde este comoara voastră, acolo va fi şi inima voastră”. (Matei 6:19-21)

Regele Solomon a dedicat o mare parte a Cărții Eclesiastul pentru a spune ceea ce a învățat despre mulțumire, iar apostolul Pavel a scris:

Știu ce înseamnă să fii sărac și știu ce înseamnă să ai din belșug. Am învățat secretul de a fi mulțumit în orice situație…” (Filipeni 4:12, NTR).

O prietenă care și-a scris teza de doctorat pe tema agriculturii de subzistență din America Centrală, i-a studiat pe cei mai săraci dintre săraci. Am întrebat-o dacă a avut parte de vreo surpriză. Ea a început imediat să îmi povestească cât de mulțumiți erau toți. Acești oameni, care abia reușeau să își câștige existența de pe un mic teren, erau cât se poate de fericiți. Într-o zi l-am auzit pe cântărețul de muzică country, Marty Stuart, spunând: „Dacă am o bancnotă de o sută de dolari în buzunar și un Cadillac pe care să îl conduc, sunt mulțumit. Cine și-ar putea dori mai mult?” Sunt de acord cu el, și eu nici nu am nevoie de un Cadillac.

Autor: Jim Mathis

Sursa
ȘtiriCreștine.ro

Written by: Gabriela Augustinov

Rate it

Previous post

Devoțional

Ioan Ciobotă: Bucurați-vă!

9 ianuarie 2021 „BUCURAŢI-VĂ totdeauna în Domnul! Iarăş zic: BUCURAŢI-VĂ!” (Filipeni 4:4) Video AICI! Am căuat în Biblie texte despre bucurie. Care dintre cele de mai jos ți se potrivește ție astăzi? BUCURIA Domnului va fi tăria voastră. (Neemia 8:10) Slujiţi Domnului cu frică, şi BUCURAŢI-VĂ, tremurând. (Psalmi 2:11) Neprihăniţilor, BUCURAŢI-VĂ în Domnul şi veseliţi-vă! Scoateţi strigăte de BUCURIE, toţi cei cu inima fără prihană! (Psalmi 32:11) Cântaţi lui Dumnezeu, […]

todayJanuary 11, 2021


Similar posts

30 zile de rugăciune

Ziua 15: Samarkand, Uzbekistan – #pray30days

Populaţie musulmană: 510.000 DESCARCA AICI Ghidul de rugăciune în format PDF. Samarkand este un oraş frumos, aproape mitic, ce şi-a câştigat faima datorită prezenţei pe traseul celebrului drum al mătăsii. Oraşul se mândreşte cu cele trei secţiuni istorice ale sale: o parte din secolul al VII-lea, ce a fost distrusă […]

todayApril 27, 2021 11

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0%