Oameni

Sănătate mintală | Viaţa este într-adevăr frumoasă

todayFebruary 28, 2023 1

Background
share close

Până când a devenit adult, Graeme Frauenfelder nu și-a dat seama că suferă de o problemă de sănătate mintală care afectează 1,8% dintre bărbaţii australieni și 1,7% dintre femei. Este vorba de tulburarea bipolară, cunoscută anterior ca depresie maniacală, caracterizată de schimbări extreme ale dispoziţiei. Graeme a fost internat de mai multe ori, până când a ajuns să fie capabil să-și gestioneze mai bine boala.

Vârsta medie pentru diagnosticarea tulburării bipolare este de 25 de ani. Cu toate acestea, boala debutează adesea în copilăria timpurie, așa cum s-a întâmplat în cazul lui Graeme, chiar dacă a fost diagnosticat cu tulburare bipolară abia la vârsta adultă.

„Nu mi-am dat seama că sunt depresiv sau bipolar”, spune el, „pentru că aceasta a fost normalitatea mea. Nu știam altceva. La o oră de psihologie din facultate, atunci când am fost întrebaţi despre experienţele noastre cu depresia, am fost singurul care a spus că nu am fost niciodată deprimat. Dar eram într-unul din anii mei buni, mă simţeam fericit și nu am reușit să-mi amintesc de episoadele întunecate din trecut.”

Cu toate acestea, depănând evenimentele trecutului, Graeme și-a dat seama mai târziu că, doar cu un an înaintea acestei discuţii de la cursul de psihologie, traversase un moment întunecat, când și-a dorit să moară. Violenţa cu care a fost tratat de străini la o vârstă fragedă a născut în el o teamă adânc înrădăcinată și sentimentul că lumea nu este un loc sigur. „De multe ori m-am simţit ca un eșec, pentru că nu eram în stare să fac ceea ce atât de mulţi oameni făceau cu viaţa lor”, povestește el.

Bucuria dăruită, o cale spre sănătate mintală

În ciuda acestor probleme, Graeme a găsit modalităţi de a face lucruri frumoase pentru alţii. Una dintre ele a fost aceea de a juca rolul de clovn, proiect în care a ajuns mai mult din întâmplare. Acest proiect i s-a potrivit – clovnul trist din interior a fost întâmpinat cu zâmbete, râsete și culoare în exterior.

Divertismentul, dragostea și prietenia au devenit parte din viaţa lui. A avut spectacole pe majoritatea continentelor și a participat la multe evenimente de profil. Luminând viaţa altora, a reușit să-și păstreze mai bine sănătatea mintală și să-și creioneze un scop în viaţă.

Mai multe traume și-au lăsat amprenta asupra lui, inclusiv faptul că șase persoane apropiate au murit sau au fost foarte aproape de moarte într-un interval de câteva săptămâni, în 2015. Graeme se gândea cum ar putea trece prin toate aceste provocări cineva chiar dacă ar avea cea mai echilibrată personalitate.

„Nu întreba de ce are nevoie lumea! Întreabă-te ce te face să fii viu și fă lucrul acela! Pentru că lumea are nevoie de oameni care sunt plini de viaţă.”

„Am trăit o serie de experienţe traumatizante de la o vârstă fragedă până acum câţiva ani, iar acestea au lăsat urme în viaţa mea, dar în ultimii ani am căutat tot ajutorul disponibil pe care mi l-am putut permite. Și după ce am trecut prin aceste vremuri grele și prin călătoriile de vindecare, am câștigat multe daruri: înţelegere, empatie, compasiune și multe alte abilităţi socio-emoţionale și de viaţă.”

Din cauza provocărilor legate de sănătatea mintală, dar și de îngrijirea părinţilor săi vârstnici, Graeme nu a reușit să mai plece în străinătate cu spectacolele sale de câţiva ani. „Mi-e dor de acele experienţe și cred că va veni momentul când voi putea să le repet”, spune Graeme.

Își amintește de momentele când a înveselit femei, bărbaţi și copii din India care aveau lepră și diferite dizabilităţi. Sau de ocaziile în care a bucurat oameni aflaţi în stare de șoc într-o tabără de persoane strămutate în urma unui cutremur din China. Își amintește, de asemenea, de voluntariatul împreună cu un lucrător local pentru dezvoltare creativă în satele africane și de momentele de bucurie aduse copiilor din Cambodgia.

