Obezitate

Poziţia Bisericii Adventiste faţă de vaccinul împotriva COVID-19

todayOctober 29, 2021 2

Background
share close

Responsabili ai Bisericii Adventiste la nivel mondial din cadrul administraţiei Conferinţei Generale a Bisericii Adventiste, Institutului de Cercetare Biblică, Departamentului de Sănătate, Departamentului de Relaţii Publice și Libertate Religioasă, Departamentului de Consiliere Juridică ale Bisericii, precum și din cadrul Spitalului Universitar Loma Linda au dat publicităţii o declaraţie comună prin care reiterează că poziţia oficială a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea faţă de vaccinul împotriva COVID-19 este una de recomandare a utilizării responsabile pentru prevenirea răspândirii bolii. În același timp, Biserica respectă libertatea personală a celor care aleg să nu se vaccineze.

Declaraţia liderilor pornește de la o analiză a impactului devastator al pandemiei de COVID-19, „cea mai mare criză de sănătate publică din ultimul secol”, care a generat „perturbări economice și moarte”, continuând încă să producă ravagii.

Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea, recunoscută la nivel global pentru activitatea sa extinsă de promovare a unui stil de viaţă sănătos, și-a reafirmat convingerea că „mesajului de sănătate” este complementar Evangheliei, ajutând la înaintarea acesteia prin exemplul de viaţă caracterizată de moderaţie a credincioșilor. Vaccinurile vin în prelungirea principiilor de stil de viaţă sănătos promovate de Biserica Adventistă de-a lungul întregii sale existenţe, fiind declarate „o măsură importantă de sănătate publică”.

Făcând apel la istoria sa îndelungată de activitate în domeniul promovării sănătăţii, bazată pe principii amplu documentate în scrierile pionierilor bisericii și mai ales în cele ale lui Ellen G. White, însă simultan ancorată în Scriptură, Biserica Adventistă purcede la a-i încuraja pe membrii săi „să ia în considerare imunizarea responsabilă și promovarea și facilitarea dezvoltării a ceea ce se numește în mod curent imunitate colectivă (imunitate comunitară preexistentă la aproximativ 80% din populaţie sau mai mult ca urmare a infecţiei și/sau vaccinării anterioare).

„Suntem conștienţi”, declară liderii „de faptul că vaccinurile pot avea efecte secundare, iar acestea pot fi severe pentru un procent mic dintre cazuri, putând surveni inclusiv decesul în situaţii rare. Niciun vaccin nu este 100% eficient. Prin urmare, decizia noastră trebuie să fie luată după ce a fost analizat cu atenţie riscul vaccinării în comparaţie cu riscurile infectării cu Covid-19. Imunitatea conferită atât de infectarea naturală, cât și de vaccin sunt limitate în timp și poate fi necesară administrarea de doze booster (al doilea rapel, n.r.). Adminstrarea acesteia, la recomandarea furnizorului de servicii medicale, poate promova în continuare sănătatea personală și publică. Necesitatea unei astfel de vaccinări repetate nu indică «eșecul» vaccinului, ci reflectă natura nivelurilor de anticorpi care pot scădea în timp.”

Biserica se poate raporta, privind chiar în istoria sa, la experienţa introducerii vaccinului împotriva variolei. În Statele Unite, misionarii adventiști de ziua a șaptea din anii 1930 au fost instruiţi chiar de către biserică, în calitate de angajator, să se imunizeze împotriva variolei și a febrei tifoide. Ellen White, cofondatoare a bisericii, nu a comentat la acel moment problema libertăţii religioase în relaţie cu obligativitatea vaccinării, iar membrii Bisericii Adventiste au acceptat cu deschidere această cerinţă. Efectele benefice ale acestei acceptări se văd astăzi, la decenii distanţă, așa cum sublinia dr. Richard Hart, președintele Universităţii Loma Linda, specializată în știinţe medicale, într-un material de opinie.

Biserica Adventistă a subliniat prin reprezentanţii săi că va continua să respecte dreptul indivizilor la o opinie contrară recomandărilor specialiștilor în domeniul sănătăţii și libertatea membrilor săi de a întreţine convingeri de conștiinţă care merg dincolo de învăţăturile și de poziţia Bisericii. Însă a dorit să puncteze faptul că „libertatea religioasă nu este folosită corespunzător de cei care se opun măsurilor luate de autorităţi sau programelor angajatorilor menite să protejeze sănătatea și siguranţa comunităţii.”

Declaraţia liderilor reuniţi aduce de asemenea în discuţie procentul mare de persoane vaccinate, 90% dintre studenţi și 97% dintre medici, în cadrul Spitalului Universitar Loma Linda din California, care rămâne un lider regional atât în educaţia cât și în practica medicală.

Scrisoarea publică se încheie cu un apel cu rezonanţă biblică la grija reciprocă, și la „iubirea aproapelui ca pe sine însuși”, în ciuda eventualelor dezacorduri privind vaccinul.

Textul integral al declaraţiei poate fi consultat, împreună cu sursele care o însoţesc, pe pagina Bisericii Adventiste globale, dar și pe pagina Bisericii Adventiste din România.

În luna noiembrie, revista Semnele timpului își dedică ediţia tipărită efortului de a răspunde celor mai frecvente îngrijorări și dubii ale cititorilor cu privire la vaccinul împotriva COVID-19. Mai bine de 20 de întrebări vor fi analizate și documentate de autori din România și din străinătate, specialiști în epidemiologie, virusologie, sănătate publică, dar și alte specializări medicale .

Ediţia pătrunde și pe terenul mai puţin bătătorit al discuţiilor de natură spirituală care pot apărea atunci când se dezbat teme precum: influenţa principiilor biblice asupra poziţionării faţă de vaccin, vaccinul și libertatea religioasă, influenţa fricii și a credinţei în decizia pro sau contra vaccinării.

Te va interesa și: vaccinul impotriva COVID-19 istoria se repeta

Sursa
semneletimpului.ro

Written by: Alina Kartman

Rate it

Previous post

Apocalipsa

Crislamul – sincretismul dintre credinţă și știrile false

Un număr important de creștini din diverse confesiuni, tradiţionale și protestante, urmăresc cu îngrijorare materialele online care anunţă înfiinţarea unei noi religii unice mondiale – crislamul. Iar veștile sunt că acesta este doar un prim pas, căruia îi vor urma o monedă unică globală și un guvern mondial de la care nu se poate aștepta nimic bun. O căutare pe google.ro a termenului „crislam” sau a sintagmei „noua religie mondială” […]

todayOctober 28, 2021

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0%