Creaţionism

Procesul maimuţelor

todaySeptember 19, 2021

Background
share close

Orașul Dayton din Tennessee a fost, în iulie 1925, scena unei agitaţii neobișnuite. Zarva avea în centru tribunalul local unde s-a desfășurat „Procesul maimuţelor“.

În urma efortului Uniunii Americane a Drepturilor Civile de a ataca o lege care interzicea predarea evoluţionismului în şcolile publice, un profesor de biologie, John T. Scopes, şi-a încurajat elevii să-l denunţe că a încălcat legea.

Procesul a aşezat faţă în faţă două nume mari ale vremii: William Jennings Bryan, avocat al acuzării, şi Clarence Darrow, din partea apărării. Bryan, de trei ori candidat la preşedinţia SUA, era unul dintre liderii mişcării antievoluţioniste americane. Darrow câştigase atenţia publicului în 1924, când scăpase de scaunul electric doi adolescenţi vinovaţi de un asasinat brutal.

Poziţiile avocaţilor erau deja cunoscute. „E mai bine să te încrezi în Stânca Veacurilor, decât să cunoşti epocile în funcţie de pietrele“ straturilor geologice, declarase prezbiterianul Bryan. La polul opus era Darrow, care asocia religia cu bigotismul.

Procesul a debutat în 13 iulie, sub ochii a şase sute de spectatori. Bryan s-a concentrat pe încălcarea legii în vigoare, iar Darrow s-a străduit să aducă lupta în zona conflictului dintre religie şi evoluţionism. După ce curtea a respins mărturiile apărării ca fiind irelevante, lovitura de teatru a venit în 20 iulie, când Darrow l-a citat ca martor pe Bryan şi l-a chestionat cu privire la modul său de interpretare a Bibliei: dacă susţine că Eva a fost creată dintr-o coastă a lui Adam sau că Iona a stat trei zile în pântecul unei vieţuitoare marine.

Curtea a respins şi această mărturie ca fiind irelevantă, iar avocatul apărării a declarat vinovăţia factuală a lui Scopes pentru a duce procesul la Curtea Supremă. Juriul a deliberat nouă minute, Scopes fiind declarat vinovat şi amendat cu 100 de dolari. Curtea Supremă a respins, ulterior, apelul apărării.

Darrow pregătise din timp întrebările pentru Bryan şi realizase chiar o repetiţie a întregii scene cu o noapte înainte. Luat prin surprindere, Bryan a acceptat provocarea cu condiţia să aibă, la rândul său, ocazia să-i chestioneze pe avocaţii apărării. Considerând dezbaterea
irelevantă, curtea nu a mai permis acest lucru. Publicate însă în presă, întrebările lui Bryan l-ar fi determinat pe Darrow, New York Times, în cele mai multe cazuri, să răspundă: „Nu ştiu.“

Criticii creştinismului au prezentat „Procesul maimuţelor“ ca pe o înfrângere a creaţionismului. În realitate, ambele tabere s-au considerat învingătoare. Opinia generală a fost conturată însă de poziţiile ironice ale presei faţă de Bryan şi antievoluţionişti. Mai târziu, unul dintre principalii ironişti, H. L. Mencken, se întreba dacă ridiculizarea lui Bryan a
fost cinstită. Era însă prea târziu.

Piesa de teatru Inherit de Wind (1955) l-a caricaturizat pe Bryan ca pe un bufon care
vindea gogoşi biblice. În 2007, Colegiul „Bryan“ a realizat fi lmul Inherit the Truth, dezvăluind perspectivele distorsionate asupra procesului din Dayton.

Sursa
semneletimpului.ro

Written by: Semnele Timpului

Rate it

Previous post

Educatie

Ziua Mulțumirii 2021 – Pilda neghinei – ȘtiriCreștine.ro

Matei 13: 24. Isus le-a pus înainte o altă pildă şi le-a zis: „Împărăţia cerurilor se aseamănă cu un om care a semănat o sămânţă bună în ţarina lui.25. Dar, pe când dormeau oamenii, a venit vrăjmaşul lui, a semănat neghină între grâu şi a plecat.26. Când au răsărit firele de grâu şi au făcut rod, a ieşit la iveală şi neghina.27. Robii stăpânului casei au venit şi i-au zis: […]

todaySeptember 19, 2021


Similar posts

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0%