Reforma

Tangibila fericire

todayOctober 23, 2023

Background
share close

Deplasat este să nu vorbim cu respect, cu încredere, cu sprijin și mai ales cu speranţă, chiar și despre fericire. Atâta timp cât iubirea este reală, fericirea nu poate fi iluzorie.

În plus, dacă tonul discuţiei părăsește repertoriul moralizatorului, iar cuvintele nu urmăresc Soluţia, ci împletesc răbdătoare funii, deschid ferestre și oferă minţii și sufletului motive să exploreze cu speranţă, atunci realizăm că, de fapt, fericirea dintotdeauna s-a gândit și s-a discutat în tandem cu nefericirea.

Neurologic, fericirea este o emoţie ca oricare alta. Nici mai dificil de indus din punct de vedere chimic, nici mai instabilă, nici mai pretenţioasă. Diferenţa dintre fericirea tranzitorie și nefericirea cvasipermanentă ţine rareori de obiectiv sau de clinic şi adesea de noi, de educaţie, de perspective și percepţii, de abilităţi de reacţie. Înţelegerea acestui lucru nu ne învinovăţește, ci, dimpotrivă, ne pregătește să înţelegem de ce putem debarca vinovăţia: pentru că nu e vorba de cât de „greșiţi” suntem, ci de descoperirea acelor precursori ai nefericirii, distorsiunile cognitive individuale sau societale, pe care, odată identificate, putem să le eliminăm.

Ediţia de faţă trece dincolo de prevenţie. E o declaraţie că înţelegem depresia ca pe oricare altă boală, care nu trebuie să fie nicidecum stigmatizată, ci tratată. E afirmarea convingerii noastre că aceia care suferă de depresie își pot înnoi speranţa, nu doar pentru că există tratamente, ci pentru că existăm noi toţi, care îi vedem așa cum sunt, normali, și care îi iubim fără să clipim.

Norel Iacob este redactor-șef Semnele timpului și ST Network.

Sursa
semneletimpului.ro

Written by: Norel Iacob

Rate it

Previous post

Rugăciune

Martin Luther | Sfântul care Îl ura pe Dumnezeu

Martin Luther credea că știe precis ce așteaptă Dumnezeu de la el și, în strădania lui neobosită de a-I face pe plac, ajunsese – culmea – să Îl urască. Un adevăr cu care mulţi ne putem identifica este acela că drumul spre mântuire pare câteodată ascuns de noi fiindcă este acoperit de prea multele lucruri de care suntem siguri. Accidentul care a ucis-o pe prietena mea Lavinia este unul dintre […]

todayOctober 21, 2023

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0%
https://upm.fatek.unkhair.ac.id/include/slotgacorhariini/ https://baa.akfarsurabaya.ac.id/inc/-/slotgacorhariini/ https://marumanfiore.xsrv.jp/