Unul dintre citatele lui preferate îi aparţine lui Howard Thurman, mentorul lui Martin Luther King: „Nu întreba de ce are nevoie lumea! Întreabă-te ce te face să fii viu și fă lucrul acela! Pentru că lumea are nevoie de oameni care sunt plini de viaţă.”

Reflectând la aceste afirmaţii, Graeme subliniază că, „în parte, depresia apare pentru că neglijăm părţi din noi înșine încercând să ne conformăm așteptărilor prietenilor, ale familiei, ale serviciului, ale școlii, ale bisericii și ale societăţii. În roller-coasterul vieţii, suprimăm acele părţi din noi care ne fac inimile să cânte și să se bucure. Atunci când sufletul ne este apăsat, nu există prea multă motivaţie pentru a deveni mai buni.

„Depresia este o boală a singurătăţii, a retragerii și a izolării, așa că este greu să ne găsim vindecarea singuri.”

Dar să ne amintim și să recâștigăm lucrurile care ne fac să devenim vii este parte dintr-un proces vindecător care redă sensul vieţii. Să caut lucrurile care îmi dau viaţă și îmi reînnoiesc viaţa a reprezentat una dintre cheile principale ale vindecării mele. De fapt, acest secret este cuprins într-un citat preferat al tatălui meu, care redă cuvintele lui Iisus și care, parafrazat, ar suna astfel: „Eu am venit să vă dau viaţă și să vă bucuraţi de ea din plin” (vezi Ioan 10:10).

Depresia poate fi cauzată de mulţi factori, dar fiecare dintre ei ne reduce calitatea vieţii. Graeme crede că, atunci când ne trezim sufletul la viaţă, începem procesul vindecării și al recuperării. „Lucrurile se petrec diferit pentru fiecare persoană, știu, și nu este ceva care poate fi impus din exterior. Mai degrabă totul este o călătorie. Depresia este o boală a singurătăţii, a retragerii și a izolării, așa că este greu să ne găsim vindecarea singuri.”

Ajutorul din exterior contează în problemele de sănătate mintală

Călătoria vindecării lui Graeme a început cu adevărat atunci când a căutat ajutor din exterior. A găsit grupuri în care i s-a oferit înţelegere, încurajare, iubire și prietenie. Uneori, a fost nevoie de toată energia emoţională și fizică pe care o avea pentru a ajunge la acele întâlniri, dar, odată ce a reușit să se mobilizeze, a fost foarte bucuros, pentru că participarea la ele l-a ajutat cu adevărat.

„Bucuria va veni. Viaţa se va întoarce. Vei găsi ceea ce credeai că este pierdut pentru totdeauna.”

Călătoria spre vindecare va părea la început lentă, dificilă, fără sfârșit, i-a spus cândva un consilier, care l-a încurajat pe Graeme să persevereze, promiţându-i că „bucuria va veni. Viaţa se va întoarce. Vei găsi ceea ce credeai că este pierdut pentru totdeauna.” Graeme mărturisește că aceste încurajări l-au ajutat să meargă mai departe și să descopere că specialistul avea dreptate.

În primii ani, Graeme  căuta ajutor de câte ori ajungea într-o fundătură, și era ajutat să revină la o viaţă mai bună. Cu timpul însă, lucrurile începeau să meargă rău din nou. Se întorcea din nou și din nou la vechile sale tipare de acţiune, iar atunci când primea o lovitură puternică, era doborât.

A învăţat în cele din urmă că trebuie să se înhame la o călătorie a vindecării și a recuperării care să continue tot restul vieţii, așa încât să nu sfârșească în tiparele cunoscute, să nu ajungă pe muchia abisului și să se prăbușească. „Am învăţat să nu mă opresc din a învăţa, să privesc la cei care au trecut prin acest proces înaintea mea și au reușit, bucurându-se acum de vieţi înfloritoare.”

Cu ceva timp în urmă, Graeme s-a internat într-un centru de tratament pentru că simţea că era pe punctul de a se prăbuși. Se simţea copleșit de anii în care se confruntase cu experienţe foarte dure și cu traume care îl destabilizaseră.

