Recenzii

Poate știința explica totul? de John C. Lennox

todayMarch 14, 2022 5

Background
share close

Cartea Poate știinţa explica totul este o introducere accesibilă la relaţia dintre știinţă și religie.

Ştiinţa poate oferi anumite răspunsuri la întrebări de tipul „cum?“ sau „ce?“, însă nu poate răspunde la întrebări de tipul „de ce?“, care privesc scopul existenţei realităţii.

John C. Lennox, profesor emerit de matematică la Universitatea Oxford, este un autor și vorbitor internaţional renumit, abordând teme la intersecţia dintre știinţă, religie și filosofie. Dincolo de contribuţiile din domeniul știinţei, Lennox a participat la dezbateri cu reprezentanţi ai Noului Ateism (R. Dawkins, C. Hitchens și P. Singer) și a scris mai multe cărţi, printre care Groparul lui Dumnezeu, Șapte zile care împart lumea, Destinat pentru a crede?.

Cartea Poate știinţa explica totul?[1] este o introducere accesibilă la relaţia dintre știinţă și religie. În prima parte a cărţii, Lennox respinge argumentul potrivit căruia știinţa poate explica realitatea din jurul nostru, fără supranatural. În spatele unui asemenea argument stă de fapt concepţia despre lume și viaţă naturalist-ateistă, care îi consideră ignoranţi pe cei care cred în Dumnezeu.

Această idee din urmă nu este însă una știinţifică, ci una filosofică. Știinţa poate oferi anumite răspunsuri la întrebări de tipul cum? sau ce?, însă nu poate răspunde la întrebări de tipul de ce?, care privesc scopul existenţei realităţii. Legile descoperite de știinţă descriu realitatea, însă nu o explică și nici nu o pot crea, așa cum autori precum Stephen Hawking încearcă să ne convingă. Fiind un sistem de credinţe, ca și teismul, ateismul presupune inteligibilitatea raţională a universului.

În a doua parte a cărţii, autorul își conduce cititorii către Biblie, provocându-i să adopte o atitudine raţională în abordarea acesteia. Folosind adesea limbajul metaforic și imagistic, Biblia vorbește despre o creaţie iniţială a universului la o dată nedeterminată și despre o creaţie recentă a vieţii de Pământ. Evidenţa majoră pentru veridicitatea concepţiei creștine este învierea lui Iisus Hristos. Deoarece universul nu este un sistem cauză-efect închis, ori de câte ori Creatorul intervine în realitatea creată minunile pot apărea.

Astfel, existenţa minunilor depinde de martori și de evidenţe istorice, care sunt suficient de solide pentru a putea fi acceptate raţional. Alături de cunoașterea știinţifică, autorul îi invită pe cititori să aibă o cunoaștere personală a lui Dumnezeu. Odată iniţiată, relaţia cu Dumnezeu devine prin ea însăși mijlocul prin care teismul creștin este verificat.

Scrisă într-un limbaj ușor și accesibil, cartea Poate știinţa explica totul? reprezintă o lectură relevantă în contextul prezent, atât pentru cei care îmbrăţișează o concepţie teistă despre lume și viaţă, cât și pentru cei care aleg opţiunea ateistă. Pentru cei dintâi, cartea este un exemplu bun al modului în care credinţa creștină poate fi mărturisită. Pentru cei din urmă, cartea reprezintă o provocare la reflecţie. Cartea lui John Lennox nu ar trebui să lipsească din biblioteca personală a niciuneia dintre cele două categorii.

„„Poate știinţa explica totul?“ de John C. Lennox; 166 pagini, editura Newordpress, 2020.”

Sursa
semneletimpului.ro

Written by: Adrian Petre

Rate it

Previous post

Reforma

Mișcarea penticostală | Penticostalismul și reforma

Mișcarea penticostală, apărută la începutul secolului al XX-lea, încheie lanţul principalelor mișcări numite „neoprotestante“ în România (alături de Biserica Baptistă, de „Mișcarea Fraţilor“, din care își revendică originile creștinii după Evanghelie din România, și de Biserica Adventistă). Denumirea mișcării își are originea în cuvântul grecesc pentecost, care înseamnă „cincizeci“ și se referă la actul primirii Duhului Sfânt de către apostoli la sărbătoarea Cincizecimii, în Ierusalim, urmată de vorbirea în limbi […]

todayMarch 13, 2022 2

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0%