Externe

VICTORIE în cazul parlamentarei finlandeze Päivi Räsänen: Tribunalul a respins toate acuzațiile împotriva ei!

todayMarch 30, 2022

Background
share close

Miercuri a fost anunțat verdictul în procesul foarte mediatizat al parlamentarei creștine finlandeze, Päivi Räsänen. Un tribunal din Helsinki a respins toate acuzațiile împotriva lui Päivi Räsänen, medic și mamă a cinci copii, și împotriva lui Juhana Pohjola, episcop al Diecezei Evanghelice Luterante pentru Misiune din Finlanda, după un proces pentru libertatea de exprimare, care a atras atenția internațională.

Într-o hotărâre unanimă lungă de 28 de pagini, pronunțată la data de 30 martie, tribunalul a declarat că „nu este de competența tribunalului districtual să interpreteze conceptele biblice”. Tribunalul a declarat că Räsänen a încercat să „apere conceptul de familie și căsătorie între un bărbat și o femeie”. Chiar dacă unele persoane au considerat declarațiile ofensatoare, a spus Curtea, „trebuie să existe un motiv social superior pentru a interveni și a restricționa libertatea de exprimare”.

În plus, curtea a ordonat statului să plătească cheltuielile de judecată pentru partea apărării, care au ajuns la peste 60.000 de euro.

Räsänen a declarat: „Sunt atât de recunoscătoare că instanța a recunoscut amenințarea la adresa libertății de exprimare și a decis în favoarea noastră. Simt că mi s-a luat o greutate de pe umeri după ce am fost achitată. Deși sunt recunoscătoare pentru că am avut această șansă de a apăra libertatea de exprimare, sper că această hotărâre va contribui la prevenirea altora de a trece prin același calvar.”

Acuzațiile împotriva lui Räsänen, în vârstă de 62 de ani, se refereau la comentariile ei dintr-o broșură din 2004, la apariția ei într-o dezbatere radiofonică din 2018 și la o postare pe Twitter din 2019. Procurorul general a acuzat-o pe Räsänen, care a ocupat funcția de Ministru de Interne al Finlandei între 2011 și 2015, de incitare împotriva unui grup minoritar, argumentând că declarațiile ei au fost „susceptibile de a provoca intoleranță, dispreț și ură față de homosexuali”.

Juhana Pohjola, episcop al Diecezei Evanghelice Luterante pentru Misiune din Finlanda

Acuzația împotriva episcopului Pohjola se referea, pe de altă parte, la implicarea lui în publicarea broșurii parlamentarei Räsänen, intitulată „Bărbat și femeie i-a creat – Relațiile homosexuale și percepția creștină despre om”.

Finlanda este o țară cu o populație de 5,5 milioane de locuitori, care se învecinează cu Norvegia, Rusia și Suedia. Aproximativ două treimi din populație aparține Bisericii Evanghelice Luterane din Finlanda, una dintre cele două biserici naționale, alături de Biserica Ortodoxă Finlandeză.

Membră a Bisericii Luterane Finlandeze

Räsänen, care a fost președinta Partidului Creștin-Democrat din 2004 până în 2015, este membră activă a Bisericii Luterane Finlandeze. Ea a criticat însă sponsorizarea unui eveniment Pride LGBT în 2019 de către biserica Luterană. În data de 17 iunie 2019, ea a întrebat într-o postare pe Twitter cum este compatibilă această sponsorizare cu Biblia, adăugând și o imagine cu pasajul biblic din Romani 1:24-27.

„Scopul [tweet-ului] meu nu a fost în niciun caz de a insulta minoritățile sexuale. Critica mea viza conducerea bisericii”, a declarat ea pentru revista First Things.

Discutând despre tweet în instanță, ea a subliniat că acesta era adresat liderilor Bisericii și se referea la un subiect important cu care se confruntă Biserica. Poliția a început să o investigheze pe Räsänen în 2019. Ea s-a confruntat cu mai multe interviuri ale poliției și a trebuit să aștepte mai mult de un an decizia procurorului general.

Referindu-se la broșura, care descria homosexualitatea ca fiind „o tulburare a dezvoltării psiho-sexuale”, Räsänen a declarat în fața instanței că i s-a cerut să scrie un text care să prezinte învățătura luterană despre sexualitate pentru membrii bisericii sale, din punctul său de vedere de politician, medic și creștin.

Ea a spus că broșura este depășită, având în vedere schimbările survenite în cercetare și legislație din anul 2004 încoace. Totuși, ea a spus că broșura trebuie să existe în continuare ca un document care să ateste discuțiile care au avut loc la acea vreme.

Susținători din toată lumea

Mulțimi de susținători s-au adunat în fața tribunalului în timpul procesului. Pastorul american Andrew Brunson, care a petrecut doi ani în detenție în Turcia, a zburat în Finlanda pentru a-i înmâna lui Räsänen un angajament de rugăciune și de susținere semnat de creștini din întreaga lume, organizat de Family Research Council.

Grupul juridic creștin ADF International a declarat că acuzarea a susținut în pledoaria finală că cuvântul „păcat” (engl. „sin”) poate fi dăunător.

„Apostolul Pavel nu este judecat aici, dar Räsänen este”, ar fi spus acuzarea, cerând ca inculpații să fie amendați.

Apărarea lui Räsänen a susținut că un verdict de vinovăție ar afecta libertatea de exprimare în Finlanda. Aceștia au sugerat că procesul a devenit o dezbatere teologică pe tema „ce este păcatul?”, despre care au spus că este un subiect nepotrivit pentru un tribunal.

Apărarea a citat cazul Handyside vs. Regatului Unit din 1976, pronunțată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care a afirmat că libertatea de exprimare se extinde și la ideile care „ofensează, șochează sau tulbură statul sau orice sector al populației”.

Paul Coleman, directorul executiv al ADF International, care a fost prezent în prima zi a procesului din 24 ianuarie, a comentat:

„Aș caracteriza ziua ca fiind un proces al Inchiziției sau al ereziilor din zilele noastre. Motivul a fost că Päivi și episcopul Juhana s-au plasat împotriva noii ortodoxii sexuale a zilei.”

Procurorul de stat are la dispoziție șapte zile pentru a decide dacă va face apel.

Sursa: CNA

Sursa
ȘtiriCreștine.ro

Written by: Gabriela Augustinov

Rate it

Previous post

Persecuții

NIGERIA | Peste 50 de creștini au fost uciși iar un preot a fost răpit

Mai multe știri triste vin din Nigeria după ce păstorii Fulani au atacat din nou. De data aceasta au ucis 50 de creștini și au răpit un preot catolic. Potrivit Morning Star News, pe 24 martie, mai multe atacuri au avut loc în 10 comunități din regiunea Giwa din statul Kaduna. Majoritatea locuitorilor din zonele afectate sunt creștini. Locuitorii spun că păstorii au luat aproape 100 de prizonieri și au incendiat o clădire a unei biserici. „De asemenea, au ars […]

todayMarch 30, 2022


Similar posts

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0%
https://upm.fatek.unkhair.ac.id/include/slotgacorhariini/ https://baa.akfarsurabaya.ac.id/inc/-/slotgacorhariini/ https://marumanfiore.xsrv.jp/