Pentru a avea relaţii sănătoase, trebuie să învăţăm cum să le alocăm timp. Relaţiile au nevoie de îmbrăţișări, de cuvinte liniștitoare și, uneori, de puţină distracţie.
Prea obosiţi chiar și pentru un gest afectuos mărunt – cum ar fi fost să ne strângem mâna – eu și soţul meu, Bernie, ne-am târât spre dormitor. Se încheia o zi în care abia dacă vorbisem unul cu celălalt, cu excepţia momentelor în care întrebam unde era un lucru sau altul sau ne spuneam unde plecam sau de unde veneam. Casa noastră era plină de oaspeţi de câteva săptămâni. Pentru ca lucrurile să fie și mai rele, tocmai ne mutasem și toată casa era plină de cutii de carton împrăștiate pe podea.
De fapt, patul nostru era o saltea pneumatică gonflabilă, iar dormitorul o spălătorie, unde era greu să ne găsim hainele. Amândoi eram sub presiunea termenelor limită la serviciu, aveam oameni de hrănit, copii de îngrijit, pereţi de văruit. Pe deasupra, erau multe lucruri de care aveam nevoie și care erau de negăsit. Nu aveam timp sau spaţiu să vorbim unul cu altul, deși traversam o perioadă importantă. Ne simţeam ca și cum am fi gonit prin spaţiu, încercând să ne prindem de mână, înainte ca traiectoriile noastre să se despartă. Dar abia dacă aveam energia să ne întindem braţul.
Nu era vorba de faptul că nu ne iubeam. Voiam să avem grijă unul de celălalt, dar lucrurile care contau pentru cuplul nostru erau strivite de cizmele grele ale urgentului și esenţialului. Ne simţeam foarte singuri. Atunci când vorbeam, discuţiile gravitau în jurul lucrurilor urgente sau importante pe care le aveam de rezolvat. Am devenit frustraţi, ușor iritabili, așa încât chiar și conversaţiile simple ne răneau și ne lăsau senzaţia că nu avem niciun sprijin.
Atunci când emoţiile pozitive sunt lăsate să flămânzească într-o relaţie, ea nu reușește să mai prospere.
Relaţiile trebuie să fie hrănite în mod regulat. Ele au nevoie de îmbrăţișări și cuvinte liniștitoare și, uneori, de puţină distracţie. Atunci când emoţiile pozitive sunt lăsate să flămânzească într-o relaţie, ea nu reușește să mai prospere. Iar acest lucru se întâmplă frecvent.
Multe cupluri se luptă să găsească timp pentru relaţia lor. Munca, orele suplimentare, naveta obositoare, creșterea copiilor, ajutorul oferit la rezolvarea temelor, treburile casnice, îngrijirea grădinii, voluntariatul în cadrul bisericii, îngrijirea rudelor, chiar și răspunsul la e-mailuri – toate acestea sunt importante, dar înghit timpul pe care ar trebui să-l petrecem în cuplu, lăsându-ne prea istoviţi pentru a mai putea simţi altceva decât epuizare.
Este atât de ușor să înfometezi o relaţie, când ea are cea mai mare nevoie de iubire. În cazul meu, cu cât simt că mă conectez mai puţin cu soţul meu, cu atât devin mai irascibilă și mai frustrată. Așa că, atunci când Bernie și cu mine începem să vorbim, ajungem destul de ușor să ne certăm și chiar să ne simţim înstrăinaţi. Vestea bună este că am găsit modalităţi de a menţine vie relaţia, chiar și în perioadele în care suntem mai mereu pe fugă.
Patru ingrediente pentru relaţii sănătoase
Un cuplu ocupat pe care îl cunosc a învăţat cum să își dezvolte relaţia, folosind doar patru categorii de „ingrediente” relaţionale:
- Fac lucruri drăguţe, dar și utile, pentru celălalt;
- Discută despre sentimentele, fricile, bucuriile și speranţele lor;
- Lucrează la proiecte comune;
- Își fac unul altuia cadouri inspirate.
Chiar dacă amândoi sunt foarte ocupaţi, au decis să folosească un ingredient din primele două categorii o dată sau de două ori pe zi timp de cel puţin 5 minute, un ingredient din a treia categorie săptămânal și unul din a patra categorie cel puţin o dată pe lună.
- Fiecare soţ a început să petreacă 5 minute pe zi rezolvând ceva din lista de sarcini a celuilalt.
- S-au așezat pentru 5 minute atunci când au venit acasă de la serviciu, vorbind despre reușitele și problemele zilei. Au împărtășit orice grijă, temere sau îngrijorare care i-ar fi preocupat și cel puţin un lucru pe care sperau să-l realizeze în următoarele zile sau săptămâni.
- Au cumpărat o piesă de mobilier second-hand care le-a plăcut amândurora și au lucrat la renovarea ei cel puţin o jumătate de oră pe săptămână.
- Au căutat un cadou pe care să-l ofere partenerului o dată pe lună, și care să nu depășească 10 dolari.
Un alt plan, care a funcţionat de minune pentru un cuplu, a fost acela de a stabili un anumit timp în care să-și exprime dragostea. Poate părea o iniţiativă lipsită de orice strop de romantism, dar Sally și Joe și-au planificat trei întâlniri pe săptămână, realizând mai târziu că acesta a fost cel mai inspirat lucru pe care îl puteau face pentru relaţia lor.