Citește și: Cum ne afectează imaginea despre Dumnezeu sănătatea mintală

https://semneletimpului.ro/social/psihologie/depresie/cum-ne-afecteaza-imaginea-despre-dumnezeu-sanatatea-mintala_exp

„Nu aveam idee cât de mult se pot schimba lucrurile odată ce începi să te tratezi. Sunt atât de bucuros că am perseverat, iar acum culeg roadele perseverenţei mele! Acum pot spune că viaţa este frumoasă. Pot spune, din experienţă, că viaţa poate fi, de asemenea, dură și nedreaptă, dar că există căi de a trece prin perioadele dificile. Una dintre lecţiile majore pe care mi le-am însușit a fost că nu e nevoie să îndur aceste episoade, ci să ies în întâmpinarea lor. Sunt surprins acum de modul în care m-am dezvoltat. Știu că voi găsi mai multă cunoaștere, mai multă vindecare și că voi continua să cresc pe măsură ce voi găsi resursele de care am nevoie în această călătorie continuă spre o viaţă prosperă, înfloritoare”, povestește Graeme.

Sfaturi utile în lupta cu depresia

El a alcătuit o listă cu opt lucruri învăţate în timp ce se recupera din depresie, pe care le împărtășește în speranţa că vor fi utile pentru cei care traversează experienţe similare:

  1. Cere ajutor cât mai devreme! Este bine să cauţi ajutor înainte ca viaţa ta să derapeze. Nu aștepta până când ajungi la limită, până când problemele devin copleșitoare!
  2. Nu încerca să rezolvi depresia de unul/una singur(ă)! De obicei, credem că ne putem ridica singuri dintr-o depresie și încercăm să ne descurcăm pe cont propriu.
  3. Identifică resursele disponibile! Caută ajutor profesionist imediat ce începi să aluneci în depresie!
  4. Fii bun(ă) cu tine însuţi/însăţi! Obișnuiesc să fiu bun, plin de compasiune și înţelegător cu ceilalţi. Profesioniștii în sănătate mintală mi-au reamintit să mă tratez în aceeași manieră.
  5. Fă orice este nevoie! Nu am încetat să caut răspunsuri și ajutor pentru problema mea, iar această căutare dă roade.
  6. Caută oameni care înţeleg prin ce treci! Am încercat să găsesc oameni care să înţeleagă ce trăiesc. Și mi-am dat seama că nu toţi pot face acest lucru, pentru că nu au trăit pe pielea lor lucrurile cu care mă confruntam eu. Așa că am primit înţelegere, de obicei din partea celor care știau din experienţă cu ce mă luptam eu.Dar mi-am dat seama că nu toţi pot ajuta, pentru că nu au trăit experienţele mele.
  7. Depresia este o boală a singurătăţii. În depresie, tindem să ne izolăm de ceilalţi. Am avut o cădere și, după ce am fost externat dintr-un centru de tratament, mi-am dat seama cât de ușor era să reiau acest obicei înrădăcinat. Așa că m-am asigurat că iau parte la întâlnirile unui grup de sprijin sau de recuperare pentru a rămâne în contact cu oameni care mă susţin și mă încurajează.
  8. Vindecarea are propriul ei orar. Oferă-ţi permisiunea să te odihnești, să dormi cât e nevoie! Așadar, învaţă să fii „neproductiv” și să folosești timpul pentru a te relaxa și a te reface!

Lee Dunstan a ocupat funcţia de redactor al ediţiei australiene/nou-zeelandeze a revistei Semnele timpului, timp de 25 de ani, între 1993 și 2018. În prezent, este administrator al organizatiei caritabile Christian Services for the Blind and Hearing Impaired. O versiune a acestui articol a apărut iniţial pe site-ul Signs of the Times Australia.

Sursa
semneletimpului.ro

Written by: Lee Dunstan

Rate it

Previous post

capodopere

Johann Sebastian Bach și Georg Friedrich Händel

Anul 1685 a oferit lumii doi dintre cei mai mari compozitori ai ei: Johann Sebastian Bach și Georg Friedrich Händel. Prezenţa marilor subiecte biblice în capodoperele creaţiei lor nu doar a umplut de bucurie inimile credincioșilor, ci a determinat o nouă direcţie în evoluţia limbajului muzical, cu impact până astăzi. Cu aproape două secole înainte de naşterea celor doi compozitori, Reforma a manifestat o vădită înrâurire asupra caracterului şi rolului limbajului muzical. Înainte de Luther, muzica bisericească fusese tot mai mult jefuită de […]

todayFebruary 27, 2023 1

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0%
https://upm.fatek.unkhair.ac.id/include/slotgacorhariini/ https://baa.akfarsurabaya.ac.id/inc/-/slotgacorhariini/ https://marumanfiore.xsrv.jp/