30 zile de rugăciune

Ziua 15: Samarkand, Uzbekistan – #pray30days

todayApril 27, 2021 23

Background
share close

Populaţie musulmană: 510.000

DESCARCA AICI Ghidul de rugăciune în format PDF.

Samarkand este un oraş frumos, aproape mitic, ce şi-a câştigat faima datorită prezenţei pe traseul celebrului drum al mătăsii. Oraşul se mândreşte cu cele trei secţiuni istorice ale sale: o parte din secolul al VII-lea, ce a fost distrusă de Genghis-Khan în secolul al XII-lea; oraşul medieval din secolele XIV-XV, când arta şi arhitectura islamică era foarte influentă şi zonele construite în secolele XIXXX de către ruşi.

Cea mai mare parte din populaţia oraşului Samarkand se evidențiază ca făcând parte din grupul etnic tadjic, care este de origine persană, spre deosebire de uzbeci, care sunt o populaţie de origine turcă. Diferenţele culturale dintre aceste grupări etnice pot provoca tensiuni. Uzbekistanul este aproape în întregime musulman, însă Samarkandul are şi o populaţie creştină compusă, în principal, din ruşi ortodocşi, catolici şi câteva confesiuni neoprotestante care au apărut în oraş, după câştigarea independenţei Uzbekistanului, în 1991.

De-a lungul anilor ’90, liderii politici din Uzbekistan au deschis ţara, ce fusese anterior închisă în timpul perioadei în care a fost parte din Uniunea Sovietică. Afacerile şi turismul au fost încurajate, lucrătorilor străini le-a fost permisă intrarea în Samarkand, inclusiv creştinilor care au venit să predea limba engleză şi care au adus şi Evanghelia. Tot în această perioadă s-au înfiinţat mai multe adunări locale, formate din credincioşi care s-au convertit de la religia musulmană.

În 2006, libertatea s-a încheiat şi lucrătorii străini au fost expulzaţi din ţară, iar creştinii au început să fie persecutaţi. Cu toate acestea, biserica din Samarkand şi din alte locuri din Uzbekistan a fost bine pregătită şi a îndurat cu răbdare perioada de persecuţie care a dus chiar şi la creşterea ei, rămânând totuşi mică, dar puternică. Creştinii se întâlnesc în biserici de casă, formate atât din credincioşi tadjici, cât şi uzbeci, care răspândesc Evanghelia la confraţii lor musulmani prin intermediul reţelelor personale pe care le au.

Pentru ce să ne rugăm?

  1. Creştinismul a ajuns în Samarkand înaintea islamului şi, deşi a fost suprimat în mod repetat, a revenit de fiecare dată. Rugaţi-vă pentru libertatea religiei din acest oraş şi din din această ţară. (Matei 5:44)
  2. Rugaţi-vă pentru credincioşii şi pentru bisericile din Samarkand să crească, să fie puternice şi să fie o mărturie frumoasă despre dragostea și harul Domnului Isus Hristos. (Coloseni 1:3-6)
  3. Rugaţi-vă pentru ca locuitorii Samarkandului să aibă ocazia să audă Evanghelia şi să răspundă cu credinţă
  4. şi pocăință. (Matei 7:24-25)

Sursa
ȘtiriCreștine.ro

Written by: Gabriela Augustinov

Rate it

Previous post

Psihologie

Complexele de inferioritate: cum pot fi combătute?

Neîncrederea în forţele proprii este ca o pată ce nu se șterge automat; un fel de picătură chinezească, colectată sub complexele de inferioritate, greu de alungat chiar și cu discursuri motivaţionale sau cu injecţii frugale de optimism fragil, practicat de dragul schimbării. Este nevoie de ceva mai mult decât de o simplă exaltare a voinţei pentru a demonta convingerea că nu suntem suficient de buni, pentru a ne întări stima […]

todayApril 27, 2021 10

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0%