Duminică seara, după ce copiii adorm, pregătesc ciocolată caldă și au o întâlnire de echipă. În prima parte a întâlnirii, fiecare enumeră trei lucruri pe care partenerul lor le-a spus sau le-a făcut și pe care ei le apreciază în mod deosebit. Apoi își stabilesc programul, făcând planuri specifice pentru fiecare zi a săptămânii viitoare. Discută despre orice îngrijorare pe care o au, apoi se ţin de mână și se roagă unul pentru altul.
Marţea iau prânzul împreună. De obicei merg la același restaurant, pentru a nu fi nevoiţi să caute un loc nou la fiecare întâlnire, și folosesc acest timp pentru a se concentra unul pe celălalt.
Joia, Joe ajută la pregătirea cinei și la curăţenia în bucătărie, dar participă și la pregătirea copiilor pentru culcare.
Tot acest program poate suna plictisitor și previzibil, dar Sally spune că e mai ușor să protejezi timpul în cuplu atunci când au fost fixate întâlniri regulate: „Este modul nostru de a așeza pe primul loc relaţia și de a avea grijă unul de celălalt. Ne luptăm încă pentru a găsi timp pentru întâlniri spontane, dar aceste aceste întâlniri regulate ne ţin conectaţi și fericiţi.”
Timp pentru relaţii sănătoase: ce puteţi face în șaizeci de secunde
Peter Fraenkel, un terapeut de cuplu din New York, a observat că mulţi dintre cei pe care i-a consiliat erau prea obosiţi, prea ocupaţi și prea stresaţi pentru a lucra la relaţia lor, așa că a dezvoltat o strategie simplă pentru a-i ajuta să se reconecteze. I-a rugat să facă o listă cu toate mijloacele pe care le-ar putea folosi pentru a se conecta unul cu celălalt în 60 de secunde sau mai puţin, inclusiv câteva lucruri pe care le puteau face atunci când nu erau împreună.
Iată câteva dintre ideile cu care au venit cuplurile: să se îmbrăţișeze sau să se sărute; să-și trimită un email sau o felicitare online; să împartă o brioșă sau un fruct, să trimită un selfie partenerului; să mângâie părul celuilalt; să își sune partenerul în mijlocul zilei doar pentru a-i spune „Te iubesc” sau „Mă gândesc la tine”; să se ţină de mână; să se roage unul pentru altul; să privească împreună apusul soarelui sau răsăritul lunii; să citească împreună o poezie de dragoste; să strecoare un mesaj în buzunarul sau în poșeta partenerului; să cumpere ceva delicios de mâncare celuilalt; să respire parfumul unei flori din grădină; să scrie un mesaj de dragoste cu degetul pe spatele partenerului; să inventeze un semn secret, la cărui mesaj să fie „Ești special! Te iubesc!”.
Te-ar putea interesa și: Mai mult decât dragoste. O radiografie a căsniciei fericite
Fraenkel încurajează cuplurile să bifeze cel puţin 10 astfel de conexiuni de câte 60 de secunde pe zi, începând dimineaţa și continuând pe parcursul zilei și al serii. Aceste momente au o încărcătură specială, pentru că îl asigură pe partener că este iubit, că celălalt se gândește la el și-i simte lipsa în momentele pe care le petrec departe unul de altul.
„Momente de ciocolată”
Încearcă să inserezi mici schimbări în rutina zilnică de cuplu. Dacă e vorba de lucruri simple, care nu iau timp, va fi mai ușor să le exersezi zilnic.
Eu și Bernie avem un „moment de ciocolată”. În jurul orei 22, unul dintre noi va spune: „Cred că este timpul pentru «momentul nostru de ciocolată»”. Apoi mergem în bucătărie, luăm bolul în care se găsesc ciocolatele noastre preferate și savurăm una împreună. Ne luăm timp să ne zâmbim. Lăsăm ciocolata să se topească încet în gură, bucurându-ne cât mai multe de aromele ei și de cele ale iubirii noastre.
Ai putea adopta și tu un ritual mărunt care să permită relaţiei tale de cuplu să se întărească.
Conexiuni de cinci minute care întăresc relaţia
Iată câteva lucruri pe care le puteţi face cu o cheltuială minimă de timp pentru a întări conexiunea emoţională cu partenerul:
- Un sărut lung
- Un masaj în zona umerilor, făcut partenerului atunci când lucrează la calculator
- Aduceţi două pahare cu limonadă și povestiţi-i partenerului despre momentele bune și mai puţin bune ale zilei
- Faceţi baloane de săpun împreună
- Faceţi o listă cu 20 de lucruri pe care le apreciezi la partenerul tău
- Ascultaţi muzică și cântaţi împreună
- Faceţi o fotografie amuzantă împreună
- Scrieţi partenerului o scrisoare de dragoste.
Karen Holford este un terapeut de familie cu experienţă în terapia ocupaţională și psihologia dezvoltării. O versiune a acestui articol a apărut pentru prima dată pe site-ul web Signs of the Times Australia.
Post comments (0)