Educatie

Principii fundamentale pentru o bunăstare financiară

todayApril 19, 2021 3

Background
share close

Este bunăstarea financiară sinonimă cu bogăţia? De exemplu, putem spune că toţi miliardarii se bucură de bunăstare financiară?

În mod surprinzător, „nu neapărat”. Cei mai mulţi dintre noi asociază în mod eronat bogăţia cu bunăstarea financiară. Dar, deși bogăţia este de dorit, o bună administrare poate așeza bunăstarea financiară la îndemâna atât a celor săraci, cât și a celor bogaţi.

Există câteva principii fundamentale pentru obţinerea bunăstării financiare, de care majoritatea oamenilor nu sunt conștienţi. Iată cum să aplicăm aceste principii ale bunăstării financiare în cazul propriilor noastre vieţi.

Ce înseamnă bunăstarea financiară?

Bunăstarea financiară poate fi definită ca o situaţie „în care o persoană își poate îndeplini pe deplin obligaţiile financiare curente și viitoare, se poate simţi în siguranţă în ceea ce privește viitorul său financiar și este capabilă să facă alegeri care să îi permită să se bucure de viaţă.” Ceea ce frapează la această definiţie este faptul că bunăstarea financiară depinde de percepţia și alegerile individuale. În timp ce capacitatea cuiva de a-și îndeplini obligaţiile financiare poate fi măsurată în mod obiectiv, utilizând valorile care evaluează solvabilitatea unui credit, restul componentelor bunăstării financiare sunt subiective.

Este posibil, în egală măsură, să vă bucuraţi de securitate financiară și să nu atingeţi bunăstarea financiară.

Nu în ultimul rând, bunăstarea financiară este subiectivă și se bazează pe modul unic în care sentimentele ne definesc satisfacţia personală. Din această cauză, este foarte important să înţelegem ce ne influenţează alegerile și gradul de satisfacţie. Deși există multe aspecte care ne pot ajuta să ne bucurăm de viaţă, cu toţii putem fi de acord că oamenii ajung cu adevărat în acest punct numai dacă își ating scopul menţionat.

Viziunea noastră asupra lumii determină modul în care ne stabilim scopul vieţii. Sintagma „viziune asupra lumii” se referă la modul în care percepem, înţelegem și experimentăm lumea din jur. Aceasta poate fi influenţată de mai multe aspecte, cum ar fi cultura, educaţia, religia, experienţele personale și așa mai departe.

Viziunea noastră asupra lumii determină modul în care ne stabilim scopul vieţii.

Înţelegerea viziunii asupra lumii este esenţială pentru dezvoltarea conștiinţei de sine, care ne determină deciziile financiare. Viziunile dominante astăzi se bazează, în gneral, pe experienţe religioase, și aici putem menţiona secularismul, islamismul, hinduismul, sincretismul, creștinismul și așa mai departe. Însă, deși acest articol are ca premisă o viziune creștină asupra lumii, persoanele care sunt în general morale, grijulii, sârguincioase și conștiincioase, vor găsi în el principii ale bunăstării financiare pe care le pot aplica indiferent de religie. De exemplu, principiul retribuţiei este universal. În lumea laică, acesta poate fi identificat cu calitatea de bun cetăţean; iar pentru creștini, cu un mod înţelept de administrare a darurilor de la Dumnezeu.

Principiile fundamentale

Să analizăm îndeaproape cele șapte principii care sunt esenţiale în demersul de realizare a bunăstării financiare.

1. Cunoașterea este putere

Potrivit lui Peter Drucker, renumitul autor de cărţi de business, cunoașterea înseamnă implicit putere.[1] În Biblie, Dumnezeu afirmă cu durere: „Poporul meu piere din lipsă de cunoștinţă” (Osea 4: 6)[2] și acest lucru este adevărat în toate domeniile vieţii noastre. Deși cunoașterea este putere, cheia deblocării acestei puteri constă în cât de bine este aplicată. Înţelepciunea, care înseamnă aplicarea judicioasă a cunoașterii, este, fără îndoială, cea mai importantă cheie pentru realizarea bunăstării financiare.

