The Essentials of Christian Thought | Seeing Reality through the Biblical Story
de Roger E. Olson, 236 pagini, editura Zondervan, 2017
Dumnezeu este o fiinţă supranaturală şi personală, fără a fi prizonier al naturii. Mai mult, El este atât autosuficient, cât şi vulnerabil.
Scrisă de bine-cunoscutul istoric bisericesc Roger E. Olson, profesor de teologie la Universitatea Baylor (SUA), The Essentials of Christian Thought explorează metafizica implicită din spatele naraţiunii biblice. Scopul cărţii este acela de a evidenţia cosmoviziunea biblică pentru a ajuta cititorii și educatorii creștini să evite sincretismul conștient sau inconștient. Pentru Olson, această cosmoviziune oferă cel mai bun răspuns la întrebările de bază ale vieţii. El Îl prezintă pe Dumnezeu ca fiind supranatural, personal, dar nu uman. Supranaturalul nu depinde de natură, iar a fi personal presupune deţinerea inteligenţei, voinţei și autodeterminării. Autorul numește această perspectivă „personalism teist biblic”. După introducerea acestei perspective sunt prezentate și evaluate filosofiile concurente: dualismul metafizic, monismul metafizic, panenteismul și naturalismul.
În continuare, Olson prezintă câteva elemente care delimitează realitatea ultimă a Bibliei. Cosmoviziunea biblică prezintă atât realitatea lui Dumnezeu, cât și realitatea creată. Dumnezeu este o fiinţă supranaturală și personală, fără a fi prizonier al naturii. Mai mult, El este atât autosuficient, cât și vulnerabil. Ca atare, este deschis să fie influenţat de creaturile Sale, dar nu așa cum afirmă teologia procesuală. Totodată, El experimentează fluxul timpului, acţionând și reacţionând în relaţie cu lumea creată. Realitatea creată este astfel contingentă. Deși afectată de păcat, destinul ei este restaurarea divină. Această restaurare implică fiecare fiinţă, iar educaţia poate avea un rol important doar atunci când integrează credinţa biblică în procesul de învăţare. Autorul concluzionează oferind un model de integrare a credinţei și învăţării.
The Essentials of Christian Thought este o carte bine scrisă. Raţionamentul pe care îl oferă Olson este ușor de urmărit. Fiecare capitol se bazează pe precedentul, cu paragrafe tranzitorii clare. Cele șapte interludii nu întrerup fluxul gândirii, ci mai degrabă îl îmbogăţesc. Olson are grijă să precizeze scopul întregii cărţi și al fiecărui capitol într-un mod clar. Autorul este atent să ajute cititorul să înţeleagă implicaţiile viziunilor concurente nebiblice asupra realităţii, construind în același timp un caz solid pentru perspectiva filosofică biblică. Chiar dacă se simte pe alocuri nevoia de interacţiune cu autori recenţi (Kevin J. Vanhoozer sau John C. Peckham), autorul reușește să sintetizeze faţetele centrale ale viziunii biblice asupra lumii, care reprezintă cu adevărat „elementele esenţiale ale gândirii creștine”.
Post comments (0)