Comunicat

Scrisoare deschisă din partea conducerii RZIM privind investigația asupra lui Ravi Zacharias

todayFebruary 19, 2021 2

Background
share close

Cu inima zdrobită, dorim să facem câteva observații privind acuzele aduse fondatorului RZIM, Ravi Zacharias.

În urma acuzațiilor făcute în ultima parte a lunii august, 2020, care susțineau că Ravi Zacharias a avut un comportament neadecvat și a comis abuz de natură sexuală în contextul oferit de două centre de relaxare, am solicitat firmei Miller & Martin PLLC – o firmă de avocatură cu experiență în investigațiile asupra corporațiilor și investigațiile privind infracțiunile de tip sexual – să desfășoare o investigație independentă. Am oferit firmei Miller & Martin frâu liber să urmeze orice căi pe care le consideră relevante în contextul acuzațiilor, subliniind faptul că singurul nostru scop pentru demararea investigației este să descoperim întregul adevăr.

În urma primirii rezultatelor investigației, am făcut public raportul privind investigația, exact în forma în care l-am primit. Am evitat în prealabil să facem vreo declarație detaliată, în speranța că informațiile descoperite în cadrul investigației ne vor permite să ne exprimăm clar și semnificativ față de cele întâmplate. De asemenea, am dorit să ne asigurăm că firma Miller & Martin va avea independență completă în investigația desfășurată, în evaluarea și în raportarea celor descoperite.

A cădea victimă contactului sexual nesolicitat, avansurilor sau comportamentului sexual de orice fel este înspăimântător. Este diametral opus tuturor credințelor noastre privind valoarea și demnitatea fiecărui om. Credem atât declarațiile femeilor care și-au făcut publică experiența, cât și pe celelalte femei care nu au făcut până acum declarații publice împotriva lui Ravi, însă a căror identitate și experiență a fost descoperită în cadrul investigației. Martorii au descris situații tragice, printre care se numără mesajele cu caracter sexual, atingeri nedorite, abuz spiritual și viol. Suntem devastați de aspectele dezvăluite în urma investigației și întristați de suferința femeilor supuse la acest abuz teribil.

Aceste femei și-au relatat experiențele cu promisiunea confidențialității și anonimatului, iar noi intenționăm să le respectăm dorința și nu le vom dezvălui numele sau orice altă informație care ar putea duce la identificarea lor. Le suntem recunoscători tuturor femeilor care au dat dovadă de curaj, precum și altor martori care au ieșit în față și au contribuit la această investigație.

Am vrea să le mulțumim fiecărui jurnalist, fiecărui susținător și fiecărei persoane care ne-a atras atenția asupra acuzațiilor de comportament sexual nepotrivit și abuz. Pentru acestea, vă vom fi veșnic recunoscători. Am vrea să le mulțumim și celor care au pus întrebări și au semnalat situații nepotrivite (printre care se numără și membri ai personalului nostru). Contribuția lor ne-a fost de mare ajutor, mai ales în misiunea noastră de a identifica evenimentele întâmplate și de a ne asuma responsabilitatea pentru eșecurile noastre.

Concluziile investigației ne-au determinat să privim din perspectivă foarte diferită acuzațiile făcute de doamna Lori Anne Thompson împotriva lui Ravi, în anul 2017. Am greșit. Ne-am pus greșit încrederea în spusele lui Ravi, care a respins atunci orice comportament moral nepotrivit, oferindu-ne explicații înșelătoare în privința e-mail-urilor și altor informații care fuseseră făcute publice. Astfel, am lăsat ca familia Thompson să sufere mai departe, de prisos.

Credem că Lori Anne Thompson a spus adevărul privind natura relației sale cu Ravi Zacharias. Cu durere profundă, recunoaștem că din pricina faptului că nu am crezut familia Thompson și am dat curs liber unei narațiuni false, atât în cadru privat cât și public, această familie a fost defăimată ani de-a rândul, suferința lor fiind prelungită și intensificată. Suntem cu inima frântă și rușinați de cele întâmplate. Le suntem recunoscători pentru dedicarea lor necontenită față de dezvăluirea adevărului și le admirăm puterea cu care au reușit să meargă mai departe, chiar și atunci când nu au fost crezuți. Speranța noastră este să ne putem răscumpăra greșelile făcute față de doamna și domnul Thompson și să le câștigăm iertarea, recunoscând că nu avem niciun drept să cerem așa ceva și lăsând la latitudinea dânșilor felul în care le putem fi de folos.

