
În timp ce un sfert de secol m-am bucurat de o carieră plină de împliniri în domeniul aviației comerciale, trecând de la postul de supraveghetor la cel de director, am aflat un adevăr important: oamenii din aviație sunt pasionați. Aici, în Brazilia, glumim că aviația este precum „cachaça” – o băutură foarte populară a țării noastre, derivată din miere sau trestie de zahăr. Pentru mulți oameni, aviația oferă o intoxicare unică.
Datorită implicării mele în industria aviației, am început să lucrez cu profesorul meu de drept internațional, jurnalist și pilot, și am înființat o consultanță specializată în probleme aeronautice. Am învățat multe lucruri de la el, inclusiv o lecție pe care nu o voi uita niciodată: avionul are și necesită ATITUDINE. Unii confundă acest lucru cu „altitudine”, deoarece în engleză cuvintele sună similar. Și, evident, altitudinea este și ea fundamentală pentru zbor. Dar profesorul m-a învățat despre atitudine, nu despre altitudine.
Atitudinea reprezintă orientarea aeronavei în raport cu vântul și se bazează pe pozițiile relative ale botului și aripilor avionului pe orizontul natural. Fără o atitudine adecvată, pilotul nu poate ține o aeronavă în aer. Acesta va cădea. Pentru a face față turbulențelor, avionul are nevoie de atitudine.
Și noi avem nevoie de atitudine pentru a face față provocărilor vieții, mai ales în vremuri de criză. Viața nu este o cărare dreaptă, ci o succesiune de circumstanțe bune și rele la care trebuie să reacționăm. Lucrul care face diferența pentru cei care se confruntă cu provocări și ies învingători este determinat de atitudinea lor. Ducând metafora aviației un pas mai departe,putem spune că suntem pilotul vieții noastre – comandantul afacerii noastre, al proiectului nostru, al întreprinderii noastre. Incertitudinile, pierderile, abandonurile, nenorocirile, esecurile și frustrarile vor veni mai devreme sau mai tarziu. Ceea ce ne va menține în picioare, încrezători și angrenați în continuare în luptă este atitudinea noastră.
În Biblie, apostolul Pavel s-a referit la acest lucru, exprimându-și atitudinea într-un mod extraordinar:
„Suntem încolţiţi în toate chipurile, dar nu la strâmtoare; în grea cumpănă, dar nu deznădăjduiţi; prigoniţi, dar nu părăsiţi; trântiţi jos, dar nu omorâţi” (2 Corinteni 4:8-9).
Mai târziu, avea să confirme ceea ce învățase despre importanța de a avea atitudinea potrivită, indiferent de circumstanțele cu care se confrunta:
„Ştiu să trăiesc smerit şi ştiu să trăiesc în belşug. În totul şi pretutindeni m-am deprins să fiu sătul şi flămând, să fiu în belşug şi să fiu în lipsă.” (Filipeni 4:12).
Capacitatea lui Pavel de a-și asuma întotdeauna atitudinea corectă a fost un factor important în stabilirea uneia dintre comunitățile vibrante de credință din secolul I din Filipi.
Pavel și prietenul său, Sila, au oferit o mărturie puternică de credință care i-a inspirat pe mulți. Cu toate acestea, au existat și consecințe pentru ei. Impactul social al învățăturilor lor a afectat rapid interesele economice ilegale și lipsite de etică. Au apărut conflicte care au determinat autoritățile să ia măsuri. După ce au fost tratați aspru și biciuiți, Pavel și Sila s-au trezit întemnițați. Atitudinea lor a modelat ceea ce a urmat.
Chiar dacă aveau multe motive să se plângă și să se simtă învinși, ei au ales o altă atitudine: să se roage și să-L laude pe Dumnezeu în ciuda circumstanțelor. Rugăciunile și atitudinea lor au avut o magnitudine maximă pe scara Richter, provocând literalmente un cutremur în închisoare. Cunoscând legea romană aspră, temnicerul lor a decis să se sinucidă, presupunând că prizonierii care îi fuseseră încredințați vor scăpa. Pavel a intervenit, însă, convingându-i pe ceilalți prizonieri să nu fugă. Acest lucru a făcut ca temnicerul să îmbrățișeze credința lui Pavel și a lui Sila.
Nu ne putem alege întotdeauna circumstanțele, dar atitudinea este o alegere. Care a fost atitudinea dumneavoastră față de circumstanțele vieții? Care a fost atitudinea la provocările afacerii dumneavoastră? Aflându-ne încă la începutul noului an, care este atitudinea dumneavoastră față de provocările cu care vă veți confrunta, cu siguranță? Atitudinea pe care o veți avea va face toată diferența!
Autor: Sergio Fortes
Post comments (0)