Externe

Procurorii solicită patru ani de închisoare pentru un grup de predicatori germani acuzați că au provocat panică într-un metrou din Valencia, Spania

todayMarch 14, 2021 3

Background
share close

Procesul celor 9 predicatori germani, care fac parte din grupul Werde-Licht (o asociație creștina din Germania) a început săptămâna această la Curtea Provincială din Valencia, Spania.

Aceștia sunt acuzați de tulburarea liniștii publice și răniri, în urmă unui incident care a avut loc în august 2018, în al treilea oraș ca mărime al Spaniei, pe coasta de est.

Acuzații și-au susținut nevinovăția înca de la primele înfățișări. Avocatul lor, Andrés Zapata, a cerut achitarea acestora pe motiv că „nu au comis o crimă”, a spus el în fața instanței.

În schimb, procurorul a solicitat o pedeapsă de 4 ani și șase luni de închisoare.

Ce s-a întâmplat mai exact:

În după-amiaza zilei de 4 august 2018, nouă predicatori creștini ai grupului german Werde-Licht au intrat într-un vagon al liniei 5 de metrou din Valencia. Au avut asupra lor o cruce roșie, înaltă de un metru, un megafon, un cărucior cu Biblii și câteva pliante cu mesaj evanghelistic. La acea ora, metrourile erau pline de tineri care mergeau la un târg de vară.

La un moment dat, unul dintre ei a început să predice în germană folosind megafonul, în timp ce un alt membru al grupului a tradus predică în spaniolă. Una dintre exclamatiile care pot fi auzite în videoclipurile prezentate că dovadă în timpul procesului este: „Avem un mesaj pentru tine, acest metrou este plin de păcat, de droguri, de curvie …”.

Câteva clipe mai târziu a izbucnit o mare confuzie în rândul pasagerilor, mai ales după ce un tânăr, care nu aparținea grupului, a început să-și bată joc de predicatori strigând: „Toți vom muri!” Tânărul, dându-și seama de panica creată, a încercat apoi să-i calmeze pe ceilalți pasageri, adăugând: „Nu este adevărat, este o glumă”. Potrivit apărării celor nouă cetățeni germani, situația de panică ar fi fost creată de comentariile acestuia.

Zeci de pasageri care credeau că este un atac terorist au încercat să scape, iar îmbulzeala creată a dus la rănirea mai multor persoane.

Șase martori au declarat în fața instanței că mesajele predicatorilor au fost cele care au provocat scenele de panică. „Am auzit mai mulți oameni spunând chiar că a existat și o bombă”, a spus o femeie care a căzut la pământ în timp ce încerca să scape și care, ulterior, a raportat incidentul poliției. Un alt martor, care a suferit răni la gleznă spus că are încă nevoie de ajutor psihologic și că nu poate să între în metrou.

Avocatul apărării și-a îndreptat întrebările către martori și inculpați. Un martor a spus judecătorului: „Oamenii s-au panicat și s-au îmbulzit pentru că s-au speriat după ce s-au auzit zvonuri despre o bombă. Am auzit-o de la alți pasageri, nu de la oamenii cu megafon”, a clarificat el.

La câteva minute după incident, la fața locului au ajuns ofițerii de securitate privată ai metroului și Poliția Națională, care i-au reținut pe cei nouă cetățeni germani, fiind eliberați o săptămână mai târziu, după ce au plătit o cauțiune de 3.000 de euro fiecare.

Predicatorii se apără

În timpul sesiunii, inculpații au explicat că sunt creștini germani (din medii etnice diferite) care au vizitat orașele Benidorm și Valencia timp de câteva zile pentru evanghelizare.

„În momentul în care a început panica nu înțelegeam ce se întâmplă. După câteva momente, după ce am realizat care este motivul, am renunțat la folosirea megafonului. Singurul scop a fost transmiterea mesajului Evangheliei.”, a spus unul dintre acuzați judecătorului.

Un alt predicator din grupul Werde-Licht purta în acea zi un tricou pe care era inscripționat un mesaj în limba arabă care însemna: „Pace cu Dumnezeu”. Scopul său, a adăugat el, a fost să „propovăduiască mesajul lui Hristos și arabilor”.

Unul dintre inculpați a explicat că în Germania erau obișnuiți să predice în metrou, dar acolo, pasagerii reacționează adesea cu „indiferență și lipsă de interes” și nu se așteptau ca situația să ia o astfel de întorsătură

Grupul creștin își cere scuze

Deja în 2018, grupul Werde-Licht și-a exprimat scuzele într-un videoclip distribuit pe Youtube. Unul dintre reprezentanții săi, Markus Von Ahmed, a explicat că urmarile din acea zi nu erau de așteptat dar că nu mesajul evangheliștilor a fost cel care a cauzat panică.

„Nu facem parte din niciun cult, suntem creștini foarte normali, cu familii și slujbe normale”, a spus atunci Von Ahmed. Scopul slujirii creștine, care sprijină foști musulmani care s-au îndreptat către creștinism, este „să fim martori în orașe că Isus este singurul Dumnezeu și Mântuitor”.

SURSA | EvangelicalFocus

Sursa
ȘtiriCreștine.ro

Written by: Cosmin Frișan

Rate it

Previous post

Politic

Persecuţia strâns legată de realitatea statelor eşuate

În doar câteva săptămâni, două răpiri în masă au avut loc la şcoli din nord-vestul Nigeriei. În prima din ele, „atacatori neidentificaţi” au descins la o şcoală cu internat din statul Niger,  au ucis un student şi au răpit alţi 42 – 38 dintre cei răpiţi au fost salvaţi o săptămână mai târziu, aparent datorită intervenţiei forţelor guvernamentale. Cu o zi înainte ca studenţii să fie salvaţi, „atacatori înarmaţi” din statul vecin Zamfara au răpit peste 300 de fete dintr-o […]

todayMarch 14, 2021 4


Similar posts

Devoțional

Timotei Stoica: Ce lege stăpânește în viața ta?

„Căci binele pe care vreau să-l fac, nu-l fac, ci răul pe care nu vreau să-l fac, iată ce fac!” (Romani 7:19). Cu ceva vreme în urmă m-am trezit întrebând: „Te-ai simțit vreodată străin în propria-ți minte?” Acea întrebare m-a urmărit ceva vreme, iar recent mi-a venit în minte o […]

todayJanuary 25, 2022

Externe

Apărătorii libertății religioase îi îndeamnă pe creștini să boicoteze Jocurile Olimpice de la Beijing 2022

Având în vedere că Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing din 2022 urmează să aibă loc la începutul lunii viitoare, organizațiile de susținere a libertății religioase îi îndeamnă pe creștini să boicoteze evenimentul din cauza persecuției din China a creștinilor și a altor minorități religioase. Miercuri, grupul de supraveghere […]

todayJanuary 24, 2022

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0%