30 zile de rugăciune

Ziua a 7-a: Coridorul Wakhan din Afganistan

todayApril 8, 2022

Background
share close


O fâșie accidentată și îngustă de pământ se întinde la granița de nord a Afganistanului, ajungând până în China și separă Tadjikistanul și Pakistanul. Coridorul a fost o rută comercială de secole, dar un acord din 1893 între Imperiul Britanic și Afganistan a stabilit-o ca graniță; dar este o graniță care străbate printre diferite grupuri de oameni care trăiesc în perimetrul acesteia.

Poporul Wakhi din nord-estul Afganistanului provine dintr-o sectă de Shia Ismaili, numită Nizaris. Ei nu sunt văzuți ca musulmani adevărați de către alți afgani și sunt adesea discriminați, uneori chiar persecutați. În special, talibanii sunt foarte ostili față de ei. Wakhi numără aproximativ 50 000 de persoane, aproximativ 17 000 dintre ei trăind în coridorul Wakhan, iar ceilalți în regiunile învecinate din Tadjikistan, China și Pakistan. De asemenea, tot aici locuiesc și aproximativ 1500 de descendenți ai păstorilor nomazi din Kirghiz, care se aflau în Afganistan când a fost creată granița. Aceștia sunt musulmani sunniți stricți.

Locația îndepărtată a Wakhanului împiedică realizarea unei infrastructuri bune în zonă. Nu există acces adecvat la îngrijire medicală, apă curată, electricitate, conexiuni telefonice sau internet. Oportunitățile educaționale sunt foarte limitate. Situația kirghizilor este chiar mai rea. Viața lor de zi cu zi este marcată de multe lipsuri.

În ultimele două decenii, un grup de credincioși a avut ocazia să călătorească pe coridorul Wakhan pentru a împărtăși Vestea Bună, deși nu există nicio biserică în zonă. După retragerea armatelor occidentale în vara lui 2021, talibanii au preluat rapid districtul Wakhan – cu consecințe imprevizibile și posibil dezastruoase pentru oamenii care își au căminul aici.

Motive de rugăciune:

  1. Rugați-vă pentru pacea și protecția locuitorilor coridorului Wakhan. (Isaia 54:10)
  2. Rugați-vă ca semințele spirituale răspândite în trecut să crească în inimile oamenilor. (Matei 13:1-23)
  3. Rugați-vă ca credincioșii în Hristos să poată trăi printre poporul Wakhi și Kirgîzi din coridor și pentru a împărtăși mesajul Lui de dragoste și mântuire. (Isaia 52:7)

Sursa
ȘtiriCreștine.ro

Written by: Gabriela Augustinov

Rate it

Previous post

Studiu

Un bun ascultător | Cum să-i înțelegi pe cei din jur

Portretul unui bun ascultător conţine abilităţi ce se formează în timp, printr-o interacţiune onestă cu cei din jur, motivată de dorinţa de a-i înţelege și ajuta. Dacă aș fi primit o monedă de fiecare dată când am auzit sau am citit că bunăstarea într-o relaţie se bazează pe comunicare, astăzi aș fi fost, în mod sigur, posesoarea unei sume considerabile. Nu există carte, psiholog sau experienţă de viaţă care să […]

todayApril 7, 2022

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0%