Credem că a fost foarte dureros pentru victimele abuzurilor și comportamentului nepotrivit al lui Ravi să-și relateze povestea și să retrăiască acele momente groaznice, prin participarea lor la această investigație. Tuturor acestor femei, am dori să le spunem următoarele: Cuvintele noastre nu au cum să exprime mâhnirea noastră față de situațiile prin care ați trecut și nici recunoștința noastră pentru curajul cu care ați răspuns la această investigație. Vă mulțumim din suflet și ne pare rău.

Rezultatele acestei investigații și publicarea lor vor avea un efect devastator asupra soției lui Ravi, asupra copiilor săi, dar și asupra întregii sale familii. Ni se frânge inima pentru ei și jelim alături de ei povara acestei dureri de neimaginat. Ne rugăm pentru familia Zacharias și le suntem alături în această vreme de mare pierdere. Sperăm ca în timp, să poată primi vindecarea și refacerea pe care doar Dumnezeu Le-o poate aduce.

Pocăință

Suntem șocați și îndurerați de acțiunile săvârșite de Ravi. Având în vedere că Ravi Zacharias a fost fondatorul lucrării noastre, conducând personalul, comunitatea și echipa noastră, simțim nevoia să ne pocăim împreună pentru cele întâmplate.

Ca urmași ai lui Cristos, care credem cu tărie că orice om este creat după chipul lui Dumnezeu, urâm orice păcat prin care se fac abuzuri. Știm acum, în urma investigației desfășurate, că Ravi a depus un șir de eforturi prin care să-și ascundă comportamentul de restul familiei, de colegi și de prieteni. Cu toate acestea, recunoaștem faptul că în astfel de situații, în care abuzurile continuă vreme îndelungată, există probleme semnificative la nivel structural, cultural și privind politica organizației. Este imperativ ca în privința acestor lacune prezente în organizația noastră, să facem pașii necesari prin care să ne asigurăm că sunt lacunele sunt identificate și rectificate.

Suntem îndurerați de faptul că un lider care se afla în grija noastră a comis asemenea păcate asupra altora. Personalul nostru, donatorii noștri și publicul și-a pus încrederea în noi și în faptul că vom veghea asupra mentorării, supravegherii și dării de socoteală a lui Ravi Zacharias. Am eșuat în această privință. Lucrurile dezvăluite de investigație ne-au făcut să ne cercetăm cu atenție și smerenie toate eșecurile și toate neajunsurile care ne-au dus în situația în care să nu dăm dovadă de dragostea pe care trebuia să o demonstrăm. Acest proces va necesita o vreme îndelungată, însă ne angajăm să-l parcurgem.

Regretăm declarațiile pe care le-am făcut publice în 15 septembrie 2020. Comunicatul nostru a fost lipsit de compasiune și grijă și nu a reflectat faptul că acuzațiile aduse sunt privite cu seriozitate. Totodată, comunicatul a dat impresia că tot personalul RZIM împărtășea opinia că acuzațiile ar fi false.

Declarațiile noastre au fost nepotrivite ca ton și greșite prin impresia că ar reprezenta opinia tuturor angajaților noștri. Regretăm comunicatul și ne cerem iertare pentru cele declarate.

Ne pare rău că excesul încrederii noastre în Ravi l-a făcut să nu vegheze destul și să fie mai puțin responsabil în fața noastră decât ar fi fost înțelept. Ne pare rău pentru nenumăratele situații în care mulți dintre noi am lăudat public caracterul lui Ravi și regretăm impactul pe care l-au putut avea cuvintele noastre asupra victimelor abuzurilor sale. Știm că vorbele noastre le-au rănit, lucru care ne întristează nespus. În lumina acuzațiilor făcute de familia Thompson împotriva lui Ravi, ne-am declarat public încrederea în respingerea făcută de Ravi față de aceste acuzații. Astfel, alții și-au pus încrederea în Ravi pentru că aveau încredere în noi. Prin eșecul nostru, am îngreunat efortul victimelor de a ieși în față. Este un lucru care ne îndurerează nespus și suntem mulțumitori pentru faptul că în cele din urmă, adevărul a ieșit la iveală.

