Educatie

Pași către finanțe de familie solide

todayApril 20, 2021 6

Background
share close

Fiecare familie visează să fie fericită. Modul în care ne gestionăm finanţele ar trebui să contribuie la îndeplinirea acestui vis. Dar cum arată realitatea unei familii fericite?

Importanţa finanţelor în familie

Studiile arată că treizeci și șapte la sută dintre toate cuplurile căsătorite din Statele Unite afirmă că banii sunt cea mai importantă problemă în relaţia lor. Cum să facem pentru a ne număra între celelalte șaizeci și trei la sută dintre familii în care banii nu reprezintă o astfel de problemă? Cum putem face parte din procentul mult mai mic de familii care sunt cu adevărat mulţumite de situaţia lor financiară? Cum ne putem construi familii puternice, nu numai în ceea ce privește dragostea, încrederea și respectul, ci și în finanţele?

Analizaţi-vă situaţia. Răspundeţi sincer: Credeţi că banii sunt problema numărul unu în viaţa de familie? Dacă da, vă rugăm să mergeţi acasă și să scoateţi extrasele bancare din ultimele trei luni. Apoi verificaţi soldul din ultima zi a fiecărui extras lunar. (Dacă aţi aruncat extrasele, mergeţi și cumpăraţi-vă mai multe dosare și începeţi să le strângeţi organizat, de acum înainte. Ce tendinţe observaţi? Fondurile dumneavoastră cresc sau scad? Dacă acestea sunt în scădere, aveţi într-adevăr o problemă și nu există o altă modalitate de a o rezolva decât dacă aruncaţi o privire mai atentă asupra veniturilor și cheltuielilor familiei. Dacă nu sunt în scădere, gândiţi-vă de ce vă simţiţi atât de nemulţumiţi de situaţia financiară curentă.

Analizaţi modul în care vă organizaţi finanţele. Nimeni nu poate cheltui mai mulţi bani decât primește, indiferent de perioada de timp. Acest fapt este la fel de simplu pe cât este de adevărat. Deoarece este de obicei dificil să vă sporiţi veniturile pe termen scurt, trebuie să reduceţi cheltuielile. Dar cum puteţi reduce cheltuielile atunci când nu știţi cât cheltuiţi sau pe ce vi se duc banii?

Cu ceva timp în urmă, un prieten m-a rugat să îl sfătuiesc cum să procedeze cu banii. Datoriile sale creșteau lunar, habar nu avea pe ce mergeau banii câștigaţi, doar își dădea seama că nu avea perspective financiare pentru viitor. I-am spus să noteze toate veniturile și cheltuielile pentru o perioadă de trei luni și apoi urma să ne reîntâlnim pentru a analiza situaţia.

Fiecare familie visează să fie fericită.

Vă propun un test: Ce salariu aveţi? Asta știţi sigur! Cât plătiţi în fiecare lună pentru casa sau apartamentul în care staţi? Probabil și asta știţi. Și cât cheltuiţi pentru mâncare, îngrijire personală, îmbrăcăminte, mașină și telefon? Dacă nu știţi, trebuie să fiţi atenţi de aici încolo!

Societatea noastră modernă, cu toate cardurile sale de credit și cu celelalte sisteme de plată fără numerar, facilitează cheltuirea banilor fără a vedea efectiv ce se întâmplă. Plăţile fără numerar sunt o capcană pentru noi toţi, în special pentru cei fără planificare financiară. Băncile și companiile de carduri de credit care profită de ratele ridicate ale dobânzii pentru datoriile noastre de consum încearcă să ne faciliteze cât mai mult plata fără numerar.

Reclamele inteligente, care fac apel la dorinţele ascunse ale inimii noastre, contribuie la creșterea cheltuielilor. Dacă nu avem obiective financiare bine definite și valori distincte pentru cheltuirea banilor în familiile noastre, ne putem pierde fără speranţă în probleme de natură financiară.

ABC-ul educaţiei financiare

Citește și: ABC-ul educaţiei financiare

Probleme structurale

În economia politică se face distincţia între problemele ciclice (pe termen scurt) și cele structurale (pe termen lung). Transpunând acest aspect în domeniul finanţelor personale, o familie are probleme pentru că mașina de spălat rufe, mașina de spălat vase și televizorul se defectează în același timp (dificultate ciclică). O altă familie întâmpină probleme deoarece, în fiecare lună, cheltuie constant cu 200 de dolari mai mult decât câștigă (dificultate structurală). Dacă dificultăţile financiare pe termen scurt pot fi depășite în câteva luni, deficitele continue pe termen lung vă vor duce la faliment.

