Comunicat

Teroriștii islamiști din Nigeria amenință că vor executa un pastor răpit în urmă cu două luni

todayFebruary 28, 2021 3

Background
share close

JOS, Nigeria  (Morning Star News) – Un clip video cu pastorul Bulus Yikura, răpit în nord-estul Nigeriei de către militanți extremiști islamici, a apărut zilele trecute în spațiul public.

În videoclipul trimis către platforma de știri online Human Angle din Nigeria, pastorul Bulus Yikura al Church of the Brethren (EYN) apelează la guvern și la liderii creștini să-i asigure eliberarea. Human Angle a raportat că videoclipul a fost trimis de către grupul Boko Haram, condusă de Abubakar Shekau, care, în 2015, s-a aliniat oficial cu Statul Islamic și și-a schimbat numele în Statul Islamic Province West Africa (ISWAP).

„Apelez la președintele Muhammadu Buhari și la guvernatorul statului Borno să mă ajute, pentru că mi s-a dat un ultimatum până pe 3 Martie. Dacă mă vreți în viață, va rog că în calitatea de președinte, guvernator și președinte al guvernului nostru local să mă salvați din această suferință”. Spune pastorul Yikura în videoclip.

Human Angle a făcut o captură de ecran din videoclip în care se vede cum unul din răpitori mânuiește un cuțit în spatele pastorului îngenuncheat, și a raportat că termenul limită pentru a primi banii de răscumpărare se încheie miercuri (3 martie).

Presa a raportat că numele pastorului este Yakuru, dar într-un videoclip anterior, obținut în ianuarie a.c. de Morning Star News, liderul bisericii își pronunță numele că Yikura.

Creștinii din zonă au spus că pastorul Yikura a fost capturat pe 24 decembrie anul trecut în satul Pemi, lângă Chibok, în statul Borno, de către extremiștii islamici pe care i-au identificat ca fiind membri ai Boko Haram. Statul Islamic recunoaște fracțiunea ISWAP care s-a desprins de Shekau în 2016 drept celulă a sa din regiune, potrivit Comisiei SUA pentru Libertatea Religioasă Internațională (USCIRF).

În noul videoclip, pastorul Yikura solicită, de asemenea, Asociației Creștine din Nigeria (CAN) și președintelui EYN să-i asigure eliberarea.

„Vă rog să vă rugați pentru mine. Astăzi este ultima zi în care am ocazia să vă chem în calitate de părinți și rude ale mele din țară. Oricine are intenția ar trebui să mă ajute și să mă salveze. Vă rog să mă eliberați de această durere.”

Atacurile din Ajunul Crăciunului asupra mai multor sate de lângă Chibok au lăsat în urmă 11 morți și mai multe case distruse.

Videoclipul anterior obținut de Morning Star News, pe 31 ianuarie, care începe cu logo-ul ISIS și se identifică parte din ISWAP, îl arată pe pastorul Yikura vorbind în hausa în timp ce face apel la biserică și la liderii creștini, cât și la alți oficiali guvernamentali să îi asigure eliberarea din mâinile răpitorilor săi. În acel videoclip, răpitorul său, îmbrăcat în haine militare îi cere să își spună numele și ocupația în limba hausa. Apoi îl întreabă: „Care este mesajul pentru frații tăi?”

„Îi chem pe frații mei, rudele mele, părinții, biserica mea, LCC (Consiliul Bisericii Locale) Pemi 1, DCC (Consiliul Bisericii de District) și CCG (Consiliul General al Bisericii); acesta este sediul nostru. Rog, de asemenea, biroul președintelui bisericii mele, al oficialilor Consiliului Guvernului Local Chibok, al guvernatorului statului Borno și al președintelui Nigeriei, Muhammadu Buhari, să mă ajute, să mă elibereze din captivitate. Cu ajutorul vostru cred că voi putea să plec de aici de unde sunt ținut captiv. Vă rog să îmi asigurați eliberarea din captivitatea grupului Boko Haram – oricare ar fi cererile lor, dacă nu este dincolo de puterea voastră și știu că cererile lor nu depășesc puterea dvs. Știu că Dumnezeul nostru este puternic și simt prezența Sa aici. Prin sprijinul vostru voi putea părăsi cu siguranță acest loc unde sunt ținut pentru că știu că le puteți îndeplini cererile. Fie că este președintele Nigeriei, guvernatorul nostru sau conducerea bisericii noastre, nu este dincolo de puterea dvs să mă scoateți de aici. Totuși, dacă acesta este sfârșitul vieții mele, atunci lăudat să fie Dumnezeu. Rugăciunea mea este ca Dumnezeu să ne ajute pe toți. Asta este tot ce trebuie să va spun. Va rog să țineți cont de cererea mea.”

Nigeria a fost țara cu cei mai mulți creștini uciși pentru credința lor anul trecut (noiembrie 2019 – octombrie 2020), 3.530 față de 1.350 în 2019, potrivit organizației creștine de sprijin Open Doors 2021 World Watch List. În ceea ce privește violența generală, Nigeria a fost pe locul doi, imediat după Pakistan și a fost depășită doar China în ceea ce privește numărul bisericilor atacate sau închise.

Nigeria s-a clasat pe locul 1 privind numărul de creștini răpiți anul trecut, 990, conform raportului WWL. În Lista de supraveghere mondială din 2021 a țărilor în care este cel mai greu să fii creștin, Nigeria a intrat în top 10 pentru prima dată, locul 9, față de locul 12 în anul precedent.

Pe 10 decembrie, procurorul Curții Penale Internaționale, Fatou Bensouda, a emis o  declarație  prin care solicita anchetarea crimelor împotriva umanității din Nigeria.

SURSA | MorningStarNews

Sursa
ȘtiriCreștine.ro

Written by: Cosmin Frișan

Rate it

Previous post

Biserica Ortodoxă

Iisus, o nădejde mai bună

Cultul sfinţilor este o tradiţie foarte veche în creștinism. Numeroși creștini nu-și pot concepe religia fără apelul la sfinţi, cărora le cer povăţuire, ocrotire, vindecare și mijlocire.[1] Mai puţin preocupaţi de corectitudinea teologică, oamenii căută compania sfinţilor din pricina solitudinii, nevoilor, bolilor, temerilor, vinovăţiilor, dezamăgirilor. Istoric vorbind, cultul dedicat altor persoane decât lui Dumnezeu a trezit de la început nedumerire, contestaţii și indignare.[2] De aceea învăţătura despre sfinţi e adesea […]

todayFebruary 28, 2021 2


Similar posts

Anunțuri

Instanța din China menține o pedeapsă de 7 ani de închisoare pentru vânzarea de cărți creștine

Mass-media occidentală și mai multe ONG-urile au protestat împotriva unei sentințe în primă instanță din septembrie 2020. Curtea de apel a confirmat însă că Chen trebuie să rămână în închisoare. Pe 27 septembrie 2020, Chen Yu, proprietarul librăriei „Wheat Bookstore” din Taizhou, provincia Zhejiang, a fost acuzat de „operațiune comercială […]

todayJanuary 15, 2022

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0%