2. Bunăstarea financiară contează

Bunăstarea financiară contează deoarece este legată de alte aspecte ale bunăstării noastre. Într-o viziune creștină asupra lumii, Creatorul vrea să prosperăm în toate domeniile vieţii: fizic, emoţional, spiritual și da, financiar. Dumnezeu vrea să ne binecuvânteze și să ne permită să trăim o viaţă din abundenţă. Deuteronomul 8:18 afirmă: „Ci adu-ţi aminte de Domnul Dumnezeul tău, căci El îţi va da putere să le câștigi [bogăţiile].”

3. Scopul contează

Viziunea noastră asupra lumii determină modul în care ne percepem sensul vieţii. Este important ca noi, în calitate de indivizi, să ne definim scopul și să ne articulăm propria declaraţie de misiune. Acestea fiind spuse, cei care trăiesc o viaţă cu scopuri orientate spre misiune experimentează o stare de bunăstare financiară mai satisfăcătoare decât persoanele semnificativ de bogate, dar ale căror stiluri de viaţă nu sunt aliniate cu scopul urmărit.

4. Stilul de viaţă contează

Modul în care ne trăim viaţa exercită o influenţă notabilă asupra bunăstării noastre financiare. Un stil de viaţă dezorganizat secătuiește resursele financiare, promovează o sănătate precară și ne alimentează deciziile greșite, care ne erodează caracterul. Există opt legi atotcuprinzătoare, dar simple, referitoare la un stil de viaţă sănătos: aport nutriţional, exerciţii fizice, apă, soare, cumpătare, aer, odihnă și încredere (NEWSTART). Când aplicăm cu înţelepciune aceste legi ca elemente fundamentale ale stilului nostru de viaţă și apoi stabilim un buget aliniat acestor nevoi, atingem un nivel mai mare de bunăstare financiară.

5. Banii contează

Când vine vorba de „libertatea de a face alegeri” și de satisfacerea nevoilor, banii contează. Banii noștri, nu cei împrumutaţi. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, nevoile noastre se schimbă. De aceea este important ca, în toate etapele vieţii, de la leagăn până dincolo de mormânt să avem bani și/sau planuri care să acopere nevoile financiare.

6. Planificaţi, apoi acţionaţi

Da, să ne facem timp să planificăm, mai ales dacă nu avem suficiente mijloace financiare. Planificarea fără acţiune nu dă rezultate. Iar acţiunea fără planificare duce adesea la eșec. Un plan financiar bun, implementat cu înţelepciune, garantează succesul.

7. Calitatea de a fi om contează

A fi om înseamnă a fi în relaţie cu alţi oameni, fie ca familie, fie ca entităţi ale unei societăţi în ansamblu; iar atunci când investim în comunităţile noastre locale și globale și ne sprijinim reciproc, ne creștem propria bunăstare financiară. Când lumea și comunitatea noastră prosperă, noi toţi prosperăm. Ar trebui să fim generoși cu resursele noastre financiare.

Hrană pentru minte: un exemplu de punere în practică a acestor principii din perspectivă creștină

Toate cele șapte principii enunţate mai sus ar trebui integrate într-un cadru personalizat, coerent, relevant și practic. Cea mai dificilă parte a acestui demers este să găsiţi răspunsuri la trei întrebări: (1) Ce este cunoașterea? (2) Cum dobândim cunoștinţe? și (3) Cum putem aplica cunoștinţele dobândite? Proverbele 9:10 declară fără echivoc că „frica de Domnul este începutul înţelepciunii și cunoașterea sfinţilor este priceperea”. Pentru aceia dintre noi care sunt de acord cu această afirmaţie, avem aici o definiţie a cunoașterii și informaţii despre cum să dobândim cunoștinţe și să le punem în practică. Cunoașterea se obţine prin citirea Bibliei, care este considerată de mulţi creștini drept autoritatea finală în toate domeniile.

Mai mult, Biblia prescrie modul de evaluare a realizării celui mai subiectiv aspect al bunăstării financiare.

Caracterul nostru este baza demersului de evaluare a gradului de satisfacţie al vieţii. Persoanele care se bucură de viaţă sunt caracterizate prin „dragoste, bucurie, pace, îndelungă răbdare, bunătate, facere de bine, credincioșie, blândeţe, înfrânarea poftelor” (Galateni 5: 22, 23).

Cum să scăpăm de datorii

Citește și: Cum să scăpăm de datorii

Biblia se impune ca autoritate în materie de finanţe și oferă îndrumări cu privire la aplicarea principiilor financiare. Povestea lui Iosif, cum o prezintă Geneza 41, oferă un exemplu probat practic pentru administrarea bogăţiei (sporește, păstrează și împarte bogăţia). Ar fi înţelept să urmăm acest exemplu pentru că știm că Iosif a devenit unul dintre cei mai bogaţi oameni din vremea sa, chiar și în timpul unei perioade de foamete. El a urmat acești trei pași de bază. A înţeles, fiind în relaţie cu Dumnezeu, că vine o foamete, a dezvoltat un plan și l-a pus în aplicare.

Ne strângem noi comori în cer sau doar aici pe pământ?

La fel ca Iosif, cei care sunt pasionaţi de studierea Bibliei știu de mult că „Un neam se va ridica împotriva altui neam şi o împărăţie împotriva altei împărăţii. Va fi foamete, vor fi cutremure în diverse locuri.” (Matei 24:7, NTR). Cei care, ca Iosif, s-au pregătit cu credincioșie pentru ceea ce se întâmplă acum în lumea noastră, sunt mai bine pregătiţi să facă faţă provocărilor actuale, care includ pandemia de COVID-19. Aceia dintre noi care nu s-au pregătit în acest sens pot beneficia în continuare de aplicarea principiilor biblice; când vine vorba de planificare financiară, este mai bine mai târziu decât niciodată. Biblia ne cere chiar să elaborăm un plan financiar care să dureze veșnic și ne sfătuiește să ne strângem comorile în cer (Mat. 6:19,20). Ne strângem noi comori în cer sau doar aici pe pământ?

Ne revine sarcina de a ne dezvolta abilităţile fundamentale necesare pentru a dezvolta, a păstra și a distribui în mod înţelept bogăţia. Roma nu a fost construita într-o zi. Să folosim ceea ce ne stă la dispoziţie astăzi, în timp ce ne identificăm lipsurile și ne străduim să creștem financiar. Chiar dacă situaţia noastră actuală este sumbră, nu este totul pierdut; chiar poţi face limonadă din lămâi. Să învăţăm împreună.

„Drucker, P. F., The Age of Discontinuity, New York, Routledge, 1992.”

„În original, citatele biblice au fost preluate din New King James Version. Copyright © 1979, 1980, 1982 by Thomas Nelson, Inc. Folosită cu permisiune. Toate drepturile rezervate. În traducere, versetele sunt sunt redate din Biblia, sau Sfânta Scriptură, trad. D. Cornilescu, ediţie revizuită ortografic, Casa Bibliei, 2010.”

Sursa
semneletimpului.ro

Written by: Jennifer Chitate

Rate it

Previous post

30 zile de rugăciune

Ziua 7: Calcutta, India – #pray30days

Populaţie musulmană: 927.000 DESCARCA AICI Ghidul de rugăciune în format PDF. Calcutta, prima capitală a Indiei, este cunoscută pentru cultura bogată, pentru deșerturile celebre şi pentru artă. Calcutta are şi o istorie misionară destul de veche – William Carey, „părintele lucrării misionare moderne”, a înfiinţat acolo o agenţie de misiune la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Musulmanii reprezintă 20,6% din populaţia totală a oraşului, care este de 4,5 milioane de locuitori. Unii sunt născuţi în oraş, însă sunt și mulţi musulmani […]

todayApril 19, 2021 2


Similar posts

Anunțuri

Ben Oni Ardelean lansează Political Leadership Academy!

Deputatul PNL Timiș, Ben Oni Ardelean lansează vineri, 14 ianuarie 2022, Academia Policită de Leadership. Eveniment va fi lansat ONLINE pe paginile de Facebook Political Leadership Academy (PLA) și Ben Oni Ardelean, începând cu ora 19:00. Despre conceptul, viziunea și istoricul acestui proiect ne spune președintele PLA, deputatul PNL Timiș, […]

todayJanuary 13, 2022

Educatie

MANA de LUNI: Înțelegând că bucuria nu înseammnă neapărat fericire

de Jim Mathis Declarația de Independență a Statelor Unite ale Americii spune că fiecare persoană are dreptul la căutarea fericirii. Acest lucru nu garantează, însă, că trebuie să ne așteptăm ca mereu să fim fericiți sau că fericirea, în sine, reprezintă un drept sau ceva ce ar trebui să căutăm […]

todayJanuary 10, 2022

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0%