Analizând cheltuielile prietenului meu după trei luni, am constatat că toate costurile de chirie, hrană, îmbrăcăminte și altele obișnuite erau acceptabile. Dar era evident că mașina lui era o cheltuială disproporţionată faţă de veniturile lui. Era o mașină veche, rară, care avea o valoare sentimentală ridicată pentru el. Nu a fost o decizie ușoară, dar a trebuit să renunţe la ea. A cumpărat alta mai ieftină și a economisit bani pe impozit, asigurări și combustibil. De atunci, finanţele sale au fost sub control.

E greu să convingi pe cineva că are cheltuieli mai mari decât veniturile.

Nevoia de a reduce costurile poate provoca tensiuni puternice într-o familie. Mama, tatăl, copiii, toţi pot insista asupra obţinerii unei sume de bani de care cred că au nevoie. Acest aspect ne conduce la evaluarea priorităţilor și a obiectivelor noastre și, prin urmare, la necesitatea de planificare financiară.

Principiile creștine și planificarea financiară

Apostolul Pavel a exprimat principiul de viaţă atotcuprinzător pentru un creștin într-o singură afirmaţie: „Deci, fie că mâncaţi, fie că beţi, fie că faceţi altceva, să faceţi totul pentru slava lui Dumnezeu.” (1 Corinteni 10: 31). Modul în care câștigăm și cheltuim bani ar trebui făcut pentru gloria lui Dumnezeu. Ce chemare extraordinară! Nu numai zecimea ar trebui să fie folosită pentru slava lui Dumnezeu, ci și restul de nouăzeci la sută din venituri. Nu spun că ar trebui să oferim toate lucrurile fondului bisericesc, ci că tot ce ne dă El trebuie să fie folosit în armonie cu principiile biblice.

De exemplu:

  • cumpăraţi alimente sănătoase;
  • cumpăraţi produse de îngrijire personală fără să acordaţi o importanţă exagerată aspectului dumneavoastră fizic;
  • cumpăraţi îmbrăcăminte de calitate, dar fără a cultiva vanitatea hainelor de firmă;
  • optaţi pentru o mașină sau un computer care să corespundă unor necesităţi practice, nu nevoii de a vă lăuda.

Trebuie să ne analizăm motivele, mai ales înainte de a cheltui o sumă mare pentru un anumit lucru sau înainte de a investi bani într-o anumită direcţie. Relaţia noastră cu banii trebuie să fie ghidată de relaţia noastră cu Dumnezeu. Întotdeauna trebuie să avem în vedere principiul: „Căutaţi mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu și neprihănirea Lui” (Matei 6:33) și, de asemenea, „(…) viaţa cuiva nu stă în belșugul avuţiei lui” (Luca 12:15).

Planificarea financiară – un exemplu. Planificarea financiară înseamnă stabilirea de obiective pe termen lung și pe termen scurt pe baza unor priorităţi clare, iar obiectivele pe termen lung determină obiectivele pe termen scurt. Familia trebuie să răspundă mai întâi la întrebări precum:

  • Care este planul lui Dumnezeu pentru vieţile noastre?
  • Cine va lucra în familie? Doar tatăl? Doar mama? Ambii părinţi?
  • Câţi copii vrem să avem?
  • Cum ne imaginăm că va arăta căminul nostru (dimensiune, locaţie, proprietate personală sau chirie)?
  • Ce facem cu surplusul de bani?

Stabiliţi-vă obiectivele pe termen lung: (1) Economisiţi bani pentru a cumpăra o casă în cinci ani, (2) Economisiţi bani pentru o călătorie anul următor; și obiectivele pe termen scurt: (1) Economisiţi suma necesară pentru un computer nou în șase luni, (2) Reduceţi costul alimentelor cu o sumă modică lunar, în decurs de un an.

Pentru partea tehnică a planificării financiare, există o mulţime de materiale sub formă de cărţi și broșuri, cum ar fi liste de obiective, formule de calculare a bugetului și formulare standard pentru notarea tuturor veniturilor și cheltuielilor.

