Recenzii

Totul pentru gloria Lui de Oswald Chambers

todayMarch 20, 2022 1

Background
share close

Cartea „Totul pentru gloria lui“, de Oswald Chambers ne readuce în atmosfera exprimărilor trezirilor spirituale ale epocii sale, în care reverbera încă spiritul dorinţelor pioase, autentice.

Devoţionalul[1] lui Oswald Chambers cu titlul în original My Utmost for His Highest are o circulaţie remarcabilă și este considerat probabil cel mai cunoscut și iubit devoţional creștin. A fost publicat pentru prima oară în 1927 în Marea Britanie și de atunci continuă să se tipărească. Oficial a fost tradus în 39 de limbi, cu peste 13 milioane de exemplare vândute.

Oswald Chambers s-a născut în 1874, în Aberdeen, Scoţia. La 15 ani s-a convertit, inspirat de predicile lui Charles Spurgeon. Între anii 1907 și 1910 s-a alăturat mișcării revivaliste metodiste, care accentua chemarea creștinului la o viaţă transformată de prezenţa lui Hristos. În timpul Primului Război Mondial, Chambers a fost capelan YMCA pentru trupele australiene și neozeelandeze din Egipt. O hemoragie pulmonară și complicaţii din cauza unei apendicite tratate cu întârziere (pentru a nu ocupa un pat de spital de război) i-au curmat viaţa la 15 noiembrie 1917, fiind înmormântat la Cairo.

În anii ce au urmat, soţia sa a selectat și publicat fragmente din cursurile și prelegerile pe care le stenografiase și le-a trimis cunoscuţilor. În urma încurajării lor, a editat mai multe cărţi, dintre care aceasta a devenit cea mai cunoscută.

Cartea prezintă viaţa creștinului trăită în rigoarea relaţiei cu Dumnezeu, viaţă care pulsează nu emoţionalist, ci într-o luciditate a prezenţei lui Dumnezeu, și este ghidată de cuvântul Scripturii. Intenţia este de a stârni și explora cel mai bun răspuns al omului în faţa propunerii divine. Cum mă pre-gătesc pentru această chemare în fiecare zi? Cum mi s-ar schimba viaţa și comportamentul având în vedere supremul la care sunt chemat spre zenitul moral și spiritual?

Stilul lui Chambers ne readuce în atmosfera exprimărilor trezirilor spirituale ale epocii sale, în care reverbera încă spiritul dorinţelor pioase, autentice. A trăi Evanghelia nediluată de zeitgeistul facil sau gratificant era o ţintă pe care mulţi și-o asumau cu seriozitate. Acuitatea observaţiilor lui Chambers aduc aminte de Evrei 4:12. Acest discurs este curajos și profetic, provoacă creștinul să se reconsidere din perspectiva divină, și nu seculară, cu intenţia unei credinţe practicate asertiv, convingător verificată prin felul de a trăi.

Aplicabilitatea observaţiilor practice și claritatea analizei dau substanţă textului, iar excelenţa retorică, profunzimea și densitatea ideilor, prezentate concis și limpede, l-au consacrat în literatura clasică creștină.

Dar aceste calităţi stilistice pun la încercare cititorul mai grăbit sau mai puţin aplecat filosofic, iar ca atare textul clasic original a fost adaptat într-un limbaj mai apropiat de contemporaneitate, cu aprobarea Oswald Chambers Publishing Association, astăzi circulând două ediţii – una clasică și una actualizată.

În mod similar, și în limba română circulă două traduceri: Tot ce am mai de preţ pentru Cel Preaînalt și Totul pentru gloria Lui – prima dintre ele fiind mai adaptată limbajului recent, iar a doua, mai aproape de clasic. Totuși, unele nuanţe, fie retorice, fie subtilităţi conceptuale mai profunde, se pot surprinde cel mai bine în original.

Citește și: Prietenul Prietenului meu  prietenia | prietenia și Dumnezeu

Totul pentu gloria Lui

„„Totul pentru gloria Lui“ de Oswald Chambers; 385/376 pagini; editura Poarta Bucuriei/Lampadarul de aur, 2015/2001.”

Sursa
semneletimpului.ro

Written by: Laurentiu Nistor

Rate it

Previous post

Anunțuri

Un asteroid a pătruns în atmosfera Pământului, fiind reperat doar cu puțin timp înainte de impact

Un asteroid i-a luat recent prin surprindere pe astronomi, ciocnindu-se cu atmosfera Pământului la doar două ore după ce a fost detectat pentru prima dată de oamenii de știință. Din fericire, roca nu a fost suficient de mare pentru a provoca o catastrofă majoră pe Pământ. Roca cosmică de mărimea unui frigider, numită 2022 EB5, este al cincilea asteroid reperat chiar înainte de a lovi planeta și este prima observație de acest fel din 2019. Săptămâna trecută, astronomul Krisztian Sarneczky […]

todayMarch 19, 2022

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0%