Important

Momente importante din biografia pastorului Vasile Alexandru Taloș – ȘtiriCreștine.ro

todayDecember 23, 2020

Background
share close

Vasile Alexandru Taloş s-a născut la 19 mai 1944, în comuna Cisnădie, raionul Sibiu, regiunea Brașov. Tatăl fratelui Vasile Alexa s-a născut în Prodănești, iar soția Elena în Lupoaia, județul Sălaj. După ce s-au căsătorit, s-au mutat în Cisnădie. După o ședere de câțiva ani, s-au mutat în Jibou, județul Sălaj, unde fratele Alexa a slujit ca păstor al bisericilor baptiste din Zalău, Peceiu şi al celor de pe Valea Agrijului.

Vasile Taloș primește pe Domnul Isus în viața sa și în ziua de 13 iunie 1965 este botezat de fratele Simion Rusu. În anul 1965 a început cursurile Seminarului Teologic Baptist din București și a absolvit în 1969. În același an a fost ordinat pastor al Bisericii „Sfânta Treime” din București. În perioada comunistă, fratele Taloș a absolvit și Facultatea de Drept. S-a căsătorit în anul 1969 cu Cornelia şi Dumnezeu i-a binecuvântat cu doi copii: Claudiu şi Corina.

La Congresul Cultului din 1972, fratele Taloș a luat cuvântul şi a cerut ca botezul să fie considerat act de cult, asemenea Cinei Domnului, şi păstorii să-l poată îndeplini fără să ceară aprobare.

În timpul comunismului, a fost secretarul Comunității Baptiste de București, a fost ales în 1988  în Comitetul de conducere al Uniunii, a făcut parte din comitetul de redacție al revistei cultului, „Îndrumătorul Creștin Baptist” și a fost profesor la Seminarul Teologic Baptist din București.

În ziua de 13 martie 1990, a avut loc în locașul de închinăciune al Bisericii Creștine Baptiste „Sfânta Treime” din București întrunirea reprezentanților unor culte evanghelice pentru constituirea „Alianței Evanghelice”, iar fratele Vasile Taloș a fost ales primul președinte AER.

După revoluția din Decembrie 1989, într-o perioadă dificilă pentru țară și pentru cult datorită disensiunilor interne și a pericolului scindării Uniunii, a fost ales președinte al Uniunii Bisericilor Creștine Baptiste din România. Fratele Traian Grec, după ce a trecut prin cele trei congrese de lucru din anul 1990, organizează în perioada 3-5 mai 1991, la Sala Palatului, al 30-lea Congres al Uniunii Bisericilor Creștine Baptiste din România. Mandatul de președinte al cultului pentru perioada 1991-1999, i-a fost delegat pastorului Vasile Alexandru Taloș. Cronologic a fost cel de-al 11 – lea președinte al baptiștilor români dacă facem abstracție de scindarea Uniunii Baptiste din perioada interbelică și considerăm istoria baptistă ca una unitară.

Țară liberă, Congres liber și Cultul Creștin Baptist din România pornește liber, prin credința în Dumnezeu, spre viitor și spre a duce Evanghelia mai departe.

În 15-17 iunie 1995, la Biserica Baptistă „Emanuel” Oradea, are loc al 31-lea Congres al Bisericilor Creștine Baptiste din România, unde Vasile Taloș este reales președinte, pentru al doilea mandat. Între anii 1999-2003, a slujit ca vicepreședinte cu misiunea în cadrul Uniunii Baptiste, iar între anii 2003-2008 a slujit ca director al Casei de Pensii și Ajutoare a Cultului Creștin Baptist.

Conform informațiilor publicate de istoricul Bogdan Emanuel Răduţ în cartea despre Alianța Evanghelică din România, Vasile Alexandru Taloș pe lângă rolul de pastor, membru în comitetul de redacție al revistei Îndrumătorul Creștin Baptist, organul oficial de presă al Cultului Creștin Baptist în perioada comunistă, a fost activ implicat și în domeniul pedagogic. În aceeași perioadă cu mandatul de președinte al cultului, a fost profesor la Seminarul Teologic Baptist din București și la Institutul Teologic Baptist din București (1990-1998), după care la Universitatea „Emanuel” din Oradea (1998-2004). A predat cursuri de Vechiul Testament, Misiologie, Dinamica Bisericii, Erezii contemporane și Drept bisericesc la Institutul Teologic Baptist din București (1990-1998) şi la Universitatea Emanuel din Oradea (1998-2004).

În anul 2008, fratele Taloș a obținut titlul de doctor în teologie la o universitate din America.

Vasile Alexandru Taloș a fost un bun predicator și organizator, a avut curaj când a fost nevoie și a știut să lucreze cu înțelepciune în toată vremea. În ziua de 22 decembrie 2020, Dumnezeu l-a chemat acasă pe slujitorul său credincios ca să fie împreună cu Stăpânul său pe care l-a slujit.

La această biografie au contribuit pastorul Ionel Tuțac, istoricul Marius Silveșan, Teofil Mihoc. De asemenea au fost consultate arhivele revistei Creștinul Azi și Îndrumătorul Creștine Baptist.

Autor: Vasile Bel

Sursa: Istorie Baptistă

Sursa
ȘtiriCreștine.ro

Written by: Doina Bejenaru

Rate it

Previous post

Educatie

Vlad Schlezak: Adevăratul sens al Crăciunului este dragostea

Consider și eu că adevăratul sens al Crăciunului este dragostea. Biblia afirmă în Ioan 3:16 – „Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţa veşnică.Dumnezeu, în adevăr, n-a trimis pe Fiul Său în lume ca să judece lumea, ci ca lumea să fie mântuită prin El.” Adevăratul sens al Crăciunului […]

todayDecember 23, 2020 1


Similar posts

Anunțuri

Conferința de Tineret: „Unbound” la Sibiu

Conferința „Unbound” revine cu cea de-a II-a ediție la Sibiu. Evenimentul organizat de mișcarea de tineret Vox Dei, vă invită în perioada, 13-14 octombrie la Biserica „Betania” din Sibiu.  „Unbound Empowered by Scripture” dezlegați și împuterniciți de Scriptură putem fi biruitori asupra circumstanțelor. Discutăm în detalii despre importanța Bibliei pentru generația noastră. […]

todayOctober 3, 2023 6

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0%
https://upm.fatek.unkhair.ac.id/include/slotgacorhariini/ https://baa.akfarsurabaya.ac.id/inc/-/slotgacorhariini/ https://marumanfiore.xsrv.jp/