Diaspora

Victorie istorică pentru biserica din Scoția

todayMarch 27, 2021 7

Background
share close

La începutul anului toată Marea Britanie era în lockdown. În Anglia, Țara Galilor și Irlanda de Nord deși era stare de lockdown bisericile au rămas deschise. 197 de pastori s-au adunat să scrie guvernului Angliei că dacă vor închide bisericile ei vor acționa statul în instanță. Cererea a fost luată în considerare și bisericile au rămas deschise cu număr limitat de închinători și distanțare fizică, mască s.a.m.d.

Nu tot la fel s-a petrecut în Scoția…, bisericilor li s-a impus peste noapte să fie închise pentru închinare. 200 de pastori s-au adunat și au semnat o scrisoare deschisă guvernului Scoțian cerând să lase în continuare bisericile deschise. Cererea a fost respinsă. Ca și în Anglia alți 30 pastori susținuți de către Christian Legal Centre (Centru Legal Creștin) au scris apoi o altă scrisoare de avertizare că dacă cererea va fi respinsă vor acționa guvernul în instanță. Cererea a fost respinsă din nou.

Două săptămâni în urmă a avut loc înfățișarea în judecată cu 27 de păstori rămași în acest proces. Ieri, spre surpriza tuturor, în special a guvernului, judecătorul a decis că statul a acționat neconstituțional prin interzicerea închinării în locașurile de cult încălcând drepturile fundamentale ale omului: libertatea de închinare, declarând:

„Accept evidența petiționarilor și a părții adiționale (toate bisericile Scoțiene reprezentate) că închinarea care o cere credința lor nu poate să aibă loc într-un mod adecvat în spațiul online, prin platforma de internet…

În timp ce anumite practici creștine ca și citirea rugăciunii, predicarea și învățătura pot fi observate sau chiar pot facilita într-o oarecare măsură participarea în cazul de live streaming pe un computer, televizor în solitudinea locuinței proprii, acesta totuși nu poate înlocui închinarea colectivă. Aceste aspecte ale închinării identificate mai sus, incluzând cina și botezul, nu pot avea loc în mediul virtual… Nu este treaba statului să dicteze că închinarea să aibă loc online. Aceasta ar putea fi o alternativă pentru închinare dar nu este închinare. În cel mai bun caz pentru cei implicați este doar o închinare limitată de suprafață fără substrat.

Pentru toate aceste motive, vreau să fac clar că efectul închiderii locurilor de închinare este că petiționarii și partea adițională (bisericile din Scoția) sunt împiedicați de a-și profesa și manifesta religia lor, indiferent de câte broadcasturi sau platforme de internet pot să existe” a declarat judecătorul Lord Braid.

Acestea sunt cuvintele unui judecător laic care pare să înțeleagă foarte bine, chiar mai bine decât unii credincioși din păcate, importanța, valoarea și nevoia închinării în persoană… Guvernul Scoțian stabilise deja în prealabil deschiderea locașurilor de cult din 26 Martie. Din punct de vedere al prezentului apropiat nu s-a schimbat nimic dar privind în perspectivă în eventualitatea unui alt lockdown statul nu mai are autoritate să impună închiderea bisericii pentru închinare. În acest proces s-a accentuat pe delimitarea clară între stat și biserică, ele nu interferează în special în materie de închinare. Singura concesie rămâne distanțarea socială, măștile, dezinfectarea mâinilor și nu mai mult de 50 de închinători la o închinare (nu foarte multe biserici aici au peste 50 de membrii și cei care au și se întâlnesc se adună în două sau trei servicii chiar patru unele). Slava Domnului de izbânda și curajul liderilor creștini!

Această victorie este de răsunet în special ținând cont de atitudinea foarte anticreștină a guvernului Scoțian care tocmai ce a aprobat spre implementare legea de instigare la ură de care pomeneam în articolul de ieri „În rând cu criminalii”. Este o veste bună, care ne răcorește sufletele, că întunericul nu are ultimul cuvânt, că mai sunt principii, valori și oameni gata să ia poziție pentru a-și apăra turma încredințată de Dumnezeu. Mă rog să fie o încurajare pentru credincioși și biserică atât aici, cât și la noi în țară. Nu știm ce vremuri vor mai veni, poate avem ceva de învățat de aici de a ne menține poziția, de a plăti prețul ca să rămânem credincioși chemării Lui.

Dumnezeu a promis: „Voi cinsti pe cine Mă cinstește” (1 Samuel 2:30).

Îndatorat Lui,
Pastorul Daniel Miheț

Sursa
ȘtiriCreștine.ro

Written by: Doina Bejenaru

Rate it

Previous post

dreptate si har

Parabola nunţii fiului de împăratZiua în care criticii vor tăcea

Invocarea dreptăţii este refrenul întregii istorii, cu mare ecou în Biblie. Toţi visăm un happy-end şi o judecată dreaptă, cât mai curând. Cerul însuşi se miră că Dumnezeu întârzie cu sfânta dreptate. Dar în timp ce unii o aşteaptă, alţii ucid până şi gândul că ar putea veni. În cursul istoriei sacre, Dumnezeu a intervenit uneori şi a făcut dreptate, nu neapărat aşa cum o aşteptăm noi, ci dreptatea Lui, […]

todayMarch 27, 2021


Similar posts

Consiliere

Poate cineva să-mi înţeleagă singurătatea?

Te simţi singur? Nu eşti singurul! Suntem mulţi care înţelegem prin ce treci. Suntem alături de tine, fiecare, în singurătatea lui. Motivele singurătăţii sunt diverse şi complexe. Dar imaginează-ţi că şi cea mai titrată persoană din istorie, Isus Cristos, a gustat licoarea amară a singurătăţii. O profeţie îl descria ca […]

todayOctober 4, 2021

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0%