Acestea sunt doar câteva dintre greșelile noastre grave. Cu siguranță, există și alte greșeli pe care încă nu am avut înțelepciunea și smerenia să le identificăm și să le înțelegem pe deplin. Mărturisim că inima noastră a suferit din cauza mândriei și aroganței și ne dedicăm pe deplin procesului continuu de pocăință. Ne pare foarte rău, atât pentru tot ceea ce a făcut Ravi, cât și pentru toate felurile în care am dat greș. Ca organizație, înțelegem faptul că nu avem niciun drept să cerem iertare și chiar dacă ea este posibilă, acest lucru va necesita timp. Știm că recâștigarea încrederii este un proces îndelungat, care depinde de pașii pe care îi vom face mai departe.

Planul de îndreptare și reformă organizațională

În acest moment, lucrarea noastră are două priorități. Vrem să venim în ajutorul victimelor abuzurilor lui Ravi și vrem să înțelegem clar ce s-a întâmplat în organizația noastră, pentru a ne putea asigura că nimic de acest gen nu se va repeta. În acest scop, vrem să ne luăm următoarele angajamente:

1. Am apelat la serviciile lui Rachael Denhollander, mediator pentru drepturile victimelor, care va sluji în două situații. În calitate de consultant, Rachael îi va informa și îi va sfătui pe membrii conducerii și pe lideri, ajutându-i să înțeleagă trauma și abuzurile suferite, dar și cele mai bune practici de urmat în această situație. Celălalt rol al lui Rachael este să medieze confidențial relația cu victimele și să călăuzească procesul de ajutorare, de revendicare a drepturilor și de reparare pentru toate persoanele victimizate. Victimele sau reprezentantul lor legal sau mediatorul lor o pot contacta în mod confidențial pe Rachael la rjd.requests@gmail.com

2. Am apelat la serviciile Guidepost Solutions, o firmă de consultanță privind administrarea/complianța, oferindu-le accesul liber la organizație, pentru a desfășura o evaluare riguroasă a RZIM, inclusiv structura, cultura, politicile, procesele, finanțele și practicile sale. Guidepost a fost aleasă datorită caracterului său independent, a profunzimii abilităților și expertizei oferite și datorită accentului pus asupra reformei de la vârf în jos și la nivel de angajat de bază. Evaluarea realizată de Guidepost va avea trei componente principale:

– Grija față de victime: Guidepost va oferi un cadru confidențial oricăror victime și oricăror martori, inclusiv celor care încă nu au ieșit în față, pentru a putea pune la dispoziție informații privind abuzuri sau hărțuire în cadrul RZIM sau asupra oricărei persoane angajate la RZIM în trecut. Victimele sunt încurajate să ia legătura cu Rachael Denhollander pentru alte informații. În plus, îi invităm pe toți cei care dețin informații relevante pentru scopul investigației să ni le pună la dispoziție, chiar dacă nu sunt ei înșiși victimele abuzului sau comportamentului nepotrivit. Vom include aici și opțiunea informațiilor oferite anonim, inclusiv mărturii. Guidepost va cerceta orice informație nouă care li se pune la dispoziție, inclusiv acuzații privind tratarea fără seriozitate a acuzațiilor sau facilitarea abuzului și a hărțuirii. Guidepost va cerceta și felul în care au fost interpretate acuzațiile aduse lui Ravi în anul 2017 (dar și în alți ani relevanți).

– Evaluarea culturală: Guidepost va desfășura o evaluare riguroasă a mediului cultural al RZIM, mai ales din perspectiva abuzului, a hărțuirii, a raportării faptelor și a publicării datelor. În acest context, se vor evalua: comunicarea, tonul liderilor, acțiunile desfășurate, cunoștințele liderilor și angajaților, precum și impactul pe care îl au politicile asupra culturii RZIM.

