Important

Oare am putea avea și în România o Zi națională de Mulțumire? – ȘtiriCreștine.ro

todayNovember 26, 2020 1

Background
share close

Astăzi în America este Thanksgiving Day. Sărbătoarea Mulțumirii sau Ziua Recunoștinței este celebrată în Statele Unite, încă din anul 1789, fiind instituită chiar de primul președinte american, George Whasington. E drept că până în 1863, sărbătoarea a fost celebrată sporadic, cu intermitențe. Președintele Abraham Lincoln a fost cel ce a decretat-o Zi de Sărbătoare Națională numind-o: „O zi natională de mulțumire și laudă pentru Tatăl nostru binefăcător din ceruri”, adică un praznic al recunoștinței vestit în cinstea Domnului.

Un element fundamental al sărbătorii este aducerea aminte. Ori prin intermediul acestei sărbători, creștinii americani recapitulează experiența primilor coloniștii, a celor 53 de pelerini, care în comuniune cu un grup de 90 de băștinași, marcau în toamna anului 1621, în colonia de la Plymouth Massachusetts, binecuvântarea primei recolte obținute cu mult efort, cu multă suferință și sacrificiu pe tărâmul Noii Lumi.

Dar aducerea aminte nu vizează doar această privire aruncată în trecut. De Ziua Mulțumirii, americanii își ridică privirea și în sus, exprimându-și recunoștința față de Cel ce este Sursa tuturor binecuvântărilor din viața noastră. E ceea ce Dumnezeu a poruncit poporului Său, încă din vechime.

Unul dintre cele mai inspiraționale mesaje, este cel din capitolul 8 al cărții Deuteronom: „Cînd vei mînca şi te vei sătura, să binecuvîntezi pe Domnul, Dumnezeul tău, pentru ţara cea bună pe care ţi -a dat -o. Vezi să nu uiţi pe Domnul, Dumnezeul tău… Ci adu-ţi aminte de Domnul, Dumnezeul tău, căci El îţi va da putere să le cîştigi, ca să întărească legămîntul încheiat cu părinţii voştri prin jurămînt, cum face astăzi”.

E drept că pentru creștini, mulțumirea nu trebuie capsulată în cuprinsul unei singure zile. Noul Testament indică mulțumirea, gratitudinea, ca fiind modul în care creștinul e chemat să interpreze zilnic partitura propriei vieți. Unul dintre pasajele cele mai grăitoare este cel din Efeseni 5:20, unde Pavel ne încurajează: „Mulțumiți totdeauna lui Dumnezeu Tatăl pentru toate lucrurile, în Numele Domnului nostru Isus Cristos.”

Dar chiar dacă atitudinea de mulțumire trebuie cultivată zilnic, încă din vechime Dumnezeu a instituit anumite zile de sărbătoare, momente în care poporul era chemat să recapituleze ceea ce Dumnezeu făcuse pentru ei în trecut și în același timp să se adune laolaltă, să accentueze simțământul apartenenței la comunitatea familiei lui Dumnezeu.

Lansez astăzi, când prietenii nostri americani sărbătoresc Ziua Mulțumirii, o provocare pentru Bisericile si creștinii din Romania: De ce să nu avem și noi o sărbătoare națională dedicată mulțumirii? Nu ar fi fantastic să ne oprim cu toții o zi pe an și să-I aducem recunoștință lui Dumnezeu pentru toate binecuvântările primite?

Mă gândeam dacă 30 Noiembrie, Ziua Sfântului apostol Andrei, primul care a vestit Evanghelia în răsăritul României, nu ar fi o zi potrivită pentru națiunea română. Mai ales că este zi liberă prin lege, iar a doua zi, pe 1 Decembrie, este Ziua Națională a României.

Astăzi când îi felicităm pe prietenii noștri americani, ar fi benefic să ne reamintim cuvintele Scripturii care spune: „Binecuvântat este poporul al cărui Dumnezeu este Domnul!”

Samy Tuțac

Sursa
ȘtiriCreștine.ro

Written by: Doina Bejenaru

Rate it

Previous post

Cultură

Credința i-a motivat pe Peregrini să întemeieze Noua Anglie – ȘtiriCreștine.ro

Peregrinii care au debarcat pe malurile stâncoase ale Lumii Noi (Imagine: Campbell House Museum) Părinții fondatori ai Americii și-au bazat modelarea națiunii pe fundația așezată de primii părinți ajunși în Lumea Nouă. Unii dintre cei mai influenți au fost Peregrinii (engl. Pilgrims), care au ajuns în Lumea Nouă în anul 1620. Anul acesta marchează 400 de ani de la sosirea Peregrinilor și, deși planurile de a sărbători această aniversare au fost subminate de restricțiile COVID, acesta rămâne un eveniment important […]

todayNovember 26, 2020 1


Similar posts

30 zile de rugăciune

Ziua 15: Samarkand, Uzbekistan – #pray30days

Populaţie musulmană: 510.000 DESCARCA AICI Ghidul de rugăciune în format PDF. Samarkand este un oraş frumos, aproape mitic, ce şi-a câştigat faima datorită prezenţei pe traseul celebrului drum al mătăsii. Oraşul se mândreşte cu cele trei secţiuni istorice ale sale: o parte din secolul al VII-lea, ce a fost distrusă […]

todayApril 27, 2021 10

30 zile de rugăciune

Ziua 15: Samarkand, Uzbekistan – #pray30days

Populaţie musulmană: 510.000 DESCARCA AICI Ghidul de rugăciune în format PDF. Samarkand este un oraş frumos, aproape mitic, ce şi-a câştigat faima datorită prezenţei pe traseul celebrului drum al mătăsii. Oraşul se mândreşte cu cele trei secţiuni istorice ale sale: o parte din secolul al VII-lea, ce a fost distrusă […]

todayApril 27, 2021 29

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0%