Autorul Canadian Malcom Gladwell a scris numeroase cărți în care a oferit perspective unice asupra domeniului științelor sociale. În cartea sa, Excepționalii, el a oferit popularitate conceptului conform căruia sunt necesare 10.000 de ore de muncă în orice domeniu pentru a deveni o elită în acea industrie. Ca exemplu avem piloții de avioane care au 10.000 de ore de pilotare a aeronavelor, sau pianiștii care au dedicat mai mult de 10.000 de ore de practică pe claviatura instrumentului. Acest lucru are sens – dacă ar trebui să fiți supus unei intervenții chirurgicale, ați prefera un chirurg care a efectuat acea prodedură de mii de ori, sau un începător care are o experiență extrem de limitată?
Gladwell face o remarcă importantă – deținerea expertizei în orice domeniu poate fi extrem de valoroasă. Cu toate acestea, abundența practicii și a experienței poate avea de asemenea un inconvenient. Puteți deveni atât de obișnuit de modul în care domeniul dumneavoastră își desfășoară activitatea încât se prea poate să nu doriți să luați în considerare abordări noi, recente, chiar și pe acelea care ar putea să funcționeze mai bine decât metodele „noi mereu am făcut acest lucru astfel”.
Afișarea atitudinii „Eu sunt expertul, și acesta este modul în care lucrurile trebuie făcute”, poate prezenta obstacole în găsirea și implementarea de abordări noi și inovative la probleme care sunt deopotrivă vechi și noi. Prin alte cuvinte simple, mândria din cunoștințele industriei dumneavoastră poate limita succesul viitor.
Biblia are multe de spus despre valoarea smereniei, și noi putem cu ușurință să aplicăm principiile ei în lumea afacerilor și cea profesională. De exemplu, Proverbe 18:12 ne învață: „Înainte de pieire, inima omului se îngâmfă, dar smerenia merge înaintea slavei”. Se prea poate să pară greu de înțeles cum încrederea în cunoștințele unuia pot conduce la „distrugere”, dar am văzut numeroase exemple de afaceri care au eșuat sau stagnat din cauza refuzului plin de mândrie al liderilor lor de a păși în afara domeniului lor de expertiză pentru a face schimbările necesare.
Încrederea excesivă în expertiză ne poate face să concluzionăm, „Eu știu tot ce se poate știi despre acest lucru”. Dar într-o lume care se află într-o continuă mișcare – în special în domeniile afectate de tehnologie – această atitudine poate fi devastatoare. Fie că este vorba de transport, medicină, contabilitate, design grafic, producție de alimente sau explorare spațială, fiecare dintre aceste domenii de activitate a avansat dramatic, deoarece „experții” și-au lăsat de bună voie expertiza pentru a explora noi modalități de realizare a lucrurilor.
Proverbe 11:2 ne spune: „Când vine mândria, vine şi ruşinea, dar înţelepciunea este cu cei smeriţi”. Vă puteți imagina oamenii care râdeau atunci când frații Wright făceau primele încercări primitive de zbor? „Omul nu va fi capabil să zboare”, declarau „experții”, bazându-se pe cunoștințele de la vremea respectivă. Cu toate acestea, acei pionieri ai zborului, și mulți care au urmat după ei, au demonstrat că zborurile omenești pot duce oamenii chiar și în spațiul cosmic.
În cartea clasică de business, Excelența în afaceri, autorul Jim Collins citează caracteristicile comune deținute de liderii companiilor de înaltă performanță. El descrie liderii de „Nivelul 5”, indivizi motivați să facă ceea ce este cel mai bine pentru companie. O trăsătură comună a lor a fost marea umilință, ei amânând expertiza pentru a încuraja.
Indiferent dacă realizau sau nu, trăiau îndemnul din Proverbe 19:20: „Ascultă sfaturile şi primeşte învăţătura, ca să fii înţelept pe viitor!” Așa cum arată Collins, smerenia este o calitate importantă pentru toți experții. Presupunerea faptului că știm toate răspunsurile, datorită cunoștințelor de specialitate din trecut, poate duce la rezultate dezastruoase, în special în epoca noastră de schimbări rapide, fără precedent.
Autor: Rick Boxx
Post comments (0)