– Evaluarea politicilor: Guidepost va desfășura o cercetare riguroasă a politicilor RZIM privind abuzul, hărțuirea și dezvăluirea informațiilor, dar și privind structurile organizaționale și corporatiste și impactul acestora asupra chestiunilor legate de abuz și hărțuire. În lumina severității evenimentelor întâmplate și având în vedere importanța reformei politicilor și culturii noastre, le-am cerut celor de la Guidepost să identifice orice corectări care se impun.

Ne-am dedicat schimbării și credem că cercetările realizate de Guidepost se vor dovedi foarte folositoare. Orice informații privind acțiunile Guidepost, inclusiv pași intermediari de protejare și acțiuni de corectare inițiate de RZIM, dar și căile confidențiale de raportare, vor fi făcute publice cât de curând posibil.

Ce se întâmplă de acum înainte

Ne-am rugat ca adevărul să iasă la iveală. Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru răspunsul la rugăciunea noastră, chiar dacă ne exprimăm recunoștința cu lacrimi în ochi. Smerenia adusă de informațiile primite de la victime și de la susținătorii lor, dar și de redactarea acestui comunicat ne-a ajutat să ne dăm seama că tot ceea ce putem spune acum se va dovedi insuficient și că nu poate fi decât un început pentru tot ceea ce trebuie spus și făcut în zilele care vor urma.

În lumina tuturor informațiilor dezvăluite de investigație și de cercetările care se desfășoară în prezent, căutăm voia lui Dumnezeu privind viitorul acestei lucrări. Am învățat multe în tot acest timp și sperăm să avem ocazia de a pune în aplicare toate aceste lecții învățate în viitor. Ne vom petrece timpul în post și rugăciune, încercând să discernem calea pe care ne-o deschide Dumnezeu și vom vorbi despre acest lucru în viitor.

Mai mult ca oricând, concluziile acestei investigații ne-au convins de necesitatea și suficiența Evangheliei. Nimănui nu-i lipsește nevoia unui Mântuitor. Păcatul sălășluiește în inima fiecărui om. Isus este singura persoană care este exact ceea ce spune că este, singurul Mântuitor vrednic de încrederea și închinarea noastră. Isus este pe deplin dedicat adevărului și dreptății și stă netăgăduit alături de victime.

Conducerea RZIM US

Traducere de RZIM România

 

Sursa
ȘtiriCreștine.ro

Written by: Doina Bejenaru

Rate it

Previous post

Anunțuri

Facebook interzice australienilor să acceseze și să distribuie știri pe platforma de socializare

CANBERRA, Australia – Facebook a anunțat joi că a blocat accesul australienilor la  citirea și distribuirea știrilor pe platforma sa din cauza legilor propuse în țară pentru a-i face pe giganții digitali să plătească pentru articole. Editorii australieni pot continua să publice conținut de știri pe Facebook, dar linkurile și postările nu pot fi vizualizate sau partajate de publicul australian, a declarat compania din SUA într-un comunicat. De asemenea, utilizatorii din afara Australiei nu pot împărtăși știrile din Australia. Legea propusă […]

todayFebruary 19, 2021 1


Similar posts

30 zile de rugăciune

Ziua 15: Samarkand, Uzbekistan – #pray30days

Populaţie musulmană: 510.000 DESCARCA AICI Ghidul de rugăciune în format PDF. Samarkand este un oraş frumos, aproape mitic, ce şi-a câştigat faima datorită prezenţei pe traseul celebrului drum al mătăsii. Oraşul se mândreşte cu cele trei secţiuni istorice ale sale: o parte din secolul al VII-lea, ce a fost distrusă […]

todayApril 27, 2021 10

30 zile de rugăciune

Ziua 15: Samarkand, Uzbekistan – #pray30days

Populaţie musulmană: 510.000 DESCARCA AICI Ghidul de rugăciune în format PDF. Samarkand este un oraş frumos, aproape mitic, ce şi-a câştigat faima datorită prezenţei pe traseul celebrului drum al mătăsii. Oraşul se mândreşte cu cele trei secţiuni istorice ale sale: o parte din secolul al VII-lea, ce a fost distrusă […]

todayApril 27, 2021 27

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0%