Cum să scăpăm de datorii

Citește și: Cum să scăpăm de datorii

Patru reguli de bază pentru finanţe de familie solide

1. Evitaţi datoriile. Finanţele familiei trebuie gestionate în așa fel încât să nu puneţi stres și tensiune suplimentare pe spatele membrilor familiei. Viaţa unei familii este de obicei suficient de complexă și fără probleme financiare. Puterea de care are nevoie o familie pentru a cultiva dragostea, încrederea și armonia nu ar trebui să fie subminată de crearea unor datorii iresponsabile. Aici vorbesc despre deprecierea datoriilor. Luarea în calcul a unor credite în scopuri de investiţii, cum ar fi cumpărarea unei case, sunt rezonabile – atât timp cât cheltuielile cu locuinţa reprezintă o cotă „sănătoasă” din totalul veniturilor.

2. Opuneţi rezistenţă lăcomiei. Există multe cărţi despre cum să te îmbogăţești investind bani. Sunt atrăgătoare, deoarece natura umană căzută tânjește după bogăţii. Banii au o putere care fascinează omenirea. Dar bogăţia nu este o valoare biblică pe care trebuie să o urmărim. În schimb, Pavel scrie: „Căci iubirea de bani este rădăcina tuturor relelor; și unii, care au umblat după ea, au rătăcit de la credinţă și s-au străpuns singuri cu o mulţime de chinuri.” (1Timotei 6:10). Și Pavel a trăit acest principiu biblic pozitiv: „(…) m-am deprins să fiu mulţumit cu starea în care mă găsesc.” (Filipeni 4:11).

3. Fiţi recunoscători. „Mulţumiţi lui Dumnezeu pentru toate lucrurile, căci aceasta este voia lui Dumnezeu, în Hristos Isus, cu privire la voi.” (1 Tesaloniceni 5:18). Fiţi recunoscători pentru ce aveţi, pentru că marele și atotputernicul Dumnezeu este Stăpânul tuturor lucrurilor și știe ce este cel mai bine pentru fiecare! El ne va oferi tot ce avem nevoie. Numai oamenii recunoscători au pe chip seninătatea care vine dintr-o inimă mulţumitoare și plină de pace.

4. Respectaţi personalitatea celuilalt. Foarte des, într-o căsnicie intră parteneri cu personalităţi opuse. Apreciem la partenerul nostru calităţile care ne lipsesc nouă. Ca urmare, există șanse destul de mari ca măcar unul din membrii familiei să fie o personalitate organizată și de încredere pentru a gestiona cu succes problemele financiare. Acordaţi responsabilitatea financiară principală în familie acelui membru care este mai talentat în acest domeniu.

Christian Goltz, economist, North German Union

Sursa
semneletimpului.ro

Written by: Christian Goltz

Rate it

Previous post

30 zile de rugăciune

Ziua 8: Houston, SUA – #pray30days

Populaţie musulmană: 80.000 DESCARCA AICI Ghidul de rugăciune în format PDF. Există peste 3.000 de biserici în Houston, oraş în care, conform ultimelor estimări, trăiesc aproximativ 80.000 de musulmani. Dumnezeu a răspuns la rugăciunile bisericii, ca musulmanii să audă Evanghelia. Musulmani din toată lumea sunt acum vecinii multor creştini americani. AUnii creştini din Houston au înţeles această uriaşă oportunitate şi caută să lege relaţii de prietenie cu musulmanii din comunităţile lor. Un profesor de pian le predă lecţii de muzică […]

todayApril 20, 2021 4


Similar posts

Anunțuri

Ben Oni Ardelean lansează Political Leadership Academy!

Deputatul PNL Timiș, Ben Oni Ardelean lansează vineri, 14 ianuarie 2022, Academia Policită de Leadership. Eveniment va fi lansat ONLINE pe paginile de Facebook Political Leadership Academy (PLA) și Ben Oni Ardelean, începând cu ora 19:00. Despre conceptul, viziunea și istoricul acestui proiect ne spune președintele PLA, deputatul PNL Timiș, […]

todayJanuary 13, 2022

Educatie

MANA de LUNI: Înțelegând că bucuria nu înseammnă neapărat fericire

de Jim Mathis Declarația de Independență a Statelor Unite ale Americii spune că fiecare persoană are dreptul la căutarea fericirii. Acest lucru nu garantează, însă, că trebuie să ne așteptăm ca mereu să fim fericiți sau că fericirea, în sine, reprezintă un drept sau ceva ce ar trebui să căutăm […]

todayJanuary 10